Hoppa till sidans innehåll

SM-guld, VM i fjärran land och semester


rodd VM -17

Vilken avslutning på säsongen det blev. Toppar och dalar, men så oerhört många nya upplevelser.

Först ut på andra halvan av säsongen var SM i Jönköping. Jag fick till ett fint lopp i finalen och lyckades försvara mitt SM-guld i singeln. Det var mitt i uppladdningen inför VM så jag är mycket nöjd att jag kunde ro såpass bra trots nedtränad kropp.

Efter SM var tanken att jag skulle rensa luftrören rejält då VM-laget hade sitt uppladdningsläger i Norrtälje. Fick tyvärr ge mig redan efter första dagen, då halsont och febern slog till. Tog en vecka innan jag var tillbaka i träning. Fick ett par uppmjukande pass i Vaxholm innan jag och Tompa hoppade på planet till New York för vidare färd mot Florida.

Efter en smärtfri resa och en god natts sömn vaknade vi upp i ett fuktigt och varmt Sarasota. Jag har varit i värme innan, men den här tryckande hettan var något alldeles extra. Det var tur att vi var på plats 9 dagar innan tävlingsstart, för den här acklimatiseringen tog tid. Följande dagar såg relativt lika ut: Vi såg till att vara på banan för dagens första träning precis efter att solen gått upp ca kl 07:00 och avslutade sedan dagen med ett träningspass, ca kl 17:30, innan solen gick ner. Orkanen Irma, som svepte förbi bara dagarna innan vi flög över, hade som tur var inte lämnat några större spår på fastlandet. Öarna utanför Floridas kust blev tyvärr mycket hårt drabbade. Däremot fick vi känna på hur oväder á la Florida kan slå till hårt och snabbt. Det var standard att det drog in ett åskväder varje dag mellan kl 13-15. Då gällde det att hålla sig inomhus.

När VM väl drog igång så var det med besked. Vilken kalasinvigning. 30 lax på läktaren och allt rejält överdrivet - typiskt härligt amerikanskt.

Redan första tävlingsdagen hoppade jag i singeln och rodde försök. Ett skapligt sådant. Efter en bra start så kände jag att jag var med i matchen (topp-2 direkt till kvarten). Efter halva loppet tog krutet slut och jag halkade ner till en tredjeplats, som jag höll in i mål. Dagen efter var det uppsamling, vilken jag vann och gick vidare till kvartsfinal. Efter en formmässigt stegrande inledning så hade jag förhoppningar om en stark kvartsfinal. Det var 4 st mycket hårda kvartsfinaler och förutsättningarna var enkla; topp-3 vidare till semi A/B, resten till semi C/D. På pappret en tuff utmaning, men med en bra säsong i bagaget så kände jag att jag hade chans på topplaceringarna i loppet. Tyvärr så blev det en tung avslutning på loppet och jag kröp in på en 5e plats. Två dagar senare, efter att ha missat C-finalen, gick jag mitt femte lopp på sex dagar och slutade till slut på en 22a plats av 40 båtar. En besvikelse efter en i övrigt bra säsong, men utan det där lilla extra så är det tufft att slåss mot de allra bästa på ett VM. En kombination av missad formtoppning och ett par tekniska detaljer som inte stämde, då hamnar jag i mitten av fältet. För tillfället. Får jag bara fortsätta utvecklas i samma takt så kommer lägstanivån att höjas och då är man med där uppe och fajtas hela tiden.

Efter VM och en fantastisk bröllopsresa är jag nu tillbaka i träning igen och det känns hur bra som helst. Ser verkligen fram emot säsongen 2018, den kommer att bli något alldeles extra!

 

I februari och mars är det Roddmaskinstävlingar. Fram till dess följer ni mig som vanligt på sociala medier under @andersbackeus och @andersbackeusrower

 

Ciao

Uppdaterad: 12 FEB 2018 11:29 Skribent: Anders Backéus
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Vaxholms RF - Rodd
Eriksövägen 31
18537 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: ordforande@vaxholmsr...

Se all info