Hoppa till sidans innehåll

Tävla i judo


Här kan du läsa om hur en judomatch går till och vad det innebär att träna för att tävla i judo. Läs mer om att tävla i judo på www.judo.se

I en judomatch handlar mycket om kampen om greppet och kontroll av balansen. Alla på toppnivå har favoritgrepp, är väldigt starka i händerna och får de in sina grepp kan de också kasta motståndaren. I vissa fall är greppen väldigt olika, i andra fall är det endast mindre detaljer som skiljer.

Så här går en judomatch till

Målet i en judomatch är att vinna matchen med Ippon. Ippon får man genom att göra ett perfekt kast eller hålla en fasthållning i 25 sekunder. Man kan också göra ett halslås eller ett armlås på motståndaren och därigenom
tvinga denne att ge upp, vilket gör att man får ippon. En Waza-Ari är ett ”halvt poäng”, och får man två Waza-Ari vinner man med Ippon. Yuko är den lägsta graden av poäng, och räknas endast som utslagspoäng.

Hur vinner man matchen?     

Vid lika poäng

Är resultatet lika när matchtiden är slut så inleder man golden score, d.v.s. första poängen vinner. Förlängningen pågår i högst 3 minuter. Är ställningen då fortfarande lika så avgör de tre domarna genom röstning med flaggor; hantei.

 
Varning - shido

Varningsnivåerna motsvarar poängnivåerna, även om den första varningen är fri och inte ger motståndaren poäng. Den andra varningen ger motståndaren yuko. Därmed innebär en fjärde varning diskvalifikation (hansoku make) och vinst för motståndaren.

Yuko (lägsta poängen)

• Kast där den som blir kastad landar på sidan istället för på ryggen eller om kastet är väl långsamt/kraftlöst för högre poäng.

• Fasthållning i 15-19 sekunder

• Andra varningen för motståndaren

Waza-ari (näst högsta poäng)

• Kast där en detalj saknas jämfört med ippon.

• Fasthållning i 20-24 sekunder

• Tredje varningen för motståndaren

Den enda poäng som kan läggas ihop är waza-ari, två stycken wazaari blir ippon (full poäng).

Ippon (full poäng - matchen är slut)

• Kast med kontroll, kraft och fart där den som blir kastad landar huvudsakligen

på rygg.

• Fasthållning i 25 sekunder

• Arm- / halslås

• Varning för motståndaren med hansoku-make (diskvalificering)

Grundprincipen är att en högre poäng alltid slår lägre poäng, oavsett hur många lägre poäng motståndaren har, ex: 1 waza-ari är alltid bättre än 20 yuko

Vill du bli nästa landslagsstjärna?

Judo på elitnivå är en synnerligen tuff sport som kräver både uthållighet med 5 minuters effektiv matchtid (seniorer) och teknik/timing/snabbhet/explosivitet för de snabba kasten.

Om du vill bli framgångsrik på tävlingar krävs det alltså både hård träning, styrka, balans, följsamhet, explosivitet och reaktionsförmåga.

Det finns alltid saker man kan förbättra och finslipa och nya saker att träna på, även om du har kommit upp på elitnivå och vill mäta dig mot de bästa.

För dig som vill träna för att tävla i judo finns vår tävlingsgrupp. 

Uppdaterad: 06 AUG 2018 00:14 Skribent: Lena Hermansson

 

Huvudsponsorer

moheda  

sffab  

MVentilation 

Alla sponsorer

Postadress:
Växjö JK - Judo
Skogsuddevägen 1
35251 Växjö

Kontakt:
Tel: 0763115008
E-post: This is a mailto link

Se all info