Hoppa till sidans innehåll

Paddla med Växjö Kanot Club: En guide


Nybörjare? 

Krav: simkunning 200 m.

Nybörjarpaddling på lördagar - är paddling något för dig? 
Har du aldrig paddlat kajak förut och är osäker på om kajakpaddling är något för dig? Nybörjarpaddling vänder sig till dig som är (vuxen / äldre ungdom från ca 13 år) och nyfiken på att prova paddling samt medlemmar i föreningen som behöver få information om var utrustning finns och/eller träna upp paddlingstekniken inför medlemspaddlingar.

Läs mer om nybörjarpaddling här 

Introduktionskurs - För nybörjaren som vet att hen vill fortsätta
På grundkursen lär vi oss paddla kajak och fördjupar oss något mer i grundläggande kunskaper jämfört med nybörjarpaddling. Du lär dig grundläggande paddelteknik, lite om utrustningen, hur du hanterar och manövrerar kajaken m.m. Kursen hålls helger och vardagskvällar i april och maj och kostar 500 kr för vuxna, 300 för tidigare medlem. I och med denna kurs kan man som medlem därefter teckna kajakavtal vilket gör att man på egen hand får låna klubbens gemensamma kajaker.

Läs mer om introduktionskursen här 

 

För dig med paddelvana

Krav: Du ska vara en självständig paddlare och ha god kännedom om Helgasjön och din egna förmåga. Vi ser gärna att du genomfört klubbens introduktionskurs. 

Medlemspaddling på onsdagar 
Medlemspaddling är en öppen aktivitet för alla medlemmar, som önskar paddelsällskap, få tips och råd kring val av kajak, paddlingsteknik, m.m. eller varför inte bara umgås med andra medlemmar på vattnet. På medlemspaddlingarna lånar medlemmar i VKC kostnadsfritt kanot och utrustning. Varje tur utgår ifrån klubbhuset i Evedal. Kom gärna 10 minuter tidigare om ni inte har egen kajak, så ni har gott om tid att hinna ställa in roder och komma i ordning innan vi ger oss av. Ombyte bör alltid medtas. Vid paddling i grupp bestäms paddlingsmål och tempo gemensamt, men egen paddling är tillåtet.

Läs mer om onsdagspaddling här


Fredagspuls - jobba mer aktivt med puls och styrka i kajeken
Om du har jobbat hårt med din balansträning under vintern är det dags att damma av vingpaddeln och sätta dig i motionskanoten på fredagar. Under hela sommaren kommer vi på fredagar genomföra lite snabbare motionspass i klubbens motionskanoter. Efteråt slappnar vi av med lite bastubad innan vi rundar av veckan.

Läs mer om fredagspuls här


Söndagsturen - natursköna upplevelser av varierande svårighetsgrad
Varje söndag från maj till slutet på oktober (såvida ingen annan klubbaktivitet pågår!) genomför vi kortare eller längre turer av varierande svårighetsgrad runt och kring Helgasjön. Söndagsturen är en öppen aktivitet för alla medlemmar, som önskar paddelsällskap, få tips och råd kring val av kajak, paddlingsteknik, m.m. eller varför inte bara umgås med andra medlemmar på vattnet. Upplägget varierar beroende på ansvarig ledare. Ibland kanske det därför blir en lugn fikapaddling till Tofta Strandcafé och tillbaka medan andra söndagar höjer vi ribban och tar med oss kajakerna på släpet och ger oss iväg på en lite längre långtur i närområdet. Förra året blev det unika turer till Asa och kring Räppe Kanal, Norra och Södra Bergundasjön m.m. I år får vi se var vi hamnar! 

Läs mer om söndagsturen här


Långturer - storslagna äventyr utanför stormetropolen Växjö 
Utöver mindre dagsutflykter genomför vi också ett antal längre långturer med övernattning under året. Förra året blev det bland annat turer till Åsnen, Sveriges nyaste nationalpark. I år sätter vi ribban högre och siktar på att nå hela vägen till Sveriges ostkust. Bland annat kommer vi åka till gryt och paddla i gryts skärgård under festivalen ”ut och njut i Gryt”. Men fler långturer håller på att planeras. Håll utkik på sidan långfärdsturer för den senaste information om långturer och antalet platser. 

Läs mer om långturer här


Spontan paddling - den allra bästa paddlingen är den som blir av
Om du har svårt att hänga med på någon av våra planerade aktiviteter rekommenderar vi dig att gå med I vår slackgrupp. I Slack har du alla möjligheter att hitta paddelsälskap de dagarna det passar dig! Ofta är det alltid någon som har tid och hänga med på en tur när solen skiner. Gå med du också


För dig som vill utveckla din teknik

Krav: Du kan simma 200 meter. Vi ser gärna att du genomfört klubbens introduktionskurs. 

GSRT kurs tillsammans med Sydveriges guidebyrå
Kursen är till för dig som vill få en bred och praktisk kunskap om säkerhet vid paddling av kajak. Teori blandas med praktik. Under kursen får du arbeta med räddningsövningar i kanot och kajak samt riskanalyser och säkerhetstänk. GSRT krävs för den som vill bli examinator inom Svenska Kanotförbundet.


HLR kurs tillsammans med RF-SISU 
I denna grundutbildning tillsammans med RF-SISU får deltagarna lära sig HLR (Hjärt-lungräddning), samt använda en hjärtstartare. Under utbildningen lär sig deltagaren att känna igen symptomen vid hjärtinfarkt, hur man identifierar ett plötsligt oväntat hjärtstopp samt hur man gör kompressioner och inblåsningar, dvs HLR. Vi går också igenom hur en hjärtstartare fungerar.


Kajakledarutbildning - för dig som vill bli ledare 
Om ni brinner för att vara ledare och hjälpa andra medlemmar att utvecklas ska ni anmäla er till någon av våra kajakledarutbildning. Varje år har vi som målsättning att genomföra åtminstone 1 kajakledarutbildning inom turpaddling, parakanot eller forspaddling tillsammans med Svenska kanotförbundet eller andra aktörer. 


Kanotutmaningen 
under 6 onsdagar från början av juli tränar vi tillsammans på de olika momenten inför kursen grönt paddelpass 


Kajakkurs för grönt paddelpass
Tillsammans med Paul Nilsson drar vi iväg till Blekinges skärgård i två dygn och tar grönt paddelpass. Rekommenderas att ni deltar i kanotutmaningen för att öka era chansen att klara exmineringen i slutet av kursen. 


Kajakträning i bassäng - lär dig en lyckad roll med Uffe 
För dig som vill fortsätta öva på din teknik efter ordinarie kanotsäsongen tagit slut erbjuder Växjö Kanotklubb kajakträning i medleys multibassäng 1 gång i månaden hela vintern. Tillsammans med Uffe övar vi allt ifrån kamraträddning till en framgånsrik roll. 

Läs mer om kurser/kajakträning här

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:45 Skribent: Björn Tingström

VKC

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link