Hoppa till sidans innehåll

Paddla med Växjö Kanot Club: En guide


För dig med barn som vill lära sig paddla

Växjö Kanot Club har en mycket aktiv ungdomssektion med både inomhus- och utomhusträning samt tävlingsverksamhet. Inomhusträningen bedrivs i eget gym, och förhyrda lokaler. Utomhusträningen består till huvudsak av paddling men även fysträning ingår i programmet. 

Under sommarhalvåret deltar klubben i många tävlingar och träningsläger runt om i landet där det är en härlig atmosfär och gemenskap. Kolla in årets preliminära tävlingskalender här


Kanotskola - inga barn ska ha tråkigt på sommarlovet
i början på sommaren anordnar Växjö Kanot Club en eller flera kanotskolor för barn mellan 8-15 år på Evedal. Barnen får här lära sig grunderna i paddling samtidigt som det även finns tid för lek, bad och att att lära känna nya kompisar. 


Sista anmälan till årets kanotskola är 30 april


Aktiviteter för dig som är vuxen (över 16 år)

Var det längesen du satt i en kajak eller har du aldrig provat kajak tidigare? I Växjö Kanot Club finns många möjligheter för dig som vill paddla kajak. Vi erbjuder paddling för alla nivåer under (nästan) alla årstider.

Inom klubben arbetar vi med Svenska kanotförbundets system paddelpasset. Detta innebär att alla våra aktiviteter är graderade utifrån nivåerna vit, gul, grön och blå. Genom att anpassa vår verksamhet till Svenska kanotförbundets system paddelpasset är vi väl synkade med såväl nationella som internationella möjligheter till utbildningar och certifieringar, så häng på. Vi hjälper dig att utvecklas som kanotist!


För nybörjaren

Krav: simkunning 200 m.


Kom-igång paddling - är paddling något för dig?
Var det längesen du satt i en kajak? Eller har du en kompis som vill prova paddling? Kom-igång paddling är en aktivitet för nya och befintliga medlemmar i alla åldrar (från 16 år) med syftet att introducera nya medlemmar till grunderna i kajakpaddlining i Helgasjön men passar även dig som vill vara social eller njuta av en avkopplande kvällstur på torsdagar. 


Kom-igång SUP - Är SUP något för dig?
Nu finns möjligheten att testa något annat än kajak vid klubben för att komma ut på vattnet. Med en så kallad SUP-bräda kan du vara ute på vattnet oavsett väder och vind. På kort tid har SUP blivit enormt populärt, antingen som träningsform eller sommaraktivitet med hela familjen. Känslan att glida fram ljudlöst på spegelblankt vatten eller att fånga en våg när det blåser kan vara precis lika magiskt som kajak. 

Kurs i paddling på gul nivå - För nybörjaren som vill få en gedigen genomgång i grunderna att paddla på gul nivå

För dig som är nybörjare och vill ha en gedigen genomgång av paddla i Helgasjön rekommenderar vi klubbens kurs i paddling på gul nivå. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment och lär dig allt du behöver veta för att bli en självständig paddlare på gul nivå. I och med genomförandet av denna kurs kan man därefter delta på klubbens medlemspaddlingar och teckna kanotavtal vilket gör att man på egen hand får låna klubbens gemensamma kajaker. 

För dig med paddelvana

Krav: gult paddelpass eller paddelvana

Medlemspaddling

På alla klubbens medlemspaddlingar lånar medlemmar i VKC kostnadsfritt kanot och utrustning. Varje tur utgår ifrån klubbhuset i Evedal (om inte annat har angivits i beskrivningen). Kom gärna 10 minuter tidigare om ni inte har egen kajak, så ni har gott om tid att hinna ställa in roder och komma i ordning innan vi ger oss av. Ombyte bör alltid medtas. Många medlemspaddlingar kräver föranmälan. Läs mer vad som gäller för de olika medlemspaddlingarna via länken. 

Alla ledare som ansvarar för årets aktiviteter har klarat av klubbens grundkrav för att leda egna aktiviteter (I dessa ingår bland annat GSRT, HLR, grönt paddelpass och havskajakledarutbidlning 1 eller motstvarande)


Onsdagspaddling - För dig som vill paddla på egen hand
Onsdagspaddling är en öppen aktivitet för dig som vill ha paddelsällskap eller kostnadsfritt vill kunna låna kanot och utrustning för att paddla på egen hand, då hen saknar ett eget kanotavtal. Utmärkt tillfälle för dig som precis skaffat gult paddelpass och i lugn och ro vill testa olika klubbkajaker. 


Onsdagspuls - jobba mer aktivt med puls och styrka i kajaken
Om du har jobbat hårt med din balansträning under vintern är det dags att damma av vingpaddeln och sätta dig i motionskanoten eller din Surfski på onsdagar (havskajak kan toleras). Onsdagspaddling är en lite snabbare tur i Helgasjön på ca 10-12 km och vänder sig till som vill få lite puls framför en vacker naturupplevelse (även om chanserna brukar vara ganska goda för båda). 
Parakanot - Träna upp din balans och styrka på tisdagar 
Kanot är en utmärkt sport för personer med olika former av funktionshinder. Flera olika studier rekommenderar paddling och stakning som skonsamma och effektiva träningsformer som förbättrar kondition, styra och balans hos personer med funktionshinder, så häng med på tisdagar och bli nästa SM medaljör i parakanot. 

Söndagsturen - natursköna upplevelser av varierande svårighetsgrad
Varje söndag från april till slutet på året (såvida ingen annan klubbaktivitet pågår!) genomför vi kortare eller längre turer av varierande svårighetsgrad runt och kring Helgasjön. Ibland blir det blir en tur runt Hissö eller Helgö medan andra söndagar höjer vi ribban och tar med oss kajakerna på släpet och ger oss iväg till andra vatten. 

Perfekt för dig som varit med på kom-igång paddling och tagit gult paddelpass och nu vill pröva vingarna ytterligare. Glöm inte matsäcken!


SUP i grupp - För dig som hellre står och paddlar
Alla medlemmar som gillar SUP är välkomna att hänga med på en kortare eller längre tur av varierande svårighetsgrad i Helgasjön varje måndagkväll under sensommaren. Perfekt aktivitet för dig som hellre står och paddlar. 


Teknikträning - Förberedande träning för dig som vill ta grönt paddelpass 
På måndagar hela sommaren har ni möjlighet till Teknikträning på paddelpassets gröna nivå. Krav är att du ska ha paddlat en del, kanske provat kamraträddning. Du får hjälp att använda rätt teknik för framåtpaddling, sveptag, bakåtpaddling, svänga m m. Bra för dig som vill delta i examination för grönt paddelpass och över. 


Teknikträning i bassäng - lär dig en lyckad roll
För dig som vill fortsätta öva på din teknik efter ordinarie kanotsäsongen tagit slut erbjuder Växjö Kanotklubb kajakträning i simhall. Tillsammans med klubbens duktiga instruktörer har ni möjlighet att öva på allt ifrån kamraträddning till en framgånsrik roll. 


Spontan paddling - den allra bästa paddlingen är den som blir av
Om du har svårt att hänga med på någon av våra planerade aktiviteter rekommenderar vi dig att gå med i vår Slackgrupp. I Slack har du alla möjligheter att hitta paddelsälskap de dagarna det passar dig! Ofta är det alltid någon som har tid och hänga med på en tur när solen skiner. Gå med du också


Är det någon typ av medlemspaddling du saknar? - Skapa isåfall din egna! 
kontakta This is a mailto link med din bästa idé. Vi har alla typer av olika kanoter, så ta chansen och skapa den typ av medlemspaddling som du saknar. Kanske är det forspaddling? Maratonträning? Tjejsnack i kanot? Vi som älskar Surfski? Gourmetpaddling? Eller varför inte SUP med hund? 

Om din ide är bra hjälper vi dig med det praktiska, såsom bokning av kajaker, publicitet på hemsida och de kunskaper som krävs för att leda en medlemspaddling (om ni inte redan uppfyller klubbens säkerhetskrav). 


Långturer

Nytt för 2022 är att långturer blir betydligt längre och betydligt mer sociala. Borta är ambitionen att utforska alla vrår och skrymslen runt Helgasjön och istället är ambitionen 2022 att skapa nya vänskaper och upplevelser genom att samarbeta med andra kanotklubbar, och delta på några av Sveriges största kanotfestivaler.


Kanotfestivaler - förkovring och gemenskap i en skön blandning
På årets festivaler finns fina möjligheter för medlemmar att både förkovra sig i olika kurser och göra mysiga turer. Många av festivalerna kräver föranmälan, så glöm inte att anmäla er. På vår hemsida har vi samlat lite information kring årets festivaler och lagt upp ett formulär till er som vill delta och samåka (inklusive hjälp med transport av kajaker).


Långturer - Storslagna äventyr bortom världsmetropolen Växjö
Växjö Kanot Club kommer inte erbjuda några egna långturer under 2022, men kolla gärna in friluftsfrämjandets kajaksektion i Växjö. De har sin verksamhet vägg-i-vägg med klubben och erbjuder både turer och prova på för alla sorter som gillar kajakpaddling och friluftsliv. Om ni letar efter mer upplevelser och äventyr, ska ni inte tveka att bli medlemmar hos dem också. Tillsammans skapar vi en fantastisk bredd för alla som vill paddla kanot.


Kajak- och SUP kurser

All information och anmälan till nedanstående kurser kommer komma som ett separat mejl längre fram. Men om ni är väldigt angelägna att deltaga kan ni kontakta oss redan nu.


Kurs i grundläggande säkerhet och räddningstekniker med Paul Nilsson
Kursen är till för dig som vill få en bred och praktisk kunskap om säkerhet vid paddling av kajak. Teori blandas med praktik. Under kursen får du arbeta med räddningsövningar i kanot och kajak samt riskanalyser och säkerhetstänk. Kursen är ett av flera krav för dig som vill bli ledare i Växjö Kanot Club, men passar precis lika bra för dig som paddlat ett tag och vill känna dig trygg i kajaken under alla årstider. 


Kajakkurs för grönt paddelpass
Börjar du känna dig redo att ta nästa steg i din paddling ska du ta chansen att anmäla dig till klubbens utbildningshelg tillsammans med Paul Nilsson eller hänga med till någon av årets alla examinationstillfällen. Det kommer bland annat gå och examinera sig för grönt paddelpass under läckö kanotträff och Tjärö kanotfestival. 


Förberedande kurs i blått paddelpass
Tillsammans med Johan Karlström från svenska kanotförbundet drar vi iväg till Grebbestad och förbereder oss för den tuffa utmaningen att examineras för blått paddelpass


Kurs i board-yoga

Yoga inspirerad kurs; hitta stillhet i dig och upplev naturen på ett nytt sätt. Passar även nybörjare då alla övningar utförs enligt egna förutsättningar. Genomgång av grundteknik i SUP och säkerhet i början av kursen.


Vid frågor

Kontakta This is a mailto link>

Uppdaterad: 08 JUN 2016 00:45 Skribent: Björn Tingström

Stort tack till våra sponsorer!


veab.jpg
Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link