Hoppa till sidans innehåll

Långfärdsturer


Storslagna äventyr utanför stormetropolen Växjö

Utöver mindre dagsutflykter genomför vi också ett antal längre långturer med övernattning under året. Förra året blev det bland annat turer till Åsnen, Sveriges nyaste nationalpark. I år sätter vi ribban högre och siktar på att nå hela vägen till Sveriges ostkust. Den första långturen blir till festivalen ”ut och njut i Gryt”. Men fler långturer håller på att planeras. Eftersom upplägget planeras löpande under året kan innehållet nedan komma att ändras!


Krav: Du är en självständig paddlare med god kännedom om din egna förmåga. 

Klädsel: träningskläder, ombyte och eventuellt handduk, badkläder och badskor. 

FYI: Alla långfärdsturer är minst nivå 3, vilket man klarar efter genomförd nybörjarkurs alternativt några genomförda medlemspaddlingar. Men var observant angående vilken nivå som står angiven för turen. Om turen har nivån 5 kanske du med mindre paddelvana ändå ska stå över just den turen. Ni kan läsa mer om skillnaden mellan olika nivåer längst ner på sidan. 


Upplägget är följande:

På långturer med övernattning lånar medlemmar i VKC kostnadsfritt kanot och utrustning. Varje tur utgår ifrån klubbhuset i Evedal. Kom gärna 30 minuter tidigare så vi har gott om tid att komma i ordning innan vi ger oss av. Ombyte bör alltid medtas. För detaljerad information om varje tur klicka på länken i tabellen nedan. Turer utan "aktiv" länk innebär att dessa turer är under planering, och att nedanstående datum för dessa aktiviteter kan komma att ändras. 

 


Datum Ledare Aktivitet Nivå
18-20 juni Andreas Festivalen "Ut och njut i Gryt" 3
17-18 juli Hans Jurgen Guidad tur i Misterhults skärgård  3
7-8 augusti Björn  Motionspaddling i sjön Stråken 4
27-29 augusti ??? Forspaddling i Björbo med FSK Värnamo 4
18-19 september Paul  Kajakkurs i grönt paddelpass i Blekinges skärgård

Bild 1. Fjolårets långtur från Ramkvill till Evedal  


För alla långturer krävs föranmälan. 

Detta för planerings skull. Eftersom väderförhållanden kan ändras och vi i så fall behöver ändra tid eller plats. Någon kanske behöver hjälp med att lasta osv.

Anmälan finns i länken till aktiviteten i tabellen ovan. 

Om länken inte ännu är aktiv och du redan nu vet att du vill vara med på turen kan du föranmäla intresse till någon av ovanstående turer på följande länk: Anmälan till långturer

Tänk dock på att datum för ovanstående aktiviteter kan komma att ändras. 

På anmälningssidan kan ni se hur många tillgängliga platser som finns kvar för varje tur. Även om antalet platser är slut på just det tillfället du önskar deltaga, så chansa och anmäl dig som reserv. Om tillräckligt många anmäler sig som reserv brukar vi ofta ordna fler tillfällen. 

Max antal per tillfälle för långturer är 8 stycken.

(Ange alltid i anmälan om ni har egen kanot eller behöver låna, så vi kan planera förväg hur vi ska lösa frågan med transport.)


Har du frågor: 

Kontakta Björn Tingström tel. 076-1086061

OBS. Vid ändrade väderförhållanden eller sjukdom måste vi ställa in


NIVÅER

På medlemspaddlingarna följer vi Friluftsfrämjandets graderingssystem för att göra det enhetligt.

1 Mycket lätt paddling med ringa eller ingen tidigare paddelerfarenhet.
Simkunnig. Dagsetapper upp till 10 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 1 km/h.

2 Lätt paddling
Någon erfarenhet av paddling, t ex "Prova-på". Klarar mindre vatten som småsjöar. Dagsetapper upp till 15 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 3 km/h

3 Medel paddling
Har paddelvana. Klarar paddling i skyddade vatten. Dagsetapper upp till 20 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 5 km/h.

4 Krävande paddling
God kajakvana. Klarar av oskyddat vatten. Kräver kunskap i kamraträddning samt klarar av att paddla i hög sjö. Dagsetapper upp till 40 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 6 km/h.

5 Mycket krävande paddling
God kajakvana. Klarar av oskyddat vatten i mycket varierande förhållande. Kräver goda kunskaper i räddningsteknik. Dagsetapper upp till 50 km/dag. Klarar marschhastighet upp till 7 km/h.

Uppdaterad: 06 APR 2021 15:48 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link