Hoppa till sidans innehåll

Långtur till Örfjorden


Information 

Tanken var från början att bege oss till Misterhults skärgård men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Så istället blir det en övernattning i nordvästra delen av Helgasjön. Tillsammans beger vi oss bortom det fruktade Jägargapet och upptäcker Skälsnäs med omnejd. Vi lär oss hur man använder gaskök, sätter upp tält, sover utomhus och hanterar insikter, vågor och solsveda (eller blöta kläder).

Packning
Då detta är en övernattningstur behöver du ha betydligt mer utrustning än tidigare turer. För en komplett utrustningslista se följande länk

Krav
Du ska vara en säker självständig paddlare.
Vi förutsätter att du är fri från smitta och symtom.
Du ska kunna simma minst 200 meter och vara minst 16 år
För frågor kontakta ansvarig ledare.

p.s För de som inte har egen kajak kommer det gå bra att låna kajaker av VKC

Beskrivning av turen

Dag 1

Vi samlas vid Evedal vid 16.00 för en kort genomgång av turen. Från Evedal paddlar vi mot Hissö. Framme vid Hissö följer vi den högra sidan tills vi passerat Musön. Därifrån tar vi oss mot Helgö och det fruktade Jägargapet. Om vädret tillåter övar vi lite surf på de (förhoppningsvis) metershöga vågorna innan vi fortsätter mot skräddareluckan och lerviken. Framme vid Skälsnäs badplats drar vi upp kajakerna på land och packar fram våra tält och övar på lite friluftsliv medan vi väntar på att glöden ska bli precis rätt... 

Total sträcka dag 1: 12 km
Total Paddlingstid dag 1: 3 h

Ni kan läsa mer om Skälsnäs badplats på följande länk
Och på följande länk kan ni läsa mer om Skälsnäs långa historia. 
 

Dag 2

Om inte insikterna, vrålen från vildmarken eller en riktig rejäl sommarskur gjort sömnen helt odräglig vaknar vi på söndagen med ett glatt leende på läpparna och övar på att försöka få tillbaka all utrustning, såsom tält och sovsäckar i sina minimala fodral utan att svära allt för mycket. När packningen kommit på plats tillbaka i kajakerna fortsätter vi turen mot ändpunkten av Helgasjöns nordvästra del nämligen Ör. På vägen mot slutet av Helgasjön tar vi en kort avstickare förbi Galtö naturreservat, Kalvviken, Hultaviken innan vi styr kajakerna in i Örfjorden och slutet på Helgasjön. 

Vid slutet av Helgasjön är det dags för lunch. Lunchen äter vi på Systrarnas Skogsströms Lantcafé i Ör. Då fiket ligger en bit från Helgasjön rekommenderar vi att ha med ett par bra promenadskor med sig i packningen. På vägen tillbaka passar vi på att göra ett kort besök vid Örs Herrgård. 
Systrarnas Skogsströms Lantcafé i Ör. Till cafét från badplatsen är det ca 1,5 km. 

Från Ör följer vid högra sida av Helgasjön ca 7 km tills vi ser konturerna av Helgö. Istället för att paddla tillbaka runt Helgö går turen vidare genom vägtrumman som ansluter Helgö till Öjaby. På andra sidan trumman fortsätter färden tillbaka mot Hissö och Kronobergs slottsruin. 

Vid Kronobergs slottsruin gör vi ett kort stop för att unna oss själva en våffla eller valfri glass innan vi beger oss tillbaka till Evedal. Det om något borde vi vara värda efter en hel dag av paddling på Helgasjön! 

 Beräknad ankomsttid till Evedal dag 2 är 17.00. 

Total sträcka dag 2: 26 km
Total Paddlingstid dag 2: 5 h + 3 timmar för paus 

Ni kan läsa mer om Systrarna Skogsströms lantcafe på följande länk
Ni kan läsa mer om Ryttmästaregården på följande länk

Karta över turen. Total uppmätt sträcka är 38 kilometer, men räkna med några km längre. 

Uppdaterad: 13 JUN 2021 17:08 Skribent: Björn Tingström
E-post: Adressen Gömd

Stort tack till våra sponsorer!


veab.jpg
Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link