Hoppa till sidans innehåll

Långtur från Gransholm till Torne


Information 

Vill ni kombinera god mat, bekvämt boende och paddling på samma tur ska ni hänga med mig och min sambo på etapp 3 av Värendsleden. Jag har på känn att det här kan vara den bästa delen för alla er som gillar slätvatten paddling och anser att paddling ska vara mer njutbart än äventyr! 

Detta är tredje etappen av vår ambition att paddla hela Värendsleden med kajak. Hittills har turerna varit helt otroliga med fint väder och hjälpsamma medlemmar, och vi hoppas att denna etapp blir lika bra. Men denna gång gör vi det lite mer lyxigt genom att övernatta på Gransholm och äta lunch i restaurangen på Huseby bruk istället för att köra tält och frystorkat. Jag vet inte alls vad som väntar längs med turen. Det är därför jag starkt vill poängtera att detta är en provtur. Alla som följer med paddlar på eget ansvar. Det är mycket möjligt att det finns bråte och andra hinder vilket gör det omöjligt att fortsätta paddla längs ån på vissa ställen eller andra överraskningar. Jag har försökt reka turen så mycket jag har kunnat, men i min erfarenhet blir det alltid en del "överraskningar" på sådana här äldre leder, som ofta underhålls väldigt sporadiskt, men hittills har det faktiskt funkat mycket bra att paddla Värdensleden med kajak. 

Det var många år sedan kanotleden Värendsleden invigdes, vilket är en 120 km lång kanotled som anlades av Växjö kommun i slutet på 90-talet för att premiera paddling i Kronoberg. Syftet med leden var att bjuda på varierad paddling genom Kronobergs vattensystem. Från smala, barrskogsomgärdade sprickdalssjöar i norr till större slättsjöar med fjordar och öar i sjön Åsnen. Men på grund av låga vattennivåer har dock stora delar av leden inte varit särskilt farbar senaste åren, men i år verkar det vara fritt fram att kunna paddla hela vägen från starten i Ramkvilla till Ryd. 

Länk till Värendsleden: https://naturkartan.se/sv/vaxjo/varendsleden

p.s För de som inte har egen kajak kommer det gå bra att låna kajak av VKC. 


Beskrivning av turen

Vi börjar vi vid klubbhuset i Evedal på fredagseftermiddagen, och åker därifrån tillsammans med kanotsläp till Öja badplats där vi lastar av samtliga kajaker. Efter att vi lastat av kajakerna vid badplatsen kör vi med två bilar till Gransholm där vi ställer släpet och kör tillbaka med andra bilen till Öja badplats. Under resten av eftermiddagen paddlar vi sedan i sakta gemak genom Helige å mot övernattningen i Gransholm. Kostnad för övernattning i Villa Gransholm är ca 2.600 för natt i dubbelrum inkl. middag (det finns 2-3 olika paketerbjudanden att välja bland). Målsättningen är att vara framme i Gransholm runt klockan 19.00. För att underlätta transport av kajaker tillbaka till Evedal under lördagen hämtas bilen vid badplatsen i Öja och båda bilarna körs sedan ner till Torne för att möjliggöra att släpet står redo för morgondagen innan vi äter middag vid 21.00. 

Total sträcka dag 1 är 5 km.

Efter en hotellfrukost fortsätter vi turen på Helige å ca 3 km innan vi når ut i Salen. Den sista etappen av Helige å innan Salen innehåller ett ganska långt lyft vid mjölnaretorpet, men med kanotvagn borde lyftet inte utgöra ett större problem. Väl ute i Salen återstår ca 7 km paddling innan vi når fram till näst sista delen på Helige å. Efter en kort sträcka på 3 km i Helige å är vi äntligen framme vid Huseby bruk där det är dags för lunch. I Huseby bruk finnas flera fina ställen att äta på och natursköna miljöer, men vi stannar bara en kort tag innan turen fortsätter nedanför Huseby bruk och den absoluta sista delen av Helige å. 

Passa på och njut av sista delen av Helige å för efter det är vi ute i Sveriges 29:e nationalpark - Åsnen. Från Huseby till slutmålet i Torne är det ca 9 km slätvatten paddling. Om allt går som planerat är förhoppningen att vi är tillbaka vid Evedal klockan 18.00 på lördagen. 

Totalt sträcka dag 2 är 24 km

Bokning av boende görs på egen hand genom att kontakta Villa Gransholm. 

Total sträcka för hela turen är 29 km. 

Skrivet av Björn Tingström - torsdag 23 juni. 

Karta över turen. Totalt är det 3 lyft. Lyft är markerade på kartan som en palissad. Om ni önskar en mer detaljerad karta kan ni kontakta mig på This is a mailto link

Uppdaterad: 14 MAJ 2021 15:19 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link