Hoppa till sidans innehåll

Långtur Från Ramkvilla Till Evedal


Följ med på en långtur över 9 olika vatten med VKC

Har ni god vana av att paddla? 
Vill ni göra något utmanande och spännande första helgen i maj? 
Häng då med mig och min sambo och provpaddla turen Ramkvilla - Evedal (Etapp 1 och 2 av kanotled Värendsleden).


Det var många år sedan kanotleden Värendsleden invigdes, vilket är en 120 km lång kanotled som anlades av Växjö kommun i slutet på 90-talet för att premiera paddling i Kronoberg. Syftet med leden var att bjuda på varierad paddling genom Kronobergs vattensystem. Från smala, barrskogsomgärdade sprickdalssjöar i norr till större slättsjöar med fjordar och öar i sjön Åsnen. Men på grund av låga vattennivåer har dock stora delar av leden inte varit särskilt farbar senaste åren, men i år verkar det vara fritt fram att kunna paddla hela vägen från starten i Ramkvilla till Ryd. 

Länk till Värendsleden: https://naturkartan.se/sv/vaxjo/varendsleden

Min målsättning är dock inte att paddla hela Värendsleden på en gång utan istället dela upp paddlingen i mindre etapper. Första turen blir således etapp 1 och 2 av Värendsleden. Jag vet inte alls vad som väntar längs med turen. Det är därför jag starkt vill poängtera att detta är en provtur. Alla som följer med paddlar på eget ansvar. Det är mycket möjligt att det finns bråte och andra hinder vilket gör det omöjligt att fortsätta paddla längs ån på vissa ställen. Jag har försökt reka turen så mycket jag har kunnat, men i min erfarenhet blir det alltid en del "överraskningar" på sådana här äldre leder, som ofta underhålls väldigt sporadiskt (Vid kanotlyft Drev hade en gigantisk tall fallit över leden (se bild nedan). 

Om detta ändå låter intressant, så gör gärna en anmälan nedan. Jag tror detta kan bli en riktigt spännande tur, och desto fler vi blir desto roligare! 

p.s För de som inte har egen kajak kommer det gå bra att låna kajak av VKC. 

Skrivet av Björn Tingström - måndag 13 April 2020. 

Beskrivning av turen

Vi börjar vi vid klubbhuset i Evedal på morgonen, och åker därifrån tillsammans med kanotsläp upp till Ramkvilla där vi påbörjar turen vid Ramkvilla badplats.

Under morgon och förmiddag paddlar vi söder ut i Örken tills vi når Böksholm. Sträckan är dit är ca 18 km. Vid Böksholm badplats eller Böksholm kraftstation gör vi ett uppehåll för lunch. Efter lunchen är det dags för dagens första och enda transportsträcka. Transporten är dock rejält lång, på hela 2 km så det kommer bli tufft men med kanotvagn eller dylikt ska det inte vara omöjligt. Efter transporten är avklarad är det lugn paddling genom ån och drevsjön tills vi kommer fram till dagens slutmål - vandrarhemmet i Varetorp. Här vankas middag. 

Total sträcka dag ett är 26 km.

Nästa morgonen flyttar vi ner kajakerna till Övrasjö vilket är dagens första sjö att paddla igenom. Efter Övrasjö fortsätter vi in i Södrabysjö, men paddlingen där blir relativt kort innan det är dags att paddla in i Mörrumsån. Efter ca 7 km från starten i Varetorp är det dags för dagens första lyft vid Barbsbro kraftstation. Detta är ett kort och relativt lätt lyft på 50 meter. Det är dock lite brant där vi ska lägga i kajakerna igen, så man bör vara försiktig.

Efter Barbsbro kraftstation fortsätter paddlingen igenom Mörrumsån och in i Öjaren. Efter Öjaren fortsätter turen på Mörrumsån till dagens andra lyft - Tolg kraftation. Hit är det ungefär 4 km från Barbsbro. Detta lyft är lite besvärligare på ca 300 meter. Men efter att detta är avklarat är vi äntligen framme i Helgasjöns norra del - Tolgsjön.

Ute i Helgasjön fortsätter paddlingen i sydlig riktning mot Åby. Efter ca 20 km från starten i Varetorp är vi framme i Åby där det äntligen är dags för lunch, och turens sista lyft. Det är dock ett riktigt enkelt lyft på 50 meter, så det borde inte vara något större problem.

Väl framme i Helgasjön fortsätter turen på lite mer öppet vatten och i fortsatt sydlig riktning ner mot och turens slutmål - Evedal. Sträckan Åby - Evedal är ganska lång på runt 14 km, så ta gärna med lite extra energi så ni orkar hela vägen. På vägen ner genom Helgasjön kommer vi passera Vidrassundet, Helgö och Kronobergs slottsruin innan vi slutligen når fram till klubbhuset i Evedal.

Total sträcka dag två är 33 km.

Väl framme förtjänar alla en stor applåd efter att ha lyckats paddla ca 59 km på två dagar och tagit sig igenom inte mindre än 9 olika vatten! Däribland; Örken, Holmån, Drevsjön, Övrasjö, Södrabysjö, Mörrumsån, Öjaren, Tolgsjön och så slutligen Helgasjön.

OBS Om sträckan blir för lång kan vi förslagsvis avsluta turen i Åby. Detta gör det hela lite krångligare med transporter men om det är mycket bråte och andra hinder kanske 45 km är mer än tillräckligt för en helg. 

Karta över turen. Totalt är det 3 lyft. Lyft är markerade på kartan som en palissad. Om ni önskar en mer detaljerad karta kan ni kontakta mig på This is a mailto link

Uppdaterad: 14 MAJ 2021 15:35 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link