Hoppa till sidans innehåll

Långtur i Årydsjön


Information 

Häng med och paddla i Årydsjön med Växjö Kanot Club under en dag. Samling vid VKC klubbhus för att lasta kajaker kl 12. Paddlingstid ca. 2 timmar. Ta med fika, vatten, solskydd och badkläder alt regnkläder beroende på väder. Kajaker går att hyra där om du inte vill ta med din egen, boka på tel. 
0470-77 43 20

Efter paddlingen finns möjlighet till bad och att fika vid den gamla kvarnen i Åryd på Cafe masugnen innan transport tillbaka till Evedal. 

Sjön har ett största djup på 8,7 meter, medeldjupet ligger på 3,4 m. Sjöytan är på 4,71 km2 och befinner sig 167 meter över havet. Vill du paddla runt sjön, dvs följa strandlinjen är sträckan 21 km. Sjön har mycket sten i sig, vilket gör att det finns en hel del grynnor. Det är därför att rekommendera att du paddlar minst 20m från stranden. Paddlingen passar bra för alla nybörjare och turen är beräknad att ta omkring 2 h. Ombyte bör medtas. 

Kartförklaring

  1. Badplatsen i Åryd, med badbrygga och grillplats.
  2. Bruksmiljö. Naturskönt och intressant industriminne med anor från 1600-talet. Där nns bruksherrgård, masugn, ros- tugn och blåsmaskinhus. Mer information nns i en brevlåda på masugnen. Besök sommarcafét Masugnen, för paus med våf a och kaffe. Här nns även toalett och möjlighet att tappa upp dricksvatten.
  3. Ungsholmen, med grillplats längst ut. Även ön (John Anderssons ö eller Ha- kons ö) tvärs över sundet har en grillplats samt yta för tältning. Fortsätter du ytter- ligare 100 m söderut nns en n kaplats. Beroende på vattenståndet går det att paddla under bron till Ungsholmen.
  4. Björkön, med grillplats och vacker solnedgång.
  5. Avskild halvö, där det går att tälta.
  6. Enön, med grillplats och yta för tält- ning. Tvärs över sundet nns det era ställen med n sandbotten, dock ingen strand. Det nns även en ruin efter torpet vid Karlsvik att utforska.
  7. Badplatsen i Furuby med badbrygga. Det går att paddla under stenvalvsbroarna vid lågvatten. Här i viken lämpades timret i sjön för ottning till Åryd bruk. Timret kom från skogarna kring Attsjön och fraktades med järnväg till Furuby mellan 1905-1930.
  8. “Vitarör”, Grillplats med vindskydd.
  9. Gammal hamnanläggning med två stenpirar som syns vid lågvatten. Hemsets by låg här i sluttningen fram till 1850 talet. Byn bestod av 5 gårdar, rester av dem går att se
Uppdaterad: 14 MAJ 2021 15:31 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link