Hoppa till sidans innehåll

Långtur till Diö


Information 

Häng med på ett äventyr till Diö genom lugn och slingrande glesbygd! 
Att paddla kanotleden Helge å lämpar sig för alla som vill uppleva naturen på ett lite annorlunda sätt. Så ta chansen och följ med VKC på en lite lugnare långtur genom både sjö och å. Om vädret tillåter är förhoppningen att stanna på en av de fina kanotrastplatserna längs leden och grilla tillsammans. 

Vattennivåerna i Helge å är ganska låga för tillfället, så var uppmärksam på att turen kommer innebära ganska många i och urstigningar för att undvika att stenar och nedfallna träd, så turen är mer för er som längtar efter ett äventyr än att paddla snabbt på öppet vatten. 

Packning
Ha på dig kläder som gör att du kan kliva i och ur kajaken med vatten upp till knäna och ha gärna vattentåliga sandaler/badskor på fötterna. Ta även med regnponcho och ett komplett ombyte i vattentät förpackning ifall det blir blött. 

Krav
Du ska vara en säker självständig paddlare.
Vi förutsätter att du är fri från smitta och symtom.
Du ska kunna simma minst 200 meter och vara minst 16 år
För frågor kontakta ansvarig ledare.

p.s För de som inte har egen kajak kommer det gå bra att låna plastkajaker av VKC. 


Beskrivning av turen

Vi samlas vid Evedal vid 09.00 för lastning av kajaker. Väl framme vid badplatsen i Virestadssjön hjälps vi åt att lasta av kajaker och tar en kort fika medan ansvariga ledare transporterar släpet vidare till upptagningsplatsen i Diö. På badplatsen finns toalett, omklädningshytt, tältplats, grillplatser, vindskydd, sopställ, ved och vatten. Paddlingen från badplatsen sker genom Virestadsjön ca 4 km. Utloppet ligger i sydvästra hörnet av sjön.

Från Virestadsjöns utlopp till Bråthult är det paddling i å. Leden går genom ett skiftande landskap med skog och betesmarker. Strax före bron i Bråthult/Ållenebro ligger kanotlägerplatsen på vänster sida (östra sidan). Nästa sträckan Bråthult – Möllekulla är ca 7 km. Hela sträckan fortsätter längs en å, som är smal och grund, så var försiktig. Första delen går genom öppet odlingslandskap medan resterande kilometer går genom sjön Låkan som är en gräsbevuxen fågelsjö. Låkan är en intressant fågelsjö och paddling genom sjön måste ske med största försiktighet för att inte störa fågellivet. I Låkan vänder leden norrut och ån passerar åter väg 120. Här finns möjlighet att stanna på västra stranden precis efter bron.

Efter Möllekulla är det åter varierat landskap innan sjön Steningen tar vid. Här kan vassen vara meterhög. Leden passerar mellan ett par öar och därefter öppnar sig Steningen mer och det kan ibland vara svårt att se sträckningen på leden. Leden går nästan rakt västerut. Ta sikte på stenhögarna från stenbrotten som syns över granarna så är det lättare att hitta utloppet. Sjön är grund och vid lågt vatten avråder vi från att paddla över Steningen men såvitt jag kunde se verkade det okej 5/9, men det var väldigt låga nivåer på vissa ställen och jag såg minst ett nedfallet träd.

Efter Brännhults gård passerar leden under väg 23 (Älmhult – Växjö) och vidare norrut till Såganässjön. Följ den östra stranden till rastplatsen i Såganäs. Paddla förbi badbryggan och en bit norrut till upptagningsplatsen. Det är ledens vackraste kanotrastplats som ligger i ett gammalt odlingslandskap. Boskap betar i området och det är viktigt att stänga grindarna. Här finns servicehus med toalett, kök, sopställ, vatten, grillhus och ved. Lämplig plats för iläggning och upptagning av kanoter.

Sistra sträckan är Såganäs – Diö ca 4 km Precis väster om bron mellan Såganässjön och Kattesjön går det att lägga till med kanoterna för de som vill besöka Linnés Råshult. Följ vägen västerut knappt en kilometer. Här föddes Carl von Linné 1707. Området är kulturreservat med strövstigar, hus och trädgårdar. Tyvärr kommer det inte finnas möjlighet att besöka Linnés Råshult den här gången (då fiket är stängt för säsongen. De har enbart öppet mellan april-september)

 Väl framme vid Diö är det dags att lasta på kajaker och bege oss tillbaka. 

Total Paddlingstid: Värje-Diö 5 timmar Texten ovan (ledbeskrivning) är kopierad från Älmhult turistbyrås informationsblad 2014.

Ni kan läsa mer om paddling på Helge å på följande länk: 
https://www.almhult.se/download/18.5065b2d1170f3d903ed15f59/1585131090410/Kanotkarta%202020%20webb.pdf

Uppdaterad: 14 MAJ 2021 14:59 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link