Hoppa till sidans innehåll

Öjabyviken runt


Information 

Denna söndag tänkte vi medlemspaddlare genomföra en lite längre tur runt Öjabyviken. Paddlingen kommer innebära två mindre lyft, så rent fysiskt kan turen vara ganska krävande om man har en lite tyngre kajak (det kommer finnas kanotvagn att låna för de som vill). Jag tror dock att turen kan vara en jättebra provtur för er, som vill hänga med på lite längre turer längre fram. Detta blir ett ypperligt tillfälle att öva i och urstigning från vattnet och få lite försmak av hur det är att paddla i strömma partier. 

Totalt är turen på 25 km, vilket känns ganska lagom för att hinna med under en dag (9.30-15.30). och kommer troligtvis innehålla väldigt varierad paddling med allt från strömmar, öppet vatten och lugn paddling längs en å. Ombyte och matsäck bör medtas. 

Turen passar utmärkt för de allra flesta men kan vara fysiskt krävande på grund av två mindre lyft. 

Turen utgår ifrån Evedal. Kom gärna 30 minuter tidigare så vi hinner komma iväg vid utsatt tid. 

OBS. För att det ska bli lättare att organisera turen är vi tacksamma om ni föranmäler intresse via länken nedan:

https://airtable.com/shrGVtiwR38Y523K6


Beskrivning av turen

Vi börjar vid Evedal och paddlar längs Penne naturreservat tills vi kommer till Araby badplats där vi stannar för en kort paus, därefter tar vi oss under motorvägen och fortsätter in i Bergsnäs. Räppe och Bergsnäs åmiljöer är i vanliga fall svår att paddla på grund av lågt vatten, men i år är stora delar av leden farbar. Det är ett strömt parti precis innan Bergsnäs bastuförening där vi måste lyfta kajakerna förbi. Vid forsen kan man antingen lyfta eller paddla (det är upp till en själv) genom passagen tills vi når Räppe göl och platsen för "nya" sjukhuset. De som vill och vågar får självklart försöka paddla igenom valsen. Plastkajak är rekommenderat. 

Från Räppe göl tar vi oss tillbaka till Helgasjön genom ett kort lyft. Detta lyft sker vid Helgevärma. Från Helgevärma trafikplats paddlar vi en kort bit in i Räppe kanal. Därefter blir lunch hemma hos Andreas på hans altan, med möjlighet till toalett. Därefter runt Öjaby. Beroende på hur vinden ligger så går vi öarna upp eller följa strandlinjen. 

Karta över turen. Totalt är det 2 lyft. Lyft är markerade på kartan som en palissad och vattenfall. 

Uppdaterad: 14 MAJ 2021 13:48 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link