Hoppa till sidans innehåll

Sirkön runt i Åsnen


Information 

Om ni är trötta på all motortrafik i Helgasjön så tycker jag ni ska hänga med och paddla i Åsnen, Sveriges nyaste nationalpark. 

Åsnen är Smålands näst största sjö som ligger helt inom landskapet och den största som ligger inom Kronobergs län. Endast Bolmen är större i Småland. Vättern, som är ännu större, ligger bara delvis i landskapet Småland. Under långturen kommer vi inte hinna paddla hela Åsnen utan målet för dagen blir att ta sig runt Sirkön. Sirkön är en halvö väldigt centralt belägen i Åsnen. Se karta nedan för mer detaljer om turen. 

p.s För de som inte har egen kajak kommer det gå bra att låna kajak av VKC. 


Beskrivning av turen

Vi börjar vi vid klubbhuset i Evedal klockan 10.00, och åker därifrån tillsammans med kanotsläp till parkeringen till nationalparken Åsnens entre Sunnabro. Sedan är planen att paddla runt Sirkön medurs för att få aningen mindre vind under förmiddagen. Beroende på vattennivån kanske vi kommer behöva runda borgön men förhoppningen är att vi kan paddla igenom vägtrumman vid Borgön. Vid Rotahult camping stannar vi för att äta medtagen lunch. När vi lagt i efter lunch fortsätter vi förbi Getnö och Stommare udde tills vi når mjölknabbens camping, där kommer det finnas möjlighet till fika på välkända Amys cafe (fiket är beläget ca 2 km söder om entren till nationalparken). Efter avstickaren till Amys Café är vi nästan tillbaka vid Sunnabro. Det som återstår efter avstickaren är paddling förbi Bispesholmarna och Bjurkärr naturreservat. Det kommer finnas flera möjligheter till bad på vägen. Totalt är turen ca 20 km. Men tänk på att Sirkön är ganska centralt belägen I Åsen så om det börjar blåsa kan det bli ganska kämpigt på vägen tillbaka! 

Glöm inte ta med ombyte, handduk, badkläder och regnponcho om vädret plötsligt skulle slå om! 

Skrivet av Björn Tingström - fredagen 7 augusti.

 

Uppdaterad: 14 MAJ 2021 15:05 Skribent: Björn Tingström
Epost: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link