Hoppa till sidans innehåll

Parakanot


Ny satsning i Växjö Kanot Club

Kanot är en utmärkt sport för personer med olika former av funktionshinder. Flera olika studier rekommenderar paddling och stakning som skonsamma och effektiva träningsformer som förbättrar kondition, styra och balans hos personer med funktionsnedsättning. Dessutom visade träningen att den verkade positiv på viss form av nerv- och överbelastningsrelaterad smärta. Paddling resulterade också i positiva överföringseffekter på vardagliga moment som rullstolsåkning och förflyttning. 

Växjö Kanot Club har idag ingen renodlad parakanotgrupp utan man är välkommen att delta i den ordinarie verksamheten. Men allteftersom denna del av verksamheten växer har vi förhoppningen att möjliggöra för en större satsning på parakanot. I nuläget har vi flera begränsningar till när det kommer till tillgänglighet i vårt klubbhus, men gällande att delta på paddling är det inget hinder att vara med. Under 2020 var vår klubb representerad när det ordnades en öppen klass för parakanot på Rocksjön i Jönköping. Loppen arrangerads med en mix av herr/dam,  K1, K2 och varierande av funktionshinder

Parakanot – paddling för personer med funktionsvariationer – är en av Kanotförbundets alla grenar.

I samband med tävlingen i Jönköping fanns Helene Ripa på plats för att inspirera och diskutera parakanotens framtid (se bildspel från tävlingen). Denna tävlingshelg och inspirationsmötet blev startskottet på en satsning som klubben funderat på ett tag men inte riktigt fått till. Vi började aktivt fundera på hur vi skulle utveckla parakanot och såg då att kunskap kring säkerhet och ledarskap var viktigt. Under 2021 kommer flera i klubben gå ledarutbildning gällande parakanot via Kajak | RG Aktiv Rehabilitering.

Är DU nyfiken på att börja paddla, har DU paddlat förut och vill återuppta din paddling, vill du veta om det skulle fungera för just dig, då är VÄLKOMMEN att kontakta oss.

Kontakta oss på: This is a mailto link


För er som vill veta mer om parakanot tipsar vi om följande länkar:

Parakanot - YouTube

Kanot | ParaMe (para-me.se)

Image from iOS
IMG_4003
IMG_4005
IMG_4007
IMG_4008
IMG_4010
parakanotVKC

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link