Hoppa till sidans innehåll

Tips på Turer


Turbeskrivningar med kartor

För er som hellre vill paddla på egen hand har Växjö Kanot Club sammanställt en rad fina turer på Helgasjön. Det är allt ifrån våra vanliga medlemsrundor till lite längre dagsutflykter. 


Turbeskrivning - medlemspaddling

1.  Runt slottsruinen - Denna gamla klassiker på ca 7 km är en trotjänare som rekommenderas alla nya medlemmar. Första gången du paddlar denna runda måste du passa på att paddla under landgången och gå iland och ta en kaffé vid Ryttarmästaregården. Befintliga medlemmar bör titta vidare. 

2. Runt Hissö - En annan klassiker på ca 10 km, som är en vedertagen onsdagspaddling. Vid lågt vatten i slutet av säsongen rekommenderas inte att försöka passera under bron mellan musön och hissö. Då är det bättre ni paddlar tur 3. 

3. Runt Musön. Den längre versionen av Hissö runt. Denna tur blir ca 11 km och är att föredra när vattennivåerna är låga. 

4. Storön runt - En paddling på ca 7 km som passar bra vid nordling vind. Om det blåser friskt på Helgasjön kan ibland Toftasjön vara ett riktig fint alternativ. Du slipper också i många fall agressiva vattenscotrar. 

5. Östra sidan - Denna tur på ca 9 km är för de dagarna när det blåser nordöstlig vind. Genom att utgå från Vrangelsudde och ta sikte på öarna stora och lilla Björkö kan du paddla mot vågorna hela vägen till du kommer i lä vid östra stranden. Väl på andra sidan kan du njuta av lugn paddling tills du behöver kors farleden tillbaka till klubbstugan. 

6. Helgö Runt - En annan klassiker på ca 20 km. Denna klassisker är svår att hinna med på en medlemspaddling men det är en jättefin dagsutflykt. Många fina fikaställen längs Helgö. Men se upp för jägaregapet. Vid blåsiga dagar kan det bli riktigt bra surf i de vågorna! 

7. Öjabyviken runt - En fin dagsutflykt på ca 24 km med många sevärderheter och fikaställen längs vägen. Du passerar både Kronobergs slottsruinen, Ryttartorpet, Araby badplats, Bergsnäs åmiljöer och om du har lust att göra en avstickare kan du även paddla Räppe Kanal. Denna tur har det mesta och i Öjaby kan du fika vid konditoriet. Det ligger precis ett stenkast från bryggan. 

8. Övernattningstur till Örfjorden - Denna tur på ca 38 km är en perfekt övernattningstur för dig med lite paddelvana. Turen bjuder på fantastisk natur och fina möjligheter för god mat och komfort.

 

9. Toftasjön runt - Denna tur på ca 15 km är betydligt lugnare än Öjabyviken runt. Du slipper mycket motortrafik och längs hela Notteryd naturreservat finns det många fina små oaser att upptäcka. Perfekt dagstur. Packa egen fika eller köp med på Tofta Strandcafé. 

10. Tofta Strandcafé - Denna tur på ca 7 är den perfekta turen för gourmanden. Efter att ha passerat Sandsbro kanal viker ni av mot vänster och följer stranden tills ni når en mindre sandremsa till höger om bryggan. Här kan ni gå i land. Cafét ligger till vänster precis uppför backen. Köp antingen med och paddla vidare till vackra Notteryd naturreservat eller beställ direkt på plats. 

  


Övriga turer i Helgasjön. 

Om du har möjlighet att transportera din kajak finns det en rad fina paddlingsmöjligheter bara ett fåtal minuter bort. Nedan har vi sammanstält några av klubbens tidigare turer. Läs och bli inspirerad att hitta era egna pärlor! 

Evedal till Asa

Grillkväll vid Asa Herrgård

Kanalen i Ekna

Ramkvilla till Evedal


Övriga turer i närområdet

Men självklart ska du inte nöja dig enbart med turer i Helgasjön. Inte när vi har den fina Åsnen bara några kilometer bort. Sveriges nyaste nationalpark. Åsnen är ett riktigt mecka med sina många små öar och skär. Det är inte riktigt skärgårdskänsla, men så nära du kan komma i djupaste Småland. Det finns också en rad fina vattendrag och insjöar med lugn atmosfär. 

Sirkön runt i Åsnen

Gransholm till Torne

Årydssjön

Paddling i Helgaån

Del 1 av Helige å i Diö

Uppdaterad: 14 MAJ 2021 14:34 Skribent: Björn Tingström
E-post: Adressen Gömd

Stort tack till våra sponsorer!


veab.jpg
Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link