Hoppa till sidans innehåll

Klubbkajaker


Nedan kan ni läsa en sammanställning över klubbkajaker. Sammanställningen innehåller information om styrning, mått, och användningsområde. Stabilitet anges i skalan 5 (mest stabil) till 1 (mest rank).

*Långa personer utan paddelvana rekommenderas att använda kajaker inom skalan 4-5. Mindre personer och barn kan utan problem använda mer ranka kajaker.


Havskajaker

Kajaker byggda för långa turer. Deras grundläggande egenskaper är stabilitet, hög packvolym och vattentäta skott. Det gör dem tunga och långsamma i förhållande till andra typer. Samtidigt är det få som skulle välja något annat att paddla på en skärgårdstur. Även om de tål mer stryk än andra typer ska de också behandlas varsamt. Undvik grundstötning , dra aldrig upp kajaken på en klippa utan skydd och sitt inte i kajaken på land! Kapell till kajaker hänger i andra ladan precis till vänster efter att du kommit in. Ibland kand det vara svårt att hitta rätt kapell, men kolla nogrannt inuti varje kapell för att hitta rätt.


Motionsskajaker

Kajaker som är tänkta att användas på kortare turer. De är lätta och snabba men inte så ranka som tävlingskajaker. De erbjuder en betydligt bättre sittställning än havskajaker och möjliggör paddling med hela kroppen. Alla motionskajaker styrs med underliggande profilroder och fotpinne. Klubben har en rad olika motionskajaker för alla preferenser och erfarenhetsnivåer. 


Surfskis

Surfski är en modern och sportig kajak med många fördelar som vanliga kajaker inte har. Surfskis har sitt ursprung i tävlingar på havet där höga hastigheter uppnås genom att surfa på vågor. De flesta som paddlar surfski i Sverige paddlar på lugnare  vatten utan att surfa, men de väljer surfski eftersom surfskis har många smarta funktioner och konstruktionsfördelar på nästan alla sorts paddelvatten, för all slags paddling och för de flesta typer av paddlare. Framförallt är den stora fördelen med surfskis att de är säkrare. Om man välter är det betydligt enklare att ta sig upp. Detta i kombination med att Surfskis har självläns gör de fantastiska för nybörjare som vill testa sina gränser!

Uppdaterad: 09 JUN 2021 08:42 Skribent: Björn Tingström
E-post: Adressen Gömd

Stort tack till våra sponsorer!


veab.jpg


Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link