Hoppa till sidans innehåll

Nu börjar äntligen kanotutmaningen

06 AUG 2021 11:22
Missa inte årets roligaste kurs
  • Uppdaterad: 06 AUG 2021 11:22

För att fler ska känna sig säkra på vattnet och framförallt ha det roligare när de paddlar introducerar Växjö Kanot Club en gratis kurs för alla medlemmar kallad kanotutmaningen med start v. 32. Under 6 onsdagar kommer vi tillsammans öva de olika momenten som ingår i grönt paddelpasset. För mer information om paddelpasset rekommenderar vi er att surfa in på kanotförbundets websida.

Varje tillfälle kommer vara ca 2-4 h och vår förhoppning med kursen är att samtliga deltagare efter ett antal veckor kommer känna sig så på säkra i sin paddling att de vågar genomföra en examination för grönt paddelpass eller till och med vilja ansöka om att bli ledare.

Våtdräkt alt torrdräkt är mycket rekommenderat för enda sättet att lära sig är att bli blöt flera gånger om!

Många av oss kommer förmodlingen spendera mer tid i vattnet än i kajaken, men känn er inte avskräckta införa detta. Kom ihåg - För att ni ska få ut så mycket som möjligt av kurstillfällena rekommenderar vi er att vara med vid samtliga tillfällen, då vi alltid bygger vidare på kunskapen från det tidigare tillfället.


 

11/8 - Tillfälle 1: Säkerhet och att vattnet är din vän

Vi lär oss göra en riskanalys, kamraträddning och olika typer av självräddning inklusive bogsering. 

18/8 - Tillfälle 2: Hitta gränserna

Om du vill lära dig rätt teknik måste du kunna känna dig säker i din kajak oavsett förhållanden. Att försöka träna paddelteknik samtidigt som du är koncentrerad på att inte välta innebär att allt tar mycket längre tid. Du skall ha råd att göra fel utan att omedelbart hamna upp och ner!

25/8 - Tillfälle 3: Förflyttning rakt

Lär dig effektiv framåtpaddling och att bromsa. Med övning, videopresentation och paddelmaskin övar vi tillsammans på grunderna i bålrotation för att nå optimal framåtdrift och hur vi bromsar in efteråt. Att bemästra effektiv framåtpaddling är bland det svåraste du kan göra och enda sättet att bli bra på det hela är att öva, öva och åter öva.

1/9 - Tillfälle 4: Tillförlitlig manövrering - Styr din kajak dit du vill 

Med praktiska exempel, lek och instruktioner lär vi oss hantera kajaker på ett smidigt och elegant sätt i olika förhållanden. Vi kommer bland annat öva kantning, sväng med lågt stöd, styrtag, akterroder och gir. Det är hög tid att du lär din kajak vem som styr!

8/9 - Tillfälle 5: Lär dig packa rätt inför långturer 

Tillsammans med Paul Nilsson får vi lära oss vad du behöver ha med på en längre tur och hur du packar din utrustning i en kajak. Obligatoriskt tillfälle för de som är anmälda på kajakkursen 18-19 september. Vid mån av plats kan även övriga medlemmar deltaga. 

15/8 - Tillfälle 6: Repetition av alla moment och frågespel

Vid sista tillfället kommer kommer det finnas möjlighet till att ställa frågor och få feedback. För de som vågar kommer det även finnas möjlighet att testa eskimåsväng med flottör. Vi avslutar kursen med en kortare diskussion om fair play och ett frågespel om natur och allemanrätten.


Krav: Simkunnig 200 m.

Ålder: Från 14 år. 

Klädsel 
träningskläder, ombyte och handduk, badkläder och badskor. Underställ och våtdräkt rekommenderas om det är kallt i vattnet.

Avgift
Kursen är gratis för alla medlemmar. 

Genomförande
Instruktion kommer ske på land och i viken utanför Willhelmshill. Vi kommer använda klubbens havskajaker för kursen. Om ni vill använda er egen kajak går det naturligtvis lika bra. Vi kommer inte använda rodret på kajakerna.


 
Datum:
11/8 - Kl. 17.00-20.00
18/8 - Kl. 17.00-20.00
25/8 - Kl. 17.00-20.00 
1/9 - Kl. 17.00-20.00 
8/9 - Kl. 18.00-19.30 
5/9 - Kl. 17.00-20.00

Max antal deltagare: 8 medlemmar per tillfälle

Ansvarig ledare: Ulf Larsson, Andreas Berg och Björn Tingström


 
Anmäl dig här
 
Skribent: Björn Tingström
E-post: Adressen Gömd

Kolla in klubbens aktiviteter när det gäller:

Vill du paddla på egen hand?

 

DM 18-19/9

Postadress:
Växjö KC - Kanot
Evedal Kanothuset
35263 Växjö

Kontakt:
Tel: 047010289
E-post: This is a mailto link