Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jann eidevåg Ingemar Kroon

Ingemar Kroon


Hur länge har du ägnat dig åt löpning?

Jag började springa 1991 i Korpens motionsskola. Målet var att springa 10 km i Växjöloppet. Vi började med att gå. Jag sprang sedan Växjöloppsmilen under 90-talet. 2000 hade jag som mål att springa Broloppet, det blev min första halvmara. Jag sprang även långa Växjöloppet 21 km det året på tiden 1.45.

 

Idrottade du i ungdomen?

Ja, jag spelade pojk och juniorfotboll i Södra Sandsjö.

 

Vilken var din första mara, hur många har du sprungit och vilken är din bästa tid?

Min första mara var Stockholm Marathon 2002, jag har gjort 7 maror och min bästa tid är 3.36.09.

 

Vilket lopp är du mest nöjd med?

Det är Växjö Marathon 2008. Den största upplevelsen är Broloppet 2000. Det var en stor folkfest, med ett jättearrangemang med 80 000 deltagare och allt fungerade perfekt.

 

Du har placerat dig bra i din åldersgrupp?

Ja, i år är jag nöjd. Jag kom 2:a i Stockholm Marathon, 3:a i i Lidingöloppet. I Stockholm halvmarathon blev jag 4:a och i Göteborgsvarvet tog jag en 7:e plats.

 

När gick du med i Växjö Löparklubb?

Jag gick med 2007 inför Växjö Marathon. Det var Anders Eriksson som inspirerade mig.

 

Är du med i några andra föreningar?

Jag är inte med i några andra idrottsföreningar, men är med i Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen. Jag tycker om att vara ute mycket i naturen.

 

Någon sport som du är särskilt intresserad av?

Det är främst fotboll och friidrott.

 

Du jobbade som fotograf på Smålandsposten under yrkeslivet. Är det någon särskild person eller episod som du minns?

Det är så mycket, men det som tagit mest intryck är när Öster gick upp i Allsvenskan 1967. Det var och blev en stor uppståndelse.

 

Hur mycket springer du i veckan och hur tränar du?

Jag gör en månads uppehåll efter Växjö Marathon. Jag springer 3 gånger i veckan, men aldrig två dagar i följd. Jag springer mest distans, men det blir lite fartlek ibland. Som mest blir det 5-6 mil i veckan. Inför ett marathon kör jag några lite längre distanspass på ca 28-30 km. Veckan innan maran tar jag det väldigt lugnt.

 

Vilken distans är roligast?

Jag trivs egentligen bäst på längre distanser. 3-milen i Lidingöloppet är en favorit, eftersom det är så mycket vacker natur utmed banan.

 

Vad är din målsättning 2010?

Jag vill träna lite mer ordentligt. Det är inspirerande att ha blivit Årets löpare. Att hålla sig frisk kan också vara ett mål.

 

Har du några andra intressen?

Jag fotograferar fortfarande. Jag gillar utförsåkning och åker gärna iväg på någon skidresa. Jag har lite egen skog, så det kan vara avkopplande att gå ut och röja lite med röjsågen.

 

Ångrar du att du inte började springa tidigare?

Javisst, det var synd att jag inte började tidigare. Det var dock svårt att träna regelbundet, eftersom jag hade mycket oregelbundna arbetstider.

 

Ingemar är en verklig profil i klubben och det är imponerande att han har nått så bra resultat trots att han började springa i "mogen ålder". Ingemar är en positiv människa och har mycket intressant att berätta, så Hasse och Janne hade en trevlig pratstund.

 

Intervjun är gjord i januari 2010.

 

 

 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:35

 

Press

 

Press

 

 

 

Postadress:
Växjö LK - Friidrott
Box 3007
35033 Växjö

Besöksadress:
Telekonsult Arena
35246 Växjö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: vaxjoloparklubb@gmai...

Se all info