Hoppa till sidans innehåll

Krönikor


Brottningen, individualistens lagsport

Jag ska försöka ge er, läsarna, en insikt om vad brottning faktiskt är. Jag ska försöka ge er den insikten som brottningen har gett mig. Så… Om vi bortser från allt det som de flesta vet om brottning eller det vi tror oss veta om brottning. Att man brottas, inte ska hamna på rygg. Att man får poäng för att kasta och rulla sin motståndare. Att det är en bra, mångsidig träning och så vidare. Det här är min historia!

Min son, Tristan, sa till mig redan vid 5 års ålder: –Pappa, jag vill börja på brottning.

Jag har själv aldrig varit aktiv inom någon form av individuell eller kamp/budosport. Jag växte upp med att spela fotboll och annan lagsport. Jag måste vill i min öppenhjärtiga berättelse också erkänna att jag alltid varit extremt strykrädd. Jag satte min son i fotbollsträning och simskola och det var absolut bra verksamheter men vid närmare eftertanke var det min motivation som gjorde att vi gick på träningarna snarare än hans egen.

Jag kontaktade en brottarklubb, förklarade situationen och Tristan blev inbjuden på en provträning. Det första intrycket var att det inte alls var så som jag föreställt mig, på flera plan. För det första var jag, strykrädd som jag är, lite orolig för vad min son skulle få erfara på sina första brottningsträningar.

Respekten för allas olika förutsättningar

I exempelvis fotboll så reglerar inte barn sin förmåga i förhållande till motståndet. En 6 åring kommer att gå på full maskin trots att hen möter en 4 åring. Brottningen gjorde naturligt att en mer erfaren eller äldre brottare drog ner tempot för en yngre och mer oerfaren brottare. Det fanns en medvetenhet att inte skada eller skrämma varandra. Det som också upplevdes som en fördel är att barnen fick möjlighet att brottas, träna och tävla med barn som var nära deras egen storlek och utveckling.

Brottningen, individualistens lagsport

Vad menar jag nu med detta, Brottningen, individualistens lagsport? Jag insåg naturligtvis att brottning är en individualistidrott. Det jag inte förväntade mig var att se en större laganda i brottningen än i de traditionella lagidrotterna. Brottning handlar till syvende och sist om att bryta och kasta ner sin motståndare. En ganska tuff uppgift och definitivt en tuff upplevelse för den som blir nerbruten. MEN! När min son blev kastad och förlorade på träningen mot en bättre brottare så kom denna brottare fram efter kampen. Kramade mitt barn och berättade hur duktig han hade varit, vad han behövde arbeta med och hur han skulle tänka. Jag blev mållös. Fenomenet upprepades på en av våra första nybörjartävlingar.

Så många tårar har aldrig fällts

Lets face it! Jag tror inte det finns en idrott på jorden där du som förälder får se mer tårar än på en brottartävling för barn. Barn gråter för att de tappat luften, för att de är helt slut och fysiskt utmattade, för att de förlorat. Många gråter till och med när de vinner, adrenalinet och mjölksyran dominerar och då kommer tårarna. På en av Tristans första nybörjartävlingar så förlorar han sin första match och blir, av naturliga skäl, ledsen. Hans brottarkompisar från samma klubb har precis skrikit och hejat på honom men det som händer nu är bland det största jag upplevt inom idrott. Kamraterna möter honom på mattan, 5 sexåringar, bildar en klunga runt honom. De kramar honom och i princip lyfter ut honom från mattan. Den sammanhållningen, den empatiska förmågan, har jag aldrig sett hos så små barn.  Jag har heller aldrig sett den i någon annan idrott. Överlag verkar brottare vara ett omhändertagande släkte.

Avslutningsvis vill jag medge att jag känner avund, avund för att min son får uppleva detta tillsammans med hans, idag, närmsta vänner. Jag är däremot evigt tacksam för alla nya vänner JAG fått via brottningen. Våra barn har fört oss, en brokig skara, människor med olika bakgrunder så nära varandra.

Tristan har sin egen motivation med brottningen, det är hans passion och hans motivation. Jag tror dock att vi båda längtar lika mycket till nästa träning och tävling. Vi umgås med varandra, förälder och barn, barn och barn, förälder och förälder.

Uppdaterad: 14 JAN 2018 15:25 Skribent: Jakob Svärd
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Vellinge Brottarklubb - Brottning
Industrigatan 1
23532 Vellinge

Kontakt:
Tel: 0767039173
E-post: This is a mailto link

Se all info