Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


Hjälm

är den viktigaste säkerhetsfaktorn och måste vara en godkänd hjälm med tre-punkts fäste. Ridskolan har hjälmar att låna men vi rekommenderar alla att ha sin egen hjälm då vi inte kan garantera kvalitén på de hjälmar som hänger i stallet.          Kom ihåg att för de yngre ryttarna ska hjälmen på så snart de går in i stallet. Detta gäller även syskon!

 

Säkerhetsväst

är idag en självklar del i ryttarens utrustning. Idag måste alla ungdomar (upp tom 18år) bära säkerhetsväst vid tävling i hoppning. Standarden för säkerhetsvästar är utformad av BETA-British Equestrian Trade Assicoation. Västens bakstycke bör nå till atlaskotan i nacken samt täcka svanskotan. För att västen ska ge det bästa skyddet skall västen sitta åt ordentligt, med en t-shirt eller tunn skjorta under. Säkerhetsväst finns att låna på ridskolan.

Stövlar/skor

Ska vara rejäla och ha en tydlig markerande klack. Skor/jophurs med eller utan snörning måste bäras med chaps. Detta för att foten inte ska kunna glida igenom stigbygeln så att ryttaren kan fastna med foten. Detta kan vara mycket farligt om ryttaren skulle ramla av och fastna i stigbygeln.  Om eleven ej har skor med klack har ridläraren rätt att låta eleven avstå sin lektion från hästryggen och följa den från marken istället pga säkerhetsskäl. Vi rekommenderar INTE tjocka/grova vinterkängor vid ridning, då dessa lätt fastnar i stigbygeln!

Byxor

Skall vara bekväma, dvs. inte för tajta men heller inte för bylsiga då vecken som uppstår kan ge skavsår. Skavsår kan man också få av byxor med sömmar på insidan t.ex. jeans.

Handskar

Det är lätt att få skavsår på händerna av tyglarna och därför är handskar bra att ha. Handskarna får dock inte vara för hala så att tygeln glider ut handen. Det finns billiga vantar med gumminoppor på insidan som fungerar jättebra.

Ridspö (utan ögla)

Ridspö kan man såsmåningom skaffa. Det bör inte vara för långt och öglan som finns på de flesta spön skall tas bort. Detta för att undvika att det fastnar och skadar ryttaren vid en incident. Kom ihåg att spöet inte är till för att bestraffa hästen utan är en hjälp för ryttaren för att kunna förfina sina hjälper –ryttarens förlängda arm.

 

Sporrar

Får ej användas utan tillåtelse av din ridlärare!

Vidare skall elever med långt hår ha detta uppsatt i hästsvans eller fläta, både vid ridning och vid hantering utav hästen.

Stora smycken får inte användas eftersom detta är en olycksrisk vid ridning och hantering av hästar.

Eleverna får heller inte tugga tuggummi eller äta på något vid ridning eller hantering av hästen

OBS!

  • Vid ridning skall hjälm alltid bäras och med fördel även säkerhetsväst.
  • Skor med klack och chaps eller ridstövel är ett måste.
  • Elever med långt hår skall ha detta uppsatt i hästsvans eller fläta.
  • Handskar är att rekommendera (se dock till att de inte är hala).

Ridläraren har rätt att låta en elev stå över en ridlektion om denne anser att elevens utrustning inte är säkerhetsmässigt korrekt.

 

Hästarnas utrustning står ridskolan för.
Eleverna är dock skyldiga att se till att bettet är rengjort efter sin lektion och att utrustningen inte är smutsig, detta försämrar hållbarheten på utrustningen och kan i värsta fall leda till en olycka eller skador på hästen. Utrustningen skall alltid smörjas av med lädertvårl och vatten efter ditt ridpass! Extra noga om den är smutsig (t.ex. lerig). Kontrollera innan ridning om din häst skall bära benskydd eller annan utrustning utöver sadel och träns.

Tveka inte att fråga din ridlärare om du undrar något!

Uppdaterad: 13 MAR 2018 11:56 Skribent: Judit Martinell

Kontakt Ridskolan:

Ridskoleägare/Ridskolechef Viggbyholms Ridskola AB:
Elin Björneheim
This is a mailto link

Instruktör: 
Sabina Bonté 
This is a mailto link

Instruktör: 
Hanna Kilander
This is a mailto link

Instruktör: 
Jenny Greisz Alm
This is a mailto link

Instruktör: 
Malin Nyberg
This is a mailto link

Instruktör: 
Frida Karlsson
This is a mailto link

 

 

 

Vill du börja rida?: Klicka här 

Intresserad av stallplats?: Klicka här

Kontakt Ridklubben: Klicka här

 

 

Ange alt-text här.

 

 

Postadress:
Viggbyholms Ridklubb - Ridsport
Thord Danielsson, Högomsvägen 4 F
18350 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: info@viggbyholmsrids...

Se all info