Hoppa till sidans innehåll

Häst & Stallvett


Ridskolan är mer än ett ställe där man bara lär sig att rida...

...den är en träffpunkt och många av våra barn och ungdomar tillbringar en stor del av sin fritid i stallet. För att säkerställa en trygg miljö måste man lära sig att hästen är en levande varelse, lära sig respekt och rätt sätt att uppträda i stallet och gentemot hästen.

 

 • Gå lugnt i stallet och tala i vanlig samtalston. Stallet är hästarnas hem, allt som slamrar, flaxar, väsnas eller fladdrar kan göra hästen orolig. En häst är ett flyktdjur och reagerar instinktivt med att fly eller kasta sig undan. Om hästen i en sådan situation känner sig trängd kan den försvara sig genom att slå ifrån sig. 
   
 • När du umgås med hästar ska du vara tydlig. Se till att hästen har sett dig innan du går in till den i boxen och att den förstår vad du vill göra innan du gör det. Överrumpla inte hästen! Smyg heller inte då detta signalerar fara för hästen -allt som smyger kan vara ett rovdjur enligt hästens instinkt.
   
 • Håll säkerhetsavstånd –ca tre meter- mellan hästarna vid ridning och även när hästarna leds. Hästar som kommer för nära varandra kan uppfatta den andre som ett hot och i värsta fall sparka, råkar man då stå i vägen kan det gå riktigt illa.
   
 • Fråga om lov innan du går in till någon häst. Det är inte tillåtet att gå in till en häst eller öppna dörren till boxen utan att någon av stallvärdinnorna eller ridläraren är i närheten. Klappa inte hästen vid utfodring, när hästen väntar på sin mat. Ibland biter den mot sin boxgranne, då vill man inte stå i vägen...
 • Det är inte tillåtet att mata hästarna med hästgodis, morötter, äpplen eller dylikt. Alla hästar tål inte all mat och blir sjuka. Hästarna börjar även nafsa och tigga vilket skapar problem.
 • Se upp med paraplyer, barnvagnar, prasslande kassar, plötsliga skarpa ljud. De mest vardagliga saker för oss kan verka livsfarliga för hästen. En skrämd häst kan bli mycket svår att kontrollera. Barnvagnar skall lämnas vidparkeringen, lite HÖGRE UPP där även cyklarna ska stå, inte precis vid ingången.

 • Hästarna skall alltid bindas upp vid all hantering.
 • Du skall alltid bära ridhjälm vid all hantering utav våra ridskolehästar, detta pga. säkerhetsskäl.
 • Inne i boxen får det vara högst 3 personer, detta för att inte hästen skall bli skrämd. Hästen blir lätt orolig om det blir för ”rörigt” runtomkring den.

Om du vid ridning måste ta av dig en jacka eller tröja måste du be ridläraren om lov eftersom ridläraren måste hålla i hästen under tiden. Om man måste ta av sig hjälmen för att få av tröjan måste man sitta av hästen.

All ridning på viggbyholmsridskola/ridklubb sker med hjälm! 

Uppdaterad: 16 NOV 2017 21:23 Skribent: Elin Björneheim

Kontakt Ridskolan:

Ridskoleägare/Ridskolechef Viggbyholms Ridskola AB:
Elin Björneheim
This is a mailto link

Instruktör: 
Sabina Bonté 
This is a mailto link

Instruktör:
Hanna Kilander
This is a mailto link

 

Vill du börja rida?: Klicka här 

Intresserad av stallplats?: Klicka här

Kontakt Ridklubben: Klicka här

 

 

Ange alt-text här.

 

 

Postadress:
Viggbyholms Ridklubb - Ridsport
Thord Danielsson, Högomsvägen 4 F
18350 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info