Hoppa till sidans innehåll

Junior 0


Junior Nivå Blå

Mål
Här har vi lämnat nybörjarnivån, eleverna har blivit lite äldre och mer vana vid hästens rörelser. Rent motoriskt har elevens balans förbättrats och eleven orkar lite mer. En del elever blir lite försiktigare på denna nivå då de börjar förstå att hästar kan vara farliga. Eleverna börjar koppla ihop hjälperna och förmågan att kunna använda fler hjälper samtidigt ökar. De börjar bli starkare och få bättre koncentrationsförmåga vilket gör att de kan kontrollera hästarna bättre. Eleverna har både tack vare ålder och ridlektionsvana bättre förutsättningar att kunna ta emot och bearbeta instruktioner bättre.
Vårt viktigaste mål är att vi har roligt och känna trygghet med hästen!På Teoripassen tränar vi på att kunna göra iordning hästen på egen hand innan ridningen. Vi vet hur utrustnngen ska sitta och varför. Vi börjar alltmer förstå hästens signaler hur den ser ut när den är ledsen, rädd, arg, glad eller nyfiken.  Eleverna har sedan tidigare med sig baskunskaper i hästhanteringen. Såsom hästens delar, färger, skötsel, namn på delarna av utrustningen, vad hästen äter mm. Nu fördjupar vi oss och förhoppningsvis befäster våra kunskaper för att såsmåningom bli redo att kunna vara skötare åt någon av våra ridskolehästar. 
 

På ridpasset tränar vi på att kunna sitta upp själva och dra upp och ner stigbyglar och spänna sadelgjorden. Vi jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs. framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Vi fortsätter träna ridvägar vilka byggs på med fler såsom vänd halvt igenom, serpentiner över meddellinjen och vänd rätt upp.

I denna utbildningsfas kan eleverna vara mogna att känna på galopp medan de ännu inte är mogna att HANTERA hästen i galopp. För att klara galopp måste eleven ha mkt bra balans och styrka i sin sits samt förmåga att använda hjälperna på ett sätt så att hästen förstår. Galoppen innebär en högre fart än trav och därmed blir effekten större om hästen blir skrämd och/eller gör en häftig rörelse.

Det tar lång tid att lära sig både grunderna i ridning och i hästens skötsel. Eleverna tjänar på att inte ha för bråttom utan att öva in dem rätt från början. Så även om man som ryttare och kanske även som förälder tycker att man gör samma övningar, behövs dessa repetitioner eftersom att ryttaren glömmer en hel del mellan varje ridpass och det krävs ett visst antal upprepningar för att eleven skall nå sin aha upplevelse och automatisering av hjälperna. Även elitryttarna börjar varje ridpass med att repetera grunderna.

Säkerhet
Vid denna nivå börjar eleven bli lite säkrare och mogen för att oftare rida utan ledare. Dock behöver de fortfarande hjälp vid uppsittning och att förbereda hästen för lektion. Under ridlektionen arbetar alltid ridläraren efter utgångspunkt säker ridning. Det är bättre att göra lite enklare övningar som eleverna klara av och får självförtroende av än lite svårare som kan äventyra ett misslyckande och värsta fall sluta med en olycka. Som förälder känner du säkert till att barn lätt blir rädda och det kan vara skadligt för barns självkänsla om de utsätts för saker de inte klarar av.

Vi vill på Vigggbyholmsridskola bygga upp elevens självförtroende och låta dem växa med uppgiften att lära sig att styra och kontrollera sin häst.

Uppdaterad: 26 JUN 2009 11:58 Skribent: Judit Martinell

Kontakt Ridskolan:

Ridskoleägare/Ridskolechef Viggbyholms Ridskola AB:
Elin Björneheim
This is a mailto link

Instruktör: 
Sabina Bonté 
This is a mailto link

Instruktör:
Hanna Kilander
This is a mailto link

 

Vill du börja rida?: Klicka här 

Intresserad av stallplats?: Klicka här

Kontakt Ridklubben: Klicka här

 

 

Ange alt-text här.

 

 

Postadress:
Viggbyholms Ridklubb - Ridsport
Thord Danielsson, Högomsvägen 4 F
18350 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info