Hoppa till sidans innehåll

Ungdom


Ungdomsgrupp Nivå Gul

 

Mål
På den här nivån utvecklar vi vår förmåga att rida olika hästar på ett kontrollerat sätt i ett väl avvägt tempo. Har en säker och korrekt sits och kan aktivt inverka på hästen med både framåtdrivande och förhållande hjälper.
Här har eleverna blivit vana vid hästens rörelser och börjar kunna använda fler hjälper samtidigt, vilket tillsammans med ökad styrka och förbättrad koncentrationsförmåga ökar kontrollen i ridningen. Förmågan att kunna ta emot instruktioner ökar i takt med elevernas ålder och ridlektionsvana.

 

Teoretiskt, Nu gör vi iordning vår egen häst inför ridning och hanterar den med stor säkerhet. Vi går muntligen igenom sådant som ska främja vår inverkansridning ytterligare, såsom tygel- och skänkelhjälper. Vi lär oss att att hästar kan behöva olika typ av arbete beroende på olika förutsättningar (t.ex. exteriör, ålder & temperament). Hästens välbefinnande står i centrum och vi får lära oss hur man visiterar, behandlar lättare skador och vad man ska göra för att förebygga sjukdomar.


På Ridpasset  utvecklas ridträningen. Nu har vi mycket god kontroll på vår häst i skritt och trav och visar det bland annat genom stor precision vid hörnpasseringar, ridvägar och att självständigt hålla en bra fördelning. Vi börjar kunna inverka på hästen alltmer med ytter- respektive innerhjälper på både raka och böjda spår. Vi befäster galoppen ytterligare och kan galoppera flera på en gång. Under dressyrlektionerna utvecklar ryttaren sin sits och korrekta hjälpgivning. Vi börjar känna på svårare rörelser som skänkelvikning, bogen in, fram- och bakdelsvändningar. Vi jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs. framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Fortsätter jobba med ridvägarna, bland annat arbetar vi med böjda spår som ingår i de lättare dressyrprogrammen. Vid markarbete-och hopplektioner utvecklar eleverna tekinkövingarna och vi jobbar med bomserier och lättare hinderövningar med hinder i följd som förberedelse föra att kunna hoppa enklare banor och kunna delta på våra klubbtävlingar. Den här utbildningsfasen är man i under en lång tid.
Det tar tid att lära sig både grunderna i ridning och i hästens skötsel. Det är timmar i sadeln och timmar med hästen i stallet som ger kunskap och medvetenhet. Eleverna tjänar på att inte ha för bråttom utan att öva in dem rätt från början. Så även om man som ryttare och kanske även som förälder tycker att man gör samma övningar, behövs dessa repetitioner eftersom att ryttaren glömmer en hel del mellan varje ridpass och det krävs ett visst antal upprepningar för att eleven skall nå sin aha upplevelse och automatisering av hjälperna. Även elitryttarna börjar varje ridpass med att repetera grunderna

Säkerhet
Under ridlektionen arbetar alltid ridläraren efter utgångspunkt säker ridning. Det är bättre att göra lite enklare övningar som stärker elevernas självförtroende och verkligen befäster hjälperna. På denna nivå börjar dock ridläraren ställa lite högre krav på elevens och utmanar eleven efter dess individuella förmåga.

Vi vill i vår verksamhet bygga upp elevens själförtroende och låta dem växa med uppgiften att kunna påverka och kontrollera sin häst.

Uppdaterad: 26 JUN 2009 11:32 Skribent: Judit Martinell

Kontakt Ridskolan:

Ridskoleägare/Ridskolechef Viggbyholms Ridskola AB:
Elin Björneheim
This is a mailto link

Instruktör: 
Sabina Bonté 
This is a mailto link

Instruktör:
Hanna Kilander
This is a mailto link

 

Vill du börja rida?: Klicka här 

Intresserad av stallplats?: Klicka här

Kontakt Ridklubben: Klicka här

 

 

Ange alt-text här.

 

 

Postadress:
Viggbyholms Ridklubb - Ridsport
Thord Danielsson, Högomsvägen 4 F
18350 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info