Hoppa till sidans innehåll

Junior 1+2


Junior 1 och 2 Nivå Röd

Mål
På denna nivån börjar vi bli alltmer självständiga i hanteringen av hästen, både på marken och på ryggen. Vi utvecklar vår sits och inverkan och börjar få en ökad förståelse för hur olika typer av hästar fungerar.
Vi har blivit mer vana vid hästens rörelser och börjar kunna använda fler hjälper samtidigt vilket tillsammans med ökad styrka och förbättrad koncentrationsförmåga ökar kontrollen i ridningen. Förmågan att kunna ta emot instruktioner ökar i takt med elevernas ålder och ridlektionsvana.

 

På Teorin: Numera kan vi rykta vår häst själv och även sadla & tränsa de som är i lagom storlek. Vi förstår de flesta av hästens signaler och vardagliga behov. Vi fördjupar oss i utrustning, foder, sjukdomar, hästens delar mm. Ibland pratar vi även om sådant man kan ha nytta av på ridlektionen, såsom ridvägar och hjälper. Vissa kanske tar chansen att bli skötare!


På ridpasset  kan kan vi nu reglera våra egna stigbyglar och för det mesta sitta upp själva utan problem. I skritt och trav rider vi alltmer avancerade vägar och känner oss helt säkra utan ledare. Vi jobbar vidare med sitsen och de grundläggande hjälperna, dvs. framåtdrivande, förhållande och vändande hjälper. Både med och utan koner tränar vi precision och att kunna rida från punkt till punkt. I trav har vi fått lära oss att sitta på rätt sittben i lättridningen och vi kan både öka och minska tempot. Vi jobbar med bomserier och lättare hinder och befäster balansen  en del galopperar med ledare och en del kan börja hantera sin häst själv i galopp. 


Den här utbildningsfasen tar längre tid än tidigare faser.
Det tar lång tid att lära sig både grunderna i ridning och i hästens skötsel. Eleverna tjänar på at inte ha för bråttom utan att öva in dem rätt från början. Så även om man som ryttare och kanske även som förälder tycker att man gör samma övningar, behövs dessa repetitioner eftersom att ryttaren glömmer en hel del mellan varje ridpass och det krävs ett visst antal upprepningar för att eleven skall nå sin aha upplevelse och automatisering av hjälperna. Även elitryttarna börjar varje ridpass med att repetera grunderna.Säkerhet
Under ridlektionen arbetar alltid ridläraren efter utgångspunkt säker ridning. Det är bättre att göra lite enklare övningar som stärker elevernas självförtroende och verkligen befäster hjälperna.
Vi vill i vår verksamhet bygga upp elevens själförtroende och låta dem växa med uppgiften att kunna påverka och kontrollera sin häst.


Uppdaterad: 26 JUN 2009 11:17 Skribent: Judit Martinell

Kontakt Ridskolan:

Ridskoleägare/Ridskolechef Viggbyholms Ridskola AB:
Elin Björneheim
This is a mailto link

Instruktör: 
Sabina Bonté 
This is a mailto link

Instruktör:
Hanna Kilander
This is a mailto link

 

Vill du börja rida?: Klicka här 

Intresserad av stallplats?: Klicka här

Kontakt Ridklubben: Klicka här

 

 

Ange alt-text här.

 

 

Postadress:
Viggbyholms Ridklubb - Ridsport
Thord Danielsson, Högomsvägen 4 F
18350 Täby

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info