Hoppa till sidans innehåll

Föreningen


Den 24 augusti 1978 samlades en grupp entusiaster för att dra igång en ridskola och en lokal ryttarförening i Vingåker. Ridskoleverksamheten kom igång under skolåret 78/79 och hade då sitt säte vid Simonstorps ladugård norr om Kåstabyn. Kommunen gav bidrag till arrende och snälla mäniskor lånade ut sina hästar till lektionsveksamheten. Verksamheten växte stadigt och i och med detta växte också behovet av stall, klubbrum och ridbana. Ridskolan var tvungen att flytta. Sommaren 1981 upptäcktes möjligheten med Vårnäs, och i februari -82 flyttades verksamheten till Vårnäs gamla ladugård. När ridverksamheten startade på hösten -82 fanns det plats för 16 hästar. All ridundervisning hölls utomhus. I december -84 erhöll VRF byggnadslov för uppförande av ridhus och i februari -86 kunde de första ryttarna ta ridhuset i besittning - trots att det ännu återstod mycket innan det var helt klart.

Den 31 augusti 1987 förändrades föreningens situation katastrofalt! Stallet med dess 19 innestående hästar brann ner till grunden! Sorg, förtvivlan och handlingsförlamning avlöstes av en febril verksamhet för att återuppföra stallet. Föreningen stöttades från alla tänkbara håll och vid årskiftet 87-88 kunde ett nyuppfört stall tas i bruk. Föreningen köpte in sin första egna häst - Athos. Dessutom skänkte Jarlbyggen och Bondestads föreningen ett litet connemaraföl - Jarl Bond. Tack vare inlånade ponnyer och hästar kunde sedan ridskoleverksamheten komma igång igen. Idag, ca 25 år senare finns det plats för 23 hästar i stallet. Ridskoleverksamheten bedrivs med 18 hästar och ponnyer, vilka till största delen ägs av föreningen. Därtill finns ett antal uppstallade privathästar.

 

Verksamheten idag

 

Ridhuset

 

Anläggningen

Vingåkers ryttarförening förvaltar idag över en imponerande anläggning vilken omfattar fastigheten Gäringstorp 1:23 (vilken förvärvades -87) med tillhörande byggnader som bl.a stall och ridhus.
Utöver det utrymme byggnaderna upptar är marken uppdelad i hagar och utomhusbanor för hoppning och dressyr. För att få ridbanor och hagar att räcka till arrenderar föreningen också mark i direkt närhet till ridanläggningen. Alla föreningens banor är ordentligt upplysta med elförsörjd belysningsanläggning.
Under en viss tid av sommaren har lektionshästarna semester. Grönbetet förläggs då på plats utanför ridskoleanläggningen.

 

Uppsittning

 

Ridskoleverksamheten

Hästarna som används i ridundervisningen är samtliga av god undervisningskvalitet, samtliga av varierande storlekar och lynne - allt för att passa såväl nybörjare som ryttare med lite mer ridvana. Traditionell ridundervisning ges 6 dagar i veckan, 6 grupper per kväll. Härutöver tillkommer också 6 lektionsgrupper i veckan för handikappade barn och vuxna.
På Lördagar ges så kallad 'knatteridning' där de som ännu är för små för att klara av att rida i den ordinarie ridundervisningen i veckorna deltar. Ca.30 knattar fördelas över 5 lektioner varje lördag. Vissa av dessa knattar deltar i en knattegrupp som innan varje ridlektion ges en halvtimmes teori enligt 'Amandaskolan'. Amandaskolan bygger på en serie böcker med den lilla flickan Amanda i centrum. Knattarna får genom högläsning/sagostund i sadelkammaren eller sittandes på en höbal i foderrummet följa Amanda i hennes första kontakter med hästar och ponnyer och stegvis lära sig mer om hästar och ridning. Knattar i Amandaskolan är i sista fasen för att sedan infiltreras i i någon av ridskolans nybörjargrupper.
På knatteridningen finns alltid en knatteledarinstruktör med - ungefär som en vanlig ridlektion fast det är VIRUS som ansvarar för knatteridningen. För att få vara knatteinstruktör måste man ha genomgått svenska ridsportförbundets ungdomsledarkurs (ULK).
Dessutom erbjuder föreningen kontinuerligt extrakurser i hoppning/dressyr. Privatryttare som är medlemmar och löst anläggningskort kan boka upp sig på ridhustider närhelst lediga tider finns.

 

Stallsnack

Ridskolan en fritids- och ungdomsgård

Till skillnad från många andra sporter & idrotter försvinner man inte från anläggningen efter avslutat ridpass. Många av ungdomarna vistas i timtal på ridskolan. De tar sig ut till ridskolan direkt efter skolan på vardagarna och har med sig mat som de tillagar i köket, fikar med sina kompisar i cafeterian och pysslar med hästarna så mycket de orkar.
Många tar med sig sitt skolarbete och pluggar tillsammans eller var och en för sig. Föreningen har efter tillgång på personal och praktikanter erbjudit läxhjälp och läxläsning för dessa barn och ungdomar vilket varit ett mycket uppskattat initiativ - inte minst från föräldrarnas sida! I dessa fall är föreningen mer att jämföra med en ungdomsgård än en idrottsförening. Under helgerna vistas barn/ungdomar på ridskolan från tidiga morgon till sena kväll. Personal och ideella krafter finns på anläggningen från 07.00 på morgonen till 22.00 på kvällen 7dgr/vecka för att hjälpa och vägleda ungdomarna. För ungdomar som är på väg att 'hamna på glid' eller bara har det lite trassligt hemma är pysslet med hästarna och kontakten med personalen ovärderliga. Till föreningen och anläggningen är alla barn och ungdomar hjärtligt välkomna.
 
Föreningen har en mycket hög genomströmning av besökare - enbart de som ingår i verksamheten uppgår till mellan 250-280 per vecka. Om man dessutom lägger till de ungdomar som deltar i undervisningen för personer med funktionsnedsättning (1-3 per person med funktionsnedsättning) samt knatteridningen (1 ledare per häst) och alla andra ungdomar, behandlingsassistenter, föräldrar, syskon och kompisar som 'bara' vistas på anläggningen till vardags så förstår man att besöksfrekvensen är väldigt hög.
En stor mängd publik tillströmmar naturligtvis under större tävlingsdagar då också föreningen anlitar ett 50-tal funktionärer. Anläggningen gästas också av inneboende på 'Vårnäshemmet' som ofta tar sig en promenad runt anläggningen för att hälsa på hästarna eller besöker cafeterian över en kopp kaffe tillsammans med besökare eller andra inneboende.
 
Även om en stor del kretsar kring ridundervisningen försigår många andra aktiviteter inom föreningen, som till exempel tävlingar, träningskurser och kurser för gästinstruktörer, studiecirklar, ungdomsträffar, familjedagar , föreläsningar och annat smått och gott. Det dagliga arbetet med anläggningen, hästarna och ridundervisningen ombesörjs av Marie, Johannah, Susanne, Kristin,Irene, Annelie och Sture som alla är anställda av föreningen.
Det är tack vare insatser från medlemmar, personal och andra ideella krafter som Vingåkers ryttarförening kan hålla verksamheten rullande. De 350 medlemmarna bidrar till exempel med ideellt arbete i cafeterian, stalltjänsten, tävlingar och övriga arrangemang.

 

Uteritt

Ridläger

Under sommaren på ridskolan arrangerar föreningen ridlägerveckor, två veckor med helinackordering för barn mellan 8-14 år, två dagridläger för barn mellan 7-13 år och två läger träningsläger för 'vuxna' deltagare. Lägren har förlagts i direkt anslutning till ridskolan. Deltagarna har inkvarterats i ridhusanläggningens sovsalar där också dusch och toalett finns. Deltagarna tilldelas varsin häst och rider två pass per dag. Lägren avslutas med traditionell hopptävling. Naturligtvis ingår alla de ingredienser som gör lägren till minnen för livet; en massa nya kompisar, trivselkvällar, brännbollsspel, korvgrillning, långritter i den sörmländska naturen, sol, bad & bus och en alldeles 'egen' häst under en hel vecka.

 

Sport,lek och idrott över alla gränser

Det är ett beundransvärt gäng eldsjälar som arbetar med undervisningen för personer med funktionsnedsättning.

På senare år har de arbetat i motvind sedan kommuner och landsting dragit ner på sina anslag för personer med funktionsnedsättning. Vid dessa utbildningstillfällen tjänstgör utbildade ridinstruktörer samt två ledare som genomgått grundkurs för handikappledare.
Under vissa lektioner deltar även sjukgymnast. Flera medhjälpare behövs dock för att kunna genomföra lektionerna. Frivilliga ungdomar ställer därför upp och hjälper till -alltifrån en till tre medhjälpare per person. Totalt behövs 19 st medhjälpare och personal för att kunna genomföra och klara av en handikappgrupp på 5-6 personer. Insatserna kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande. Som tack för sina ideella insatser med handikappridningen arrangerar handikappsektionen årligen en resa till Scandinavium Horse Show i Göteborg. Arrangemanget inkluderar resa T&R, logi och entre biljetter.
Resan är en mycket uppskattad 'morot' i arbetet med handikappundervisningen. Verksamheten är viktig för de handikappade men också för medhjälparna/ungdomarna vilka tränas i socialt arbete.

Virus

Föreningens ungdomssektion heter VIRUS - Vingåkers Ryttarförenings ungdomssektion.
Virus håller sina egna möten, har egen styrelse med ordförande, vice ordförande, sekreterare, kassör, revisor och så vidare. De sköter sin egna räkenskaper och gör sina egna investeringar i t ex ponnyer till verksamheten. Ungdomarna ges en tidig erfarenhet i den 'folkrörelse' föreningsarbetet innebär. God förenings- och styrelse etik, att sätta upp mål, att kunna samarbeta är bara några exempel på vad som kan ingå i dess ungdomars erfarenheter. Virus har också representant med i DUS (distriktets ungdomssektion/svenska ridsportförbundet). För de som vill finns möjlighet att på ridskolans bekostnad gå kurser och utbildningar i ridsportförbundets regi.
För att klara av alla de aktiviteter en ridskola har att erbjuda finns dessa fantastiska ungdomar till föreningens hjälp. Förutom all den hjälp de bidrar med bland knattar, elever, sportlovsaktiviteter mm. finns en mängd andra initiativ från de kreativa ungdomarna Nämnas kan t ex:

  • Sen kväll med Virus
  • Familjeskuttet
  • Clearround hoppn/dress
  • Halloweenkväll
  • Julshow 
  • med mera, med mera
Uppdaterad: 24 MAR 2020 13:09

 

Swishnummer 

Ridning eller annan hästig aktivitet
123-0889709
Vid betalning ange: aktivitet (tex P&J el. ridhushyra, lektion), ryttarens namn, datum 

 

Cafeteria
123-6013452
märk betalningen med "kiosk"

Postadress:
Vingåkers RF - Ridsport
Vårnäs, Gäringstorp
64392 Vingåker

Kontakt:
Tel: 015112758
E-post: This is a mailto link

Se all info