Hoppa till sidans innehåll

Varför brottning


 

Introduktion


Du är välkommen till Viskafors Atletklubb. Det gäller oavsett om du är ny i träning hos oss, förälder till något barn som börjat eller bara är intresserad i allmänhet. Brottningsträning är som du snart kommer att upptäcka den mest allsidiga träningen, även om man väljer att satsa på andra idrotter. Vår filosofi är att träningen ska vara anpassad till barnens utveckling: fysiskt, socialt och känslomässigt. Barn utvecklas olika och det kan skilja åtskilliga år i utveckling mellan barn som är lika gamla. Genom träning och tävling utvecklar barnen många olika egenskaper: snabbhet, teknik, smidighet, mental harmoni och så småningom styrka.

Att notera
Brottning är spännande för alla inblandade. För de aktiva, för publiken och inte minst för föräldrarna till de barn som deltar.Något om brottning som sport

Brottning är en av de äldsta kända idrotterna. Bland de fynd som gjorts från det Summeriska riket i Mindre Asien omkring 3000 fKr finns en bronsstaty som föreställer en brottare i krysstagskoppling. Brottningen är en högt utvecklad idrott i det forntida Egypten och brottningen var dessutom den populäraste sporten i de antika olympiska spelen. Mästare finns upptecknade från år 708 före Kristus och de hyllades som gudar. Den moderna brottningen utformades i Frankrike (Grekisk-romersk) och i USA (fristil) från mitten och slutet av 1800-talet.

I brottning tävlar vi i två stilar: grekisk-romersk stil och fristil. I grekisk-romersk stil är grepp nedanför höfterna inte tillåtna och i fristil är grepp över hela kroppen tillåtna. Sverige har traditionellt alltid varit starka i grekisk-romersk stil.

Brottningen sker antingen i stående eller i parterr. I stående brottning utför brottarna olika typer av kast: bakåtkast som till exempel krysstag och smidjebälte och sving kast som Nacksving och flygande mara och nacksving. Parterr som är franska och betyder "på marken" innebär att man brottas liggande eller stående på knä. Där kan man hamna antingen om någon brottare blir nerdömd i underläge eller om en brottare får ned den andra genom ett kast. I parterr genomförs bland annat brytgrepp som Halvnelson och Kvartsnelson. De brukar också vanligtvis vara de första parterrgrepp som brottarna lär sig.

Brottarna indelas i viktklasser, detta för att tävlingen ska ske på rättvisa villkor och att man inte ska möta brottare som är mycket tyngre än man själv.Träning

Brottningsträningen är kanske den allsidigaste av all träning och används i uppbyggnadssyfte av många andra idrotter. I nybörjarträningen börjar vi med enkla övningar så att alla kan vara med. Det finns hela tiden ett syfte att träna koordination, balans och smidighet. Övningarna hänger ihop och blir så småningom svårare och svårare. Från början finns stora delar av lek i träningen och leken finns alltid med i brottningsträningen. Träningen av styrka ingår som en naturlig del i träningen. Men vi har aldrig styrketräning med vikter för de yngsta brottarna då det kan ge skador och inte har några påvisbara effekter.

Övningarna blir successivt mer avancerade och redan de första gångerna får barnen lära sig de första greppen i stående och i parterr. Ett viktigt moment i brottningsträningen är att träna nackmusklerna. Detta för att kunna klara sig från att hamna på rygg när man hamnat i underläge.

Träningen förutsätter vila och en bra och allsidig kost. Träningsdosen höjs varefter de utvecklas. Det är viktigt att barn som tränar får en kost som innehåller de näringsämnen de behöver. Kött, ägg, mjölk och fisk för att få proteiner som bygger upp musklerna. Potatis, pasta och spannmålsprodukter som bröd eller gröt för att få energi. Fett är viktigt att få i sig för barn som tränar. Ge dem därför hellre standardmjölk än lättmjölk. Frukt och grönsaker för vitaminer och mineraler.Tävling

Det är något speciellt med tävling. Alla vill vinna. Det är viktigt att slå fast att tävlingen egentligen är ett inslag i träningen. En möjlighet att få pröva det man lärt sig under träningen. En förlust är ett tecken på att det finns detaljer som behöver förbättras, en besvikelse som sporrar till att lära sig mer. En vinst är ett kvitto på att man utvecklats som brottare.

De yngsta brottarna räknas som knattar och det gör de till de fyllt 1 1 år. Därefter är de pojkar upp till 14 år, då de blir ungdomsbrottare. Knattetävlingar förekommer i princip bara i det egna distriktet. Det finns undantag. Pojke och ungdomstävlingar finns även som regionala och nationella.

På tävlingen sker invägning, därefter delas man in i viktklasser och det sker lottning. Antalet matcher brottarna får gå är beroende av hur många man är i viktklassen och om man vinner eller förlorar.

Under matcherna har brottarna trikåer på sig: röd eller blå beroende på lottning. Matcherna pågår i sex minuter. Först två minuter därefter paus i en halv minut och sedan två minuter igen,därefter paus igen och ytterligare tvåminuter. Man kan vinna på tre olika sätt. På fall, då den ena brottaren fått den andres båda skuldror i mattan. På poäng, då vinner den som vunnit tvåperioder på poäng när tiden gått ut. På teknisk överlägsenhet, då vinner den brottare som fått sex poäng mer än sin motståndare i sista perioden.

Det är tränaren som avgör vilka tävlingar som brottarna ska delta i. Sjuhärads brottningsklubbar arrangerar varje år fem tävlingar mellan klubbarna. Dessa är de första tävlingar de unga brottarna deltar i. Därefter deltar man i regionala och nationella tävlingar när man är mogen fördetta.

Brottning är både en individuell idrott och en lagsport. Det finns lagtävlingar och individuella tävlingar. Brottningen är individuell på det sättet att det är alltid den enskilde brottarens färdigheter, form och laddning som avgör resultatet. Men oavsett om det är en individuell eller en lagtävling så gäller det att brottarna från samma klubb stöttar varandra och att vi alla hjälps åt att skapa en laganda.


Ledare

Det viktigaste ledarna vi har i klubben är våra tränare. Det är viktigt att de får inrikta sig på just det de är bra på nämligen att träna våra barn, ungdomar.

Föräldrarna en resurs

Föräldrarnas engagemang är oerhört viktigt. Som förälder har man en given huvudroll i barnens liv. Det finns flera skäl för att föräldrarna är en viktig resurs i klubbens arbete. Ett är att klubben är beroende av människor som vill hjälpa till att vara ledare och funktionärer. Det andra skälet är att barn till engagerade föräldrar inte slutar idrotta lika ofta som andra. Som förälder har man en stor stödjande roll, ett mycket viktigt komplement till tränarens arbete.


Brottning är en familjesport. Att delta när barnen tränar och tävlar ger oerhört mycket tillbaka. En tävling kan fungera som en heldagsutflykt med matsäck för hela familjen.

Utrustning

Brottningen är en billig sport. För att kunna delta i träningen krävs ett par vanliga gymnastikskor och träningskläder. På tävlingar står klubben för tävlingsdräkten, dvs. trikåerna. Frågor om trikåer prata med Någon av de "gamla föräldrarna" Gymnastikskorna duger bra även på tävling när man är nybörjare. När man varit med ett tag och är säker att man vill satsa på brottning är det lämpligt att köpa brottarskor. Det är smidigare skor som ger mer stadga i foten och är anpassade till brottarmattan.

Uppdaterad: 27 FEB 2011 17:26 Skribent: Thomas Andersson

Våra samarbetspartner

LOGO stående vit

hjinredningstjanst

 

  

swedbanksjuharad 

Logga 

http://www.sponsorhuset.se/viskaforsatletklubb

Vi sponsras med 10-kronan av:

Byggcenter

HJ Inredningstjänst

AB Åkvist Glas

Vianor

JB Partner 

Lugnets Kyl/Tvätt AB

P & P Betongborrning

Taxi Viskafors AB

Lillevrå Såg

Sören Nylander

Hans Johansson

Postadress:
Viskafors AK - Brottning
Box 57
51522 Viskafors

Kontakt:
Tel: 033294296
Fax: 033294296
E-post: This is a mailto link

Se all info