Hoppa till sidans innehåll

RIG Gymnasium till Vrigstad

23 APR 2020 20:34
Planerna på ett Riks Idrotts Gymnasium för MX och Enduro kommer allt närmare
  • Uppdaterad: 23 APR 2020 20:34

Vid en presskonferens idag (23/4) framkom en mycket posstiv bild från kommunalt hålla angående ett nytt Rig på Aleholsmskolan

Skribent Maria Ivarson Smålands Dagblad

 

MC-gymnasium får ett första klartecken

 

SÄVSJÖ 

Barn- och utbildningsnämnden säger ja till ett riksidrottsgymnasium med inriktning mot motocross och enduro. För att realisera planerna krävs dock investeringar på upp emot 11,5 miljoner.

 Det som började med en vag idé när Vrigstad motorklubbs kassör Nils-Göran Hellkert spikade staket på motoranläggningen, har nu kommit ett steg närmare ett förverkligande.

 – På den vägen är det. Det är helt fantastiskt!

 Aleholmsgymnasiet är villigt att starta ytterligare ett riksidrottsgymnasium, denna gång med inriktning mot motocross och enduro.

 – Vi har ändå framgångsrikt bedrivit riksidrottsgymnasium i skytte i tio års tid, säger gymnasierektor Johnas Stranne.

 

Kräver investeringar för miljoner

 Barn- och utbildningsnämndens politiker har ställt sig bakom förslaget, men ärendet ska också upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Ett av hindren på vägen är de investeringar som krävs och som beräknas till som mest 11,5 miljoner.

 Största kostnaden är för en utbildningslokal. Den landar uppskattningsvis på 7,8 eller 9 miljoner, beroende på val av byggnad. En högbyggnad blir dyrare, men kan säljas som industrifastighet om utbildningen skulle läggas ner i framtiden.

 

Svemo gläds över beslutet

 Anledningen till att Svemo (Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet) ser sig om efter en ny utbildningsplats är att gymnasiet i Tibro lagts ner. Den planerade flytten till Skövde kunde inte realiseras fullt ut, och till sommaren slutar de sista eleverna. De som går i årskurs 2 i dag får en speciallösning för att kunna slutföra sina utbildningar under nästa läsår.

 – Vi är oerhört glada att ni tagit beslutet att gå vidare. Det är oerhört viktigt för oss, säger Thomas Avelin, medlem av Svemos förbundsstyrelse med riksidrottsgymnasiet som ansvarsområde.

 

Tre tunga skäl att välja Sävsjö

 Erfarenhet från att driva ett riksidrottsgymnasium, tillgång till boende och en bra anläggning har vägt tungt i Svemos bedömning.

 – Det är givetvis ett plus att det finns en engagerad förening, tillägger Henrik Esting, som ansvarar för utbildningar inom Svemo.

 Den engagerade föreningens representanter gläds över beslutet som för Sävsjö ytterligare ett steg mot ett riksidrottsgymnasium.

 

Positiv injektion för klubben

 – Det är bara positivt. Det finns inget annat att säga. De som tränar på dagarna är kanske med på våra träningar också, säger Nils-Göran Hellkert som är noga med att särskilja klubbens verksamhet från riksidrottsgymnasiet.

 – Vi ser fram emot att få hit toppeleverna. Det är jättepositivt för hela klubben och samhället, säger Mats Cedermalm, ordförande för Vrigstad MK som kommer att hyra ut anläggningen till Aleholmsgymnasiet under dagtid.

 Måste söka nya instruktörer

För att attrahera elever krävs dock en bra utbildning. Några av de nuvarande instruktörerna följer inte med till Sävsjö.

– Nej, tyvärr var det ingen som har möjlighet att flytta med, berättar Henrik Estinger, som ansvarar för utbildningar inom Svemo.

Aleholmsgymnasiet måste därför helt nyrekrytera den personal som behövs. Det handlar om två instruktörer inom motocross, en halvtidsinstruktör inom enduro och en halvtid inom idrott och hälsa.

 Brådskar att söka

 Utmaningen är att hitta personal som har specialidrottskompetensen och samtidigt har en pedagogisk utbildning.

 – Jag hoppas att kunna rekrytera någon som är instruktör för motocross och enduro, och som har en lärarbehörighet, säger Johnas Stranne.

 Tidigast höstterminen 2022 kan utbildningen vid Aleholmsgymnasiet starta, men Sävsjö måste ansöka om utbildningen senast i januari nästa år.

 

 

 


Epost: This is a mailto link

Postadress:
Vrigstad MK - Motorcykel och Snöskoter
Box 32
57602 Vrigstad

Besöksadress:
Hagen
57696 Vrigstad

Kontakt:
Tel: 0708434368
E-post: This is a mailto link

Se all info