Hoppa till sidans innehåll

Utrustning


För att kunna bedriva en bra verksamhet med hög säkerhet vill vi att samtliga barn har följande utrustning:

  • Hjälm som skyddar hela huvudet.
  • Tunn mössa att ha under hjälmen, anpassa hjälmens storlek efter mössan.
  • Namntejp frampå hjälmen, så att tränarna vet vad barnet heter.
  • Smidiga kläder i ”lager på lager”, yttersta lagret måste vara rent för att undvika smuts på isen. 
  • Vantar, helst fingervantar.
  • Stadiga skridskor som inte ”viker” sig, i lagom storlek och med slipade skenor.
  • Varma strumpor i skridskorna. 
  • Hela skridskoskydd som skyddar skenorna. 
  • Torktrasa att torka skenorna efter träningen. 
  • GLATT HUMÖR! :)

Tänk på

Det är svårt att ha roligt om man är för varm eller för kall – anpassa klädseln efter aktiviteten! 

Yttersta klädlagret måste vara rent från grus, sand, lera etc. Detta för att förhindra att smuts hamnar på isen och förstör skenorna. 

Det är svårt att åka i mjuka och oslipade skridskor – se till att skridskorna fungerar!


Skötsel av skridskor

Ha alltid en torktrasa med för att kunna torka av skenorna direkt efter avslutat pass.Skridskoskyddet behöver räcka längs hela skenan för att undvika skador på den. Förvara skridskorna i väskan med ett mjukt skenskydd eller invirade i en handduk  så att inte skenorna skaver mot varann i väskan och får hack och repor. 

 

Skridskor

Det går lättare att lära sig att åka skridskor med bra skridskor. En bra skridsko ska vara rak och stadig samt slipad så att barnet kan ta riktiga skär. Vanliga skridskor är ofta mjuka och kan därför inte utgöra det stöd som behövs för att hålla vristen rak. Barnen kan få ont i fötterna om de står snett under ett helt träningspass.

 

Med bra skridskor redan från början får barnen en behagligare och mer positiv upplevelse av att lära sig åka skridskor. Det finns ett antal "riktiga" konståkningsskridskor; Edea, Wifa, Risport eller Graaf etc.. Fördelen med dessa är att barnens fot och vrist får maximalt med stöd så de lättare kan tillgodogöra sig åkningen. Hockeyskridskor och enklare konståknings-skridskor har inte samma stabilitet, skena och slipning.

 

Riktiga konståkningsskridskor kan ofta köpas begagnat för en rimlig slant och de har ett gott andrahandsvärde. Se vad som finns unde fliken Utrustning/Shop/ Köp och sälj eller prata med tränarna innan ni köper helt nya skridskor till era barn. Tänk på att olika tillverkare har olika benämningar på skridskostorlekar. Lättast är att pröva skridskorna och fördelen med begagnade skridskor är ju att de är inåkta. 

 

De som åker på riktiga konståkningsskridskor bör inte använda dem på ”ute”-isar som ej sköts med ismaskiner. Detta för att skenorna lätt blir skadade av grus och annat om det inte är en spolad is som sköts om med ismaskin.

 

Köpa riktiga konståkningsskridskor kan man göra på många olika ställen – Under fliken Utrustning/Shop hittar du mer information om skridskor samt inköpsställen. 

Uppdaterad: 11 JAN 2014 21:44 Skribent: Jessica Gustavsson

Postadress:
Waxholms Konståkningsklubb - Konståkning
Staffan Ljungqvist, Karlsuddsvägen 55
18593 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info