Hoppa till sidans innehåll

Tävlingssystem


Tävlingsverksamheten i Sverige följer de regler och riktlinjer som beslutas av Svenska Konståkningsförbundet.

Tävlingssystemet är uppbyggt med ett antal olika tävlingstyper anpassade för åkarnas utvecklingsnivå. Åkarna delas in i tävlingsklasser efter ålder och kunskapsnivå (test). 

     
  • Förbundstävling arrangeras för singelåkning, paråkning, isdans och synkro. Bedömningen sker öppet av teknisk panel och domarpanel. De tävlingar som arrangeras som förbundstävling är SM, JSM, USM, RM, SKF-trofén, Elitserien i singel samt Elittävlingar i synkro.
  • A-tävling sker enligt liknande principer som förbundstävling. Bedömningen sker öppet av teknisk panel och domarpanel. Tävlingstypen riktar sig främst till de A-åkare i singel som inte tävlar i Elitserien, och fungerar  som ett kvalverktyg till Elitserien. Alla DM genomförs som A-tävling.
  • Klubbtävling är avsedd för singelåkning, paråkning, isdans och synkro för alla kategorier och och alla åldrar på A- och B-nivå. Bedömningen sker öppet genom en förenklad variant av bedömningssystemet med färre personer i teknisk panel och domarpanel. 
  • Stjärntävling är en lättsam tävlingsform anpassad främst för åkare i början av tävlingskarriären, med låga krav på tekniskt innehåll i tävlingsprogrammen. Bedömningen av åkarnas prestationer sker av bedömare i ett slutet system och varje åkare får en individuell skriftlig utvärdering av huvudbedömaren. Alla åldrar och alla kategorier i alla discipliner - singelåkning, paråkning, isdans och synkro - kan tävla i Stjärntävling.
  • Showtävling är en mer lekbetonad tävlingsform för samtliga discipliner och tävlingsklasser. Här är fokus på underhållningsvärdet av programmet. Bedömningen sker slutet av lekmän under ledning av en huvudbedömaren.
  • Slingtävling är en inofficiell tävlingsform, oftast för yngre åkare, att få känna på tävlingsmomentet för första gången under lättsamma former. Bedömning sker slutet av lekmän.
Uppdaterad: 19 APR 2016 19:08 Skribent: WKK

Postadress:
Waxholms Konståkningsklubb - Konståkning
Staffan Ljungqvist, Karlsuddsvägen 55
18593 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info