Hoppa till sidans innehåll

Skridskoguide


Att välja skridskor

Att välja rätt skridskor är inte det lättaste då marknaden erbjuder en rad olika typer av skridskor i olika märken och prisklasser. Följer du nedan råd bör du finna en skridsko som passar just din fot.

 

Varför är det viktigt att välja rätt skridsko? Prio ett är att åkaren ska kunna stå på sina skridskor så att en 90 graders vinkel mellan skena och isen uppstår. Detta är av stor betydelse för den fortsatta träningen då detta är avgörande för att åkaren ska få balans och få möjligheten att lära sig att åka på olika skär. Eftersom man står 3-4 cm ovanför isen på en smal skena blir påfrestningen på vristen stor om man inte kan hålla den rak. Andra skäl till att barnen står snett eller har svårt att lära sig att åka är att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

 

Waxholms konståkningsklubb rekommenderar konståkningsskridskor för de som tränar konståkning. Konståkningsksidskorna är rejäla och har en styv sko som ger bra stöd för vristen för att minimera skador samt ge förutsättningar för att kunna utvecklas i sin åkning. "Vanliga" konståkningsksidkor köpta i sportaffär rekommenderas inte då dessa skridskor är för mjuka i skaften och har en dålig skena vilket direkt försämrar åkarens möjligheter på isen. 

 

skridskor

 

Storlek

Storleken har betydelse!

Mät fotens längd, lättast är det att använda en mätsticka. Har du ingen mätsticka att tillgå rekommenderas att stå på ett papper intill en vägg, sätt hälen mot väggen och rita av foten på pappret. Mät från väggen till fotens längsta spets. 

 

För att minimera risken för skador eller att du får ont i foten bör skridskon vara max 1cm längre än foten (innermått). En fot i en för stor skridsko medför att foten inte fixeras i skridskon på korrekt ställe och det är lätt att frakturer uppstår (speciellt för åkare som tränar på hopp). Skridskorna är uppbyggda i sulan vilket betyder att hålfoten måste hamna där den är tänkt att vara. Om skridskorna är för stora uppstår vanligen smärta under hålfoten. Dessutom kan blodcirkulationen blockeras. 

 

Hur vet man då hur stor skridskon är, dvs skridskons innermått? Ofta är skridskons innermått utmätt och märkt på skridskon/kartongen.

 

Att knyta skridskon rätt

Att knyta sin skridsko rätt är oerhört viktigt för att inte fördärva skon men också för en fotriktig

belastning. Knytningen skall vara som hårdast över lästen, mitt på skon, se illustration

 

 

Dina konståkningsskridskor är ett precisionsinstrument som rätt vårdade ger dig skönare och roligare åkning men också bättre förutsättningar till utveckling.

 

Rekommenderade skridskor (skon)

Edea Brio (nybörjare, den allra enklaste skon från Edea)

Edea Motivo (nybörjare, skon är stabilare än Brio)

Edea Overture  (konståkning, fortsättningsgrupp)

Edea Chourus (avancerade åkare, tävlingsgrupp)

Edea Concerto (avancerad åkare, tävlingsgrupp på högre nivå)

Edea Ice Fly (elitnivå)

Graf Richmond (fortsättningsåkare)

Graf Edmonton (avancerade åkare)

Risport (fortsättnignsåkare och avancerade åkare)

GAM (nybörjare, fortsättnignsåkare)

Wifa hobby (nybörjare)

Wifa prima (konståkning, fortsättningsgrupp)

Wifa Champion (avancerade åkare)

 

Skena

Skena skall enbart bytas i samråd med tränare. Rätt skena för rätt konståkningsnivå är det som rekommenderas. Att ha en allför avancerad skena om man är på annan nivå än vad skenan är menad för är ingenting som rekommenderas då åkaren enbart kommer att få svårare att åka. Ju mer avancerade skenorna blir desto mer annorluna blir dem (annan lutning, annan utformning på taggar etc)

 

Skötselråd

 • Torka av skridskorna direkt efter träningen. 
 • Förvara skridskorna med mjuka skydd när de inte används
 • Använd gärna skridskoryggsäck och förvara skridskorna i respektive fack för skridskorna, ha skridskorna stående (ej upp och ner) för att förhindra att dålig lukt uppstår
 • Använd alltid hårda skydd vid användning utanför isen
 • Använd aktivt kol (bollar) i skridskorna då de inte används för att ta bort ev dålig lukt
 • Speciell skridskotejp kan användas för att skydda skridskon från skrapmärken. 

 

Andrahandsvärde

Riktiga konståkningsskridskor har ett bra andrahansvärde. Sköter du dina skridskor och håller dem fina och fräsha kan du sälja dina skridskor när du köpt nya (större eller mer avancerade). Använd gärna vår köp och sälj funktion på Waksomholm konståkningsklubbs hemsida. 

 

Begagnat

Att köpa begagnade skridskor är absolut ett alternativ! Ett par riktiga konståkningsksridskor kan hålla många år och kan användas av många åkare. Det du ska tänka på är följande:

 • Köp rätt storlek
 • Köp rätt sko (sko och skena skall vara avsedd för just den nivå som du åker på)
 • Kontrollera skridskon. Ser den sliten ut?
 • Kontrollera slipmånen. Finns slipmån kvar är det bara att köpa
 • Kontroller att skon inte är knäckt (inåtgående veck vid vristen). 
 • Fråga var skridskon är köpt och var den har slipats tidigare. En konståkningsskridsko kan inte slipas i vanlig sportaffär utan måste slipas hos speciella konståkningsslipare

 

Verkar det svårt och krångligt?

Ta kontakt med din tränare.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 07:28 Skribent: Jessica Gustavsson

Postadress:
Waxholms Konståkningsklubb - Konståkning
Staffan Ljungqvist, Karlsuddsvägen 55
18593 Vaxholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info