Hoppa till sidans innehåll

Ridskolans mål och riktlinjer


Nu sadlar vi om för den nya tidens ridskola!
Ydre Ridklubb fortsätter utveckla vår ridskola. Vi vill öka gemenskapen, vi vill vara en hästkunskapsskola där att alla elever får ökad kunskap om och förståelse för hästen, hästskötsel och ryttarens roll för hästens mående. Vi i styrelsen hoppas att alla ni medlemmar och föräldrar till ridelever tillsammans med oss och ridlärarna tar ansvar för att vi ska lyckas nå målen.

Ridskolans lektioner bygger på ridsportförbundets utbildningstrappa där alla delar av ridning och hästens skötsel ingår. Ydre Ridklubb arbetar enligt svenska ridsportförbundets ledstjärnor och vi samarbetar med Sisu om kompetenshöjning av barn- och ungdomsidrott. För att bli en duktig ryttare måste man också kunna ta hand om hästen. På ridlektionerna får du därför lära dig:
* skötsel av hästen och utrustningen
* teori om olika ridsportgrenar och hästkunskap
* skötsel av stall och fodring av hästen
* varierad ridning för hållbara hästar
* ridning i skog och mark, i ridhus och på utebana.
Vår ridskola har grundupplägget två lektioner dressyr, en lektion markarbete, en lektion hoppning och en lektion hästkunskap. För nybörjare ligger fokus på nödvändiga grunder och innehållet anpassas till det. I början av varje termin delas terminsplanering ut. Den gäller med reservation för ändringar utifrån hästarnas välbefinnande.

Ydre Ridklubb -  en ideell förening!
Det betyder att alla vi medlemmar gemensamt äger våra hästar, ansvarar för ridskolan och ordnar tävlingar och aktiviteter. Ridklubben har personal anställd för att tex ha ridlektioner och sköta mycket av det vardagliga jobbet i stallet. Men vi andra som ställer upp gör det gratis. Det är många småsaker som behöver fixas varje dag.  I stallet finns en anslagstavla där det står vad man kan hjälpa till med. Tex att mocka i tomma boxar, packa höpåsar, städa klubbrummet, torka diskbänken i sadelkammaren, baka till cafeterian.  När något ska lagas eller fixas i ridhus eller stall behöver vi också lösa det tillsammans. Alla är viktiga och JUST DU behövs – vad kan DU hjälpa till med?

Hur går det till på ridskolan? 
*Vi hälsar på varandra för alla ska känna sig sedda och välkomna. 
* Vi kommer i god tid innan lektionen, för junior- och seniorlektion gäller ca 30 minuter. På nybörjarlektioner är det lagom att komma ca 15 minuter innan lektionsstart för att ta på hjälm och väst samt plocka fram hästens saker och börja borsta.  
* På nybörjarlektioner ingår i lektionstiden att göra iordning hästen tillsammans med ridläraren ca 15 min i början, när alla är klara går man sedan tillsammans till ridbanan.
* På nybörjarlektion för barn behöver en förälder eller vuxen vara med och leda tills ridläraren bedömer att eleven kan rida själv.
* Vi gör iordning den häst vi fått tilldelad. Om den hästen du ska rida redan går lektion finns det alltid saker i stallet du kan hjälpa till med. 
*Efter lektionen är det viktigt att du tar hand om hästen och utrustningen, räkna med att det tar ca 15 minuter. 
*Lektionslängd är alltid 60 min. 
* I början av varje termin erbjuder vi alla föräldrar en kurs om hur man hjälper till i stallet.
* Vill du lära dig ännu mer ännu snabbare? Då kan du rida Ydre Special, en lektion extra varje vecka till rabatterat pris. Ydre special erbjuds i mån av plats i de vanliga grupperna.
 
Blå påsar = mat!
Våra hästar äter hösilage tre gånger per dag. Deras frukost, middag och kvällsmat packas i påsar. Ridskolans elever hjälper till att packa påsarna. Bredvid hösilaget finns en våg och en lista med hur många kg varje häst äter. Väg påsarna när du packar.  Frukostpåsarna görs först och ställs på uppmärkt plats bredvid fodret. Därefter görs middags- och kvällspåsarna och ställs på sina uppmärkta platser. Eleverna i sista gruppen hjälper ridläraren att fodra hästarna. Då är det oftast bråttom för hästarna är hungriga. Om alla påsarna är klara går det fort att fodra, det är därför viktigt att alla som är på ridskolan hjälps åt med påsarna varje kväll. Ibland får man hjälpa till med annat, som att kvällsmocka i lektionshästarnas boxar, kvällsfodra eller hjälpa ridläraren att ta ut lektionshästarna.


Lektioner och betalning
Terminstider är från mitten av augusti till mitten av juni, med kort uppehåll vid jul och nyår. Nya elever på ridskolan och elever som vill prova Ydre Special får rida 4 ggr utan uppsägningstid. Därefter gäller 4ggr uppsägningstid under läsåret samt att man betalar medlemsavgift. Vid förhinder ska man avboka sin lektion med sms till klubbens tfn 070-383 77 62 senast kl 15 samma dag. Avbokad lektion kan ridas igen under respektive termin, i annan grupp i mån av plats eller på igenridningslektioner med föranmälan som annonseras under terminen. Avbokad hästkunskapslektion kan bytas mot annan hästkunskapslektion. Ridlektionerna faktureras ca 4 ggr i taget augusti-juni. På fakturan står bara tex ”ridskola september”. När vi har försäljningar eller om du är med på en extra kurs eller en tävling tas det ibland också med på fakturan. Vill du ha en spec på fakturabeloppet eller har en fråga om din faktura– maila This is a mailto link

Kontaktinfo

www.ydreridklubb.se         
This is a mailto link

Vi finns på facebook, vi har en publik sida och en sluten grupp. Välkommen att bli medlem i gruppen om du vill ha aktuell information om vad som händer.

Ridinstruktörerna nås på tfn 070-383 77 62, säkrast mån, ons, tors och sön, för avbokning, igenridning, privatlektioner mm. 

 

Uppdaterad: 09 MAR 2019 22:04 Skribent: Malin Krig
Epost: Adressen Gömd


Postadress:
Ydre RK - Ridsport
Ydre Ridklubb, Bulsjö Ridhuset
57062 Ydre

Kontakt:
Tel: 0703837762
E-post: ydreridklubb@gmail.c...

Se all info