Hoppa till sidans innehåll

Tommy von Troil har gått bort

06 AUG 2021 18:25
Klubbens mångårige tränare avled i söndags.
  • Skapad: 06 AUG 2021 18:25

Knut ”Tommy” von Troil har gått bort i en ålder av 95 år. Han växte upp i Mäntää, nordost om Tammerfors. Efter studentexamen som 17-åring studerade han till arkitekt och fick anställning i Åbo efter sin examen.

I Åbo började Tommy också med fäktning, en sport han var engagerad i livet ut. Han deltog i fäkttävlingar i Ystad under 1950-talet och träffade där sin blivande hustru Henriette, kallad Jette.

Via FN-uppdrag hamnade familjen på Jamaica där Tommy arbetade med stadsplanering och klättrade i berg på fritiden.

Därefter väntade nya uppdrag i Etiopien där familjen stannade i fyra år. Tommy hade uppdrag som chefsarkitekt på bostadsministeriet, men hann även med att bestiga Kilimanjaro i Tanzania.

I mitten på 1970-talet bosatte sig familjen utanför Ystad, medan Tommy fortsatte med utlandsjobb, först i Saudiarabien och därefter i Zambia.

Sin yrkeskarriär avslutade Tommy på stadsarkitektkontoret i Ystad varifrån han pensionerades 1991.

Sedan slutet av 1980-talet var Tommy engagerad som tränare i Ystads Fäktklubb och efter sin pensionering kunde han ägna stor del av sin tid till sin älskade idrott. I fäktlokalen på Pilgränd ledde han träningen flera dagar i veckan och under många helger coachade han sina elever vid tävlingar, såväl i Sverige som utomlands. Tommy hade även ett stort intresse för djur och natur och tog även med sina elever på utflykter, vilka han som Afrikavän kallade ”safari”.

Under sina år som tränare fick Tommy glädjas åt stora framgångar för sina adepter. Bronsmedalj i JEM och segrar i JNM, SM, JSM och USM var de främsta.

Tommy var ödmjuk, finurlig och nyfiken. Han ansåg att det alltid fanns mer att lära och utveckla och förkovrade sig ständigt genom kurser och erfarenhetsutbyte med andra fäkttränare. Som fäktmästare var ha utbildad på florett, värja och sabel. På mitten av 1990-talet besökte han ungerska och tyska träningscentra för att studera fäktteknik och träningsmetoder. Han delade generöst med sig av sina lärdomar till hela fäktsverige i utförliga ”spionrapporter” (Tidningen Fakta om Fäktning 1/95, 2/95, 2/96 och 3/96 https://fencing.se/faktning/fakthistoria/faktlitteratur/svenska-faktforbundets-tidningar/fakta-om-faktning-1990-99/ ).

2008 avslutade Tommy sin tränarkarriär och tilldelades Svenska Fäktförbundets högsta utmärkelse kunglig guldmedalj.

Våra tankar går till hustrun Jette, barn och barnbarn.

Skribent: Hans Wahl
E-post: Adressen Gömd

 

 

Postadress:
Ystads FK - Fäktning
Pilgränd 3
27142 Ystad

Besöksadress:
Pilgränd 3
27142 Ystad

Kontakt:
Tel: 0703027046
E-post: This is a mailto link

Se all info