Hoppa till sidans innehåll

Ystads SS - Segling

SvenskaSjöHär kommer en bild på den viktigaste leverantören till YSS! Missar inte en gång.Seglingsåret 201
Nu när man vandrar fram i snön nere vid båten, och julafton närmar sig med stormsteg, är det lätt att glömma de fantastiska dagarna runt midsommar. Alla som gav sig iväg då, hade en underbar tid på sjön, om man tycker om mycket sol och värme. Aktiviteten i hamnen var emellanåt stor och det var roligt att vandra runt och titta på alla gästbåtar, samt äta en bit på någon av de båda matställena. Att det blev två matställen har varit jättebra då man haft möjlighet att variera sig litet, både vad gäller kosten och musiksmaken. Själv hade jag och Lotta litet tidsbrist just då, och hade varken möjlighet att ge oss iväg eller vistas nere i hamnen så mycket som vi önskade, även om det drog väldigt i “seglingsådran”.
Tyvärr så drabbade sorgen YSS, då Arne Hansen gick ur tiden. Han var ju välkänd inom YSS och jag hade tur som hann lära känna honom litet grand, några underbara dagar i juni innevarande år, då jag hjälpte honom med att montera tampar och kablar i hans mast. Ni som kände honom väl, håller säkert med när jag konstaterar att det var en synnerligen trevlig man. I fantasin kan jag se honom och de andra väderbitna "distingerade kompisarna" framför mig, när de tog sig från Norge, i full storm, via Skagen till Ystad med Arnes nyinköpta båt.
Hamnen ja, den kommer ju att börja byggas om till vintern och YSS har hållit sig framme till en viss del varit inblandad, då det utformats en "hamngrupp" som har haft till uppgift att granska kommunens förslag och tillvarata medlemmarnas intressen. Generellt tycker hamngruppen att kommunens förslag är bra, och att det blir ett lyft för all verksamhet i hamnen, när det blir färdigt. Den uppmärksamme har säkert sett artiklarna i tidningen. Trots allt det goda, med ombyggnaden av hamnen, kommer medlemmarna i YSS att få utstå något som sannolikt kan upplevas som negativt, och det är att båtplatserna kommer att förändras på ett sätt som innebär att den båtplats man har i dag, kanske inte blir den båtplats man har när allt är färdigt med hamnen. Det går jättebra att höra av sig till YSS styrelse om det är något man undrar över både vad gäller hamnen och i största allmänhet. Det gäller att vara litet försiktig då det, innan man vet ordet av, kan innebära att man fått en uppgift att utföra eller ansvara för. Den nuvarande styrelsen är väldigt mån om sina medlemmar, och vill att de skall ta aktiv del i verksamheten, då ju fler som hjälper till gör det mycket enklare och sparar tid för alla.
Det skall bli spännande att se vad tomten har med sig för seglingspryl i år, det brukar ju bli något sådant "bra att ha". Storleken avgörs av skatteåterbäringen som kommit i dagarna och kanske lyst upp flera medlemmars tillvaro, liksom för mig. Nu har jag i och för sig köpt en ny motor, (tack Tommy),men jag låtsas att den inte räknas, så kan det säkert bli nåt mer. Och som vi alla vet, det tomten inte har med sig, det köper jag själv!
Jag skulle nu vilja passa på att önska alla YSS;are en god jul och ett gott nytt seglingsår 2011, med allt vad det innebär. Framför allt vill jag själv ha en fin vår så jag kan montera min motor utan att behöva krångla så med värmare och annat "jox
.  

 

  

AKTUELLT JUST NU 

Jubileumsmingel 2022

Den 30 oktober samlades ett femtiotal medlemmar i klubbhuset för att högtidlighålla Ystads Segelsällskaps 90 år. YSS uppvaktades av representanter för Ystads kommun, Skånes Båtförbund, Abbekås Båtklubb, Simrishamns Segelsällskap, Sydöstra Skånes Sjövärnskår och Ystad Hamn Logistik AB.

Styrelsen

ALLTID LIKA AKTUELLT

Dags att hålla klubbvillan ren och fin!

Då var vi igång med veckostäd, städning av klubbvillan och soptömning. Det finns nu en del nya städprodukter som gör städningen både roligare och bättre.

Hur gör man? Man skriver upp sig på städlistan som finns på anslagstavlan i klubbhuset och väljer själv vilken/vilka veckor man kan städa villan. Städningen tar inte mer än omkring en timmes tid. I anslutning till listan finns en beskrivning av hur och var städningen utförs. 

Vår stora förhoppning är att fler skriver upp sig på listan i år, så vi kan hålla den nyrenoverade villan i toppskick. Är det något du undrar över, ring någon av oss.


Jonas 070-3171869
Therese 070-9491663

Mvh Jonas och Therese

 

TIDIGARE

Jubileum 2022

Ystads Segelsällskap bildades 1932 och firar därmed 90 år i år. Detta kommer att högtidlighållas med Jubileumsmingel i klubbhuset söndagen den 30 oktober 2022 kl. 14.00-17.00, då det kommer att bjudas på förtäring i form av smörgåstårta och kaffe.

Anmälan till Suzanne Clausen, This is a mailto link eller telefon 0701121699, senast den 23 oktober.

Gamla såväl som nya medlemmar hälsas välkomna.

Styrelsen och Fritidssektionen 

Öresund Race i Ystad

YSS bjuder in till Öresund Race i Ystad söndagen den 25 september. Seglingen är en nybörjartävling i Optimist och vänder sig till dig som vill prova på att kappsegla eller redan tävlar på grön nivå. För anmälan (helst senast torsdagen den 22/9) och ytterligare information, vänligen kontakta Pontus Johnsson, This is a mailto link.

Kappseglingssektionen

Ystad Jubileumsregatta 2022 genomförd

Under årets stora seglingshändelse Ystad Jubileumsregatta 2022 korades hela tre Svenska Mästare i segling.

Den 6-7 augusti avgjordes SM ILCA 7 Master och SM ILCA 6 Master, seglingar som ingick i EurILCA Master Series 2022 och därför hade lockat deltagare från bl.a. Italien. Dessa seglingar avgjordes i Master-klass, innebärande att deltagarna måste fylla minst 30 år under året för regattan. De äldsta deltagarna, födda år 1945, seglade i kategorin Legends.

Klassen ILCA 7 Master med 40 deltagare vanns av Ian Elliot, HKKK Stockholm. Som kanadensisk medborgare kan han inte bli Svensk Mästare, varför SM-titeln erövrades av tvåan Tomas Nordqvist, GKSS Göteborg. Hemmahoppet Pontus Johnsson lyckades med bedriften att med en av YSS klubbjollar placera sig på tredje plats och erövrade därmed SM-silvret. SM-bronset gick till fyran Erik Söderström, KSSS Stockholm.

I klassen ILCA 6 Master med 33 deltagare erövrades SM-guldet av Anders Mattsson, BiKSS Göteborg, medan Anders Wennberg, KSSS Stockholm och Mattias Jonsson, ASMK Askersund tilldelades SM-plaketterna i silver respektive brons.

Den 11-13 augusti avgjordes SM Nordisk Folkbåt. Även SM H-båt skulle då ha avgjorts, men hade tyvärr fått ställas in på grund av alltför få anmälda. Klassen Nordisk Folkbåt, som hade samlat 20 deltagande båtar, vanns av John Wulff med besättning, Sundby Sejlforening, Danmark. Eftersom han är dansk medborgare gick SM-titeln till tvåan Lennart Magnusson med Kjell Vågfelt och Mats Brodefors i besättningen, alla Långedrags Segelsällskap. Pontus Johnsson, hemmahopp också i denna klass, lyckades även här väl och erövrade med Roger Ohlsson och Mats Sjöberg i besättningen, alla YSS, tredjeplatsen och SM-silvret, Pontus andra SM-silver under regattan. På fjärde plats placerade sig folkbåtsräven Anders Olsen med Per Wärnegård och Pär Johanson i besättningen, alla Vikingarnas Segelsällskap, Stockholm, som därmed erövrade SM-bronset.

Stort grattis till Pontus och hans besättning!

Evenemanget har varit ett av de största och mest omfattande i YSS 90-åriga historia. Stort tack till våra välvilliga sponsorer och annonsörer som möjliggjort  evenemanget. Stort tack också till det stora antal medlemmar som under regattadagarna lagt ned ett enormt ideellt arbete och medverkat till kappseglingarnas genomförande till sjöss och all servering och landservice till deltagare och funktionärer samt, kanske i det fördolda, all materielhantering såsom uppsättning och nedtagning av evenemangstält, sammantaget en enorm ideell arbetsinsats utan vilken evenemanget inte skulle ha gått att genomföra.

Resultatlistor m.m.:

SM ILCA 6 Master 2022 och SM ILCA 7 Master 2022

https://www.sailarena.com/sv/se/club/yss/yss-jubileumsregatta-2022-sm-ilca-master-2022eurilca-master-series-2022/ 

SM Nordisk Folkbåt 2022

https://www.sailarena.com/sv/se/club/yss/sm-nordisk-folkbat-2022-jubileumsregatta-2022/ 

Styrelsen och kappseglingssektionen

KÖLBÅTSSEGLINGAR 2022

JUNI

Breddsegling                                    Onsdagar         15/6 och 22/6

Samling       kl. 18.00 i Klubbhuset

Start           kl. 18.30

Start          mellan vår egen boj och ”Lilla Bornholm”

Bana         vi rundar tre fasta märken:

Skitpricken, Åsen och Yttersta röda bojen i farleden

Medurs eller moturs beroende av vindförhållandena

Detta är segling för alla, proffs som amatör, liten som stor båt!

Var med och få tips, men framför allt segla och ha kul!

Distanssegling Abbekås ToR        Lördag             18/6

Samling       kl. 09.00 i Klubbhuset

Start           kl. 10.30

AUGUSTI

Breddsegling                                    Onsdagar         17/8 och 24/8

Samling       kl. 18.00 i Klubbhuset

Start           kl. 18.30

Se Breddsegling juni ovan.

Ormen Friske-seglingen                 Lördag             27/8

OBS. NY DATUM

Samling       kl. 09.00 i Klubbhuset

Start           kl. 10.30

På kvällen kräftskiva

SEPTEMBER

Klubbmästerskap                            Lördagar          3/9 och 10/9

Samling       kl. 09.00 i Klubbhuset

Start           kl. 10.30

Kappseglingssektionen

Ystad Jubileumsregatta 2022

YSS välkomnar till Ystad Jubileumsregatta 2022 med

 • SM ILCA 6 Master,
 • SM ILCA 7 Master, och
 • EurILCA Master Series Sweden

under tiden den 5–7 augusti, med beräknade 100–120 deltagare.

Inbjudan med ytterligare information hittar du på www.sailarena.com/sv/se/club/yss/yss-jubileumsregatta-2022-sm-ilca-master-2022eurilca-master-series-2022/.

Regattan fortsätter sedan med

 • SM Nordisk Folkbåt, och
 • SM H-båt

under tiden den 10–14 augusti, med beräknade 130–150 deltagare.

Inbjudan med ytterligare information hittar du på www.sailarena.com/sv/se/club/yss/sm-nordisk-folkbat-2022-jubileumsregatta-2022/.

  Kappseglingssektionen

Vårdag i Ystad Skeppshandel

I samarbete med Ystad Skeppshandel inbjuds YSS medlemmar  exklusivt till vårdag i skeppshandeln söndagen den 24 april kl. 13.00 – 16.00, då vårens klädnyheter visas upp.

Det kommer även att ske Outlet-försäljning av kläder ur skeppshandelns sortiment och lämnas prisvärda erbjudanden på båttillbehör.

YSS bjuder på kaffe och kaka och hoppas på god uppslutning, en trevlig eftermiddag och en härlig båtsommar.

Välkomna!

Fritidssektionen

Påminnelse om medlemsavgiften

Det är nu dags att betala årets medlemsavgift. Enligt stadgarna ska avgiften vara betald senast den 1 maj.

Årsmötet fastställde medlemsavgifterna för år 2022 enligt följande.

Senior     (fr.o.m. det år medlemmen fyller 20 år)                     500 kr

Junior      (t.o.m. det år medlemmen fyller 19 år)                         200 kr

Familj      (senior + make/maka/sambo + barn t.o.m. 19 år)    700 kr

Betalning sker lämpligen via YSS bankgiro nr 5269-5087.

Du som redan betalat din avgift för året ombeds att bortse från denna påminnelse.

Styrelsen

Årsmötet 2022

Lördagen den 26 mars hölls ordinarie årsmöte i klubbhuset med ett tjugotal närvarande medlemmar. Vid mötet redogjorde styrelsen för sin förvaltning under det gångna året och beviljades ansvarsfrihet. Årsmötet beslutade verksamhetsplan, medlemsavgifter och budget för 2022 samt valde funktionärer i enlighet med stadgarna. Som nya ledamöter i styrelsen valdes Suzanne Clausen och Roger Ohlsson efter avgående Jonas Johansson och Per Widén. Årsmötet avslutades med kaffe och tilltugg.

Styrelsen

Kallelse till årsmöte 2022

Medlemmarna i Ystads Segelsällskap kallas till ordinarie årsmöte i klubbhuset lördagen den 26 mars 2022 kl. 14.00. Ärenden enligt stadgarna. Förslag till föredragningslista

Övriga årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga i klubbhuset senast fredagen den 18 mars 2022 och då även tillställas samtliga medlemmar med känd epostadress. 

Styrelsen

God Jul och Gott Nytt År

Även det år som nu närmar sig sitt slut har präglats av rådande pandemi. Julen närmar sig med stormsteg utan att ”snön lyser vit på taken”, som Viktor Rydberg en gång skrev. För seglare och båtfolk innebär vintern, med eller utan snö, ett andningshål med möjlighet att planera inför kommande säsong.

Planeringsarbetet inför kommande sommarsäsong är i full gång. YSS kommer under 2022 att fira 90 år och stå som värd för YSS Jubileumsregatta 2022, innefattande

den 6 - 7 augusti           SM ILCA Master (tidigare Laser); ca 100 jollar/deltagare +30 år

den 10 - 14 augusti       SM Nordisk Folkbåt, som fyller 80 år; ca 20 båtar/60 deltagare

den 10 - 14 augusti       SM H-båt, som fyller 55 år; ca 20 båtar/70 deltagare

Dessa evenemang förutsätter ett stort mått av ideella insatser. Alla medlemmar ombeds därför att hjälpa till, allas insats är betydelsefull. Vänligen reservera dagarna i din kalender.

Liksom tidigare år planeras för seglarskolor för unga och vuxna. Närmare information kommer.

På grund av osäkerhet inför det fortsatta smittoläget och eventuella skärpta restriktioner har vinterns medlemsträffar skjutits på framtiden. 

När året nu närmar sig sitt slut tillönskas samtliga medlemmar God Jul och Gott Nytt År och välkomnas alla till en innehållsrik och givande seglingssäsong 2022. 

Oktoberfest 2021

Förra hösten bjöd YSS storartat in medlemmarna till Tyrolerafton med levande musik och allsång. På grund av en kraftigt ökad smittorisk beslutades dock att ställa in evenemanget i sista stund. Nu när det verkar mera hoppfullt bjuds på nytt in till Tyrolerafton i klubbhuset, denna gång den 23 oktober kl. 18.00. Upplägget är detsamma som gällde inför fjolårets inställda fest med allsång till levande musik. Deltagare som verkligen anammar kvällens tema anländer klädda i Tyrolerkläder, de manliga i Lederhosen och Tyrolerhatt, men det är fullt frivilligt. Traditionell buffé kommer att serveras, medan drycker medtas efter tycke och smak.

Bindande anmälan sker genom att den facila kuvertavgiften om 200 kr/person betalas till YSS via bankgiro 5269-5087 eller Swish 123 636 53 40. Glöm inte att ange namn och att betalningen avser Oktoberfest. Med hänsyn till förväntat stort intresse är deltagarantalet begränsat. Anmälan kommer därför att beaktas i turordning efter när betalning kommit YSS till handa.

 Fritidssektionen

Matnyttiga utbildningar vintern 2021/2022

Den som har en god kunskapsgrund brukar vara bättre förberedd inför framtida utmaningar. Detta gäller det mesta man tar sig för och även inom båtlivet. Under kommande vinter kommer (som ett led i YSS samarbete med Sjövärnskåren och under förutsättning av tillräckligt antal intresserade) att anordnas olika nyttiga utbildningar i studiecirkelform, alla med anknytning till båtlivet. De utbildningar som planeras är

 • Förarintyg – Grundläggande kurs i navigation, ledande till Förarintyg
 • Kustskeppare – Vidareutbildning i navigation, ledande till Kustskepparexamen (förkunskapskrav Förarintyg)
 • Maskinbefäl klass 8 – Motorutbildning, ledande till Maskinbefälsexamen klass 8

Du som är intresserad av att delta i någon eller flera av kurserna uppmanas att snarast möjligt kontakta Tommy Nilsson, Sjövärnskåren, telefon 070-5486001, This is a mailto link. Uppstartsmöte kommer att äga rum i Sjövärnskårens kårlokaler tisdagen den 28 september kl. 18.00.

Fritidssektionen

Kölbåtsseglingar hösten 2021

Trots det stundtals fina vädret har säsongens kölbåtsseglingar nu avslutats. Särskilt glädjande är att det tillkommit några nya båtägare som deltagit i evenemangen. Liksom tidigare beräknades seglingarna enligt SRS för att rättvist kunna jämföra olika båttyper med varandra.

Ormen Friske seglingen den 28 augusti genomfördes som vanligt med s.k. jaktstart, innebärande att den båttyp som förväntas segla långsammast startar först och den snabbaste sist. Första båt i mål blev därmed vinnare. Efter seglingarna anordnades på kvällen uppskattad kräftskiva i klubbhuset.

Resultat

Rorsman Båttyp Startordn. Poäng Placering
Pontus Johnsson Maxi Racer 4 1 1
Kenneth Göransson Nordisk Folkbåt 1 2 2
Stefan Howding Express 3 3 3
Leon Kristiansson-Bchara Maxi 77 2 5 DNF 4

YSS klubbmästerskap i kölbåt genomfördes detta år genom två delseglingar och avgjordes i lätta vindar och strålande brittsommarsol vid den andra seglingen den 11 september. Efter respit- och sammanräkningar stod det klart att det var Kenneth Göransson och hans besättning i Nordiska Folkbåten Julle som tagit hem totalsegern och återigen kan titulera sig klubbmästare.

Slutresultat

Rorsman Båttyp Race 1 4/9 Race 2 11/9 Poäng Placering
Kenneth Göransson Nordisk Folkbåt 1 2 3 1
Stefan Howding Express 2 4 6 2
Pontus Johnsson Maxi Racer 6 DNC 1 7 3
Per Jakobsson Cumulus 4 3 7 4
Mats Duvander Maxi Racer 3 6 DNC 9 5

 Kappseglingssektionen

Klubbmästerskap i kölbåt 2021

Liksom tidigare beräknas årets klubbmästerskap i kölbåt enligt SRS för att olika båttyper ska kunna jämföras med varandra rättvist. Nästan alla båttyper har ett eget SRS-tal. Vilket SRS-tal just din båttyp har hittar du på https://matbrev.svensksegling.se/Home/BoatList. Om minst fyra båtar av samma båttyp deltar, bildar dessa båtar entypsklass.

Första delseglingen seglades i lördags den 4 september med följande resultat.

1    Kenneth Göransson     Nordisk Folkbåt

2    Stefan Howding           Express

3    Mats Duvander            Maxi Racer

4    Per Jakobsson             Cumulus

Den andra och avslutande delseglingen sker lördagen den 11 september med samling i klubbhuset kl. 09.30. Efter seglingen återsamlas vi i klubbhuset för prisutdelning.

Även du som inte hade möjlighet att delta i den första delseglingen, är självfallet välkommen att delta i den andra seglingen.

Kappseglingssektionen

Ormen Friske seglingen med kräftskiva den 28/8       

Det påminns om Ormen Friske seglingen (jaktstart) lördagen den 28 augusti med samling kl. 09.00. På kvällen Kräftskiva kl. 18.00.

Kappseglingssektionen

Öresund Race i Ystad den 21/8

Öresund Race är nybörjartävlingar i Optimist på olika platser i Skåne för de som vill prova på att kappsegla eller redan tävlar på grön nivå. 

Lördagen den 21 augusti anordnas en av dessa tävlingar i Ystad. Se närmare Öresunds Race 2021.

Kappseglingssektionen

Lär dig segla i sommar

Välkommen till YSS Seglarskolor 2021

YSS bjuder in till årets seglarskolor, nu i samarbete med Sjövärnskåren och RF-SISU Skåne. Liksom tidigare år anordnas JOLLESEGLARSKOLA för ungdomar och som en nyhet för året kommer det även att anordnas VUXENSEGLARSKOLA. Båda välkomnar såväl nybörjare som fortsättare. Se närmare ovan under fliken Seglarskolor.

Ungdomssektionen

Grillkväll med kubbturnering den 9/7

Boka in fredagen den 9 juli för Grillkväll med Kubbturnering vid klubbhuset. Grillarna tänds kl. 18.30 och deltagarna tar själv med sig mat och dryck. YSS bjuder på kaffe och hembakad kaka.

Kubbturneringen inleds ca kl. 20.00, då lagindelning sker. Pris utlovas till vinnande lag. 

Alla utomhusaktiviteter är väderberoende, även denna. Klädsel efter väder rekommenderas.

Hjärtligt välkomna till en härlig familjefest med nya, gamla och unga YSS:are.

Fritidssektionen

Årsmötet 2021

Lördagen den 12 juni hälsades närvarande dryga tjugotalet medlemmar välkomna till ordinarie årsmöte i klubbhuset, ett möte som skulle ha hållits under vårvintern men senarelagts på grund av rådande pandemi. De lättnader i restriktionerna som började gälla den 1 juni möjliggjorde dock ett traditionellt årsmöte i klubbhuset.

Vid mötet redogjorde styrelsen för sin förvaltning under 2020 och beviljades ansvarsfrihet på inrådan av revisorerna. Vidare beslutades verksamhetsplan, medlemsavgifter och budget för 2021. Mötet valde funktionärer i enlighet med stadgarna och Lars Holmgren utsågs till ordförande efter Mats Duvander, som av hälsoskäl undanbett sig omval. Årsmötet avslutades med kaffe och tilltugg.

Kallelse till årsmöte

Medlemmarna i Ystads Segelsällskap kallas till försenat ordinarie årsmöte lördagen den 12 juni 2021 kl. 15.00 i/vid klubbhuset. Ärenden enligt stadgarna. Förslag till föredragningslista hittar du här

Övriga årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga i klubbhuset senast fredagen den 4 juni 2021 och då även tillställas samtliga medlemmar med känd epostadress. 

Styrelsen

Kölbåtsseglingar 2021

Årets seglingsprogram för kölbåtarna är nu klart sedan lättnader i restriktionerna förutskickats träda i kraft den 1 juni. 

Liksom tidigare år anordnas BREDDSEGLINGAR PÅ ONSDAGAR, den 16/6 och 23/6 samt den 18/8 och 25/8. Vi startar vid valfri tidpunkt tidigast kl. 18.30, seglar mellan fasta sjömärken och går i mål utanför hamnen senast kl. 20.00. Deltagarna väljer själv bana och det gäller att segla så långt som möjligt. Den båt som under säsongens fyra onsdagsseglingar seglat längst distans vinner ära och pris. Enkla seglingsanvisningar hittar du i klubbhuset. Efter seglingarna samlas vi i klubbhuset för att grilla medhavd korv.

YSS anordnar även ÖVRIGA SEGLINGAR.

Lördag 29/5        Träningssegling                           Samling kl. 09.00     Start kl. 10.30

Lördag 19/6        Distanssegling Ystad–Abbekås   Samling kl. 09.00     Start kl. 10.30

Lördag 21/8        Ormen Friske seglingen              Samling kl. 09.00     Start kl. 10.30

Distanssegling med jaktstart där långsammaste båt startar först och första båt i mål vinner. Prisutdelning efter seglingen. På kvällen kl. 18.00 Kräftskiva i klubbhuset. Alla tar med sig mat och dryck efter tycke och smak. Kappseglingssektionen hälsar hjärtligt välkomna till segling och fest! 

Årets klubbmästerskap avgörs genom banseglingar vid två tillfällen;

Lördag 4/9            Banseglingar                              Samling kl. 09.30    Start kl. 10.30

Lördag 11/9          Banseglingar                              Samling kl. 09.30    Start kl. 10.30 

Seglingarna beräknas enligt SRS för att olika båttyper ska kunna jämföras med varandra rättvist. Nästan alla båttyper har ett eget SRS-tal. Vilket SRS-tal just din båttyp har hittar du på https://matbrev.svensksegling.se/Home/BoatList. Om minst fyra båtar av samma båttyp deltar, bildar dessa båtar entypsklass.

Kappseglingssektionen

Återigen välkommen till båtsäsongen 2021

Efter tidigare bakslag i vädret hälsar YSS återigen välkommen till en ny båtsäsong när våren nu äntligen har anlänt och sjösättningarna börjat ta fart. Liksom föregående år präglas situationen av pågående pandemi med prövningar för oss alla. Alla idrottstävlingar är inställda till i första hand början av maj, då besked om förändrade allmänna restriktioner tidigast är att vänta.

YSS tar den uppkomna situationen på fortsatt stort allvar och anpassar liksom tidigare verksamheten till gällande restriktioner. Vårprogrammet är därför minst sagt påvert och kan komma att ändras med kort varsel.

Vårprogrammet

Vårens arbetsdag                          Lördagen den 24 april kl. 08.00

Vårens arbetsdag med årlig översyn av YSS anläggningar och båtar kommer med hänsyn till rådande restriktioner att ske utomhus i olika grupper om högst 8 personer enligt följande.

 • En grupp samlas utanför masthuset för översyn av portar m.m.
 • En grupp samlas utanför jollehuset för översyn av jollar och följebåtar.
 • En grupp samlas utomhus i klubbhusträdgården för översyn av trädgård och staket.
 • En grupp samlas på båtgården för målning av portar och översyn av ytterområden.

Skulle den grupp du avser att ansluta dig till redan bestå av 8 personer, anslut dig då till en annan grupp eller fortsätt till båtgården, där det kommer att finnas gott om plats och arbetsuppgifter för ytterligare grupper. Ingen föranmälan krävs. Medtag egen skaffning.

Säsongsinvigning                        

Årets säsong kommer att invigas genom att YSS standert hissas i signalmasten vid klubbhuset den 1 maj kl. 10.00. Med hänsyn till rådande restriktioner kommer standerthissningen att ske helt utan någon gemensam invigningsceremoni och därmed utan förtäring.

Utbildningsprogrammet

Med nu gällande restriktioner planerar YSS, detta år i samarbete med Sjövärnskåren och RF-SISU, för ett omfattande program med utbildningar av olika slag. Liksom tidigare år kommer Jolleseglarskola att anordnas för ungdomar i åldern 8-15 år, detta år med ytterligare jollar. Vidare kommer även Vuxenseglarskola att anordnas, såväl för nybörjare som för fortsättare. Se närmare under fliken Seglarskolor.

Därutöver kommer erbjuds en del digitala utbildningar, utbildningar som kan man genomgå ensam i sin egen takt ”hemma på kammaren” eller som en s.k. lär-grupp i klubbhuset, i visst fall med medlemsrabatt. Se närmare www.svensksegling.se/Utbildning/forseglareochbatagare.

Medlemsavgiften

Det är nu dags att påminna om årets medlemsavgift. Enligt stadgarna ska avgiften fastställas av ordinarie årsmöte och vara betald senast den 1 maj.

2021 års ordinarie årsmöte har senarelagts och medlemsavgifterna för året kommer att fastställas först när årsmötet väl är samlat. Styrelsen kommer inte att föreslå några ändrade medlemsavgifter och bedömer därför att årsmötet i sinom tid kommer att fastställa medlemsavgifterna för 2021 enligt vad som gällt för de senaste åren, nämligen

Senior     (fr.o.m. det år medlemmen fyller 20 år)                                    500 kr

Junior      (t.o.m. det år medlemmen fyller 19 år)                                      200 kr

Familj       (senior + make/maka/sambo + barn t.o.m. 19 år)                   700 kr

Med hänsyn till rådande situation uppmanas medlemmarna vänligen att betala sin medlemsavgift enligt ovan, senast den 1 maj.

Betalning sker lämpligen via YSS bankgiro nr 5269-5087.

Du som redan betalat din avgift för året ombeds att bortse från denna påminnelse.

Styrelsen 

Välkommen till båtsäsongen 2021

YSS hälsar välkommen till en ny båtsäsong när vintern nu kommit på allvar. Årets inledning med fortsatt pandemi innebär fortsatta prövningar för oss alla och särskilt för de av oss som tillhör någon av riskgrupperna. Förhoppningsvis har året som gått gjort oss en aning ödmjukare inför vad som är viktigt här i livet. Ett otal planerade aktiviteter och tävlingar har fått ställas in och YSS verksamhet har inte undgått pandemins följdverkningar.

YSS tar även fortsättningsvis den uppkomna situationen på största allvar och anpassar verksamheten till en mängd regler och rekommendationer från statsmakter och överordnade förbund. Styrelsens målsättning är att, med de hänsyn och anpassningar som förhållandena kräver, i största möjliga utsträckning ändå genomföra verksamheten.

Mot bakgrund av rådande situation har styrelsen beslutat att senarelägga 2021 års ordinarie årsmöte till en tidpunkt då smittorisken minskat till en sådan nivå att ett fysiskt möte bedöms kunna hållas. Möjligen kan det bli fråga om att hålla mötet utomhus, liksom föregående år. Sittande styrelse och sektionsstyrelser arbetar vidare till dess.

Styrelsen

God Jul och Gott Nytt År

Året 2020 har präglats av smittorisker och restriktioner och alla har vi påverkats på olika sätt. Det är angeläget att vi hjälps åt att begränsa smittspridningen och YSS har därför under året ställt in planerade regattor och medlemsaktiviteter. Men året har också bjudit på ljusglimtar. Klubbhusets bottenvåning genomgick en rejäl uppfräschning och i juni samlades mer än 40 medlemmar vid klubbhuset för Kubbturnering med efterföljande uppskattat knytkalas. Jolleseglarskolan under sommarens nio veckor samlade fler deltagare än någonsin och i augusti anordnade YSS kappsegling för gröna jolleseglare, Öresunds Race, med deltagare från olika klubbar i södra och västra Skåne. Årsmötet i mars ställdes in för att i stället hållas i september, utomhus i strålande solsken i klubbhusets trädgård. 

Planeringsarbetet inför 2021 präglas självfallet av största försiktighet med hänsyn till rådande skärpta restriktioner. Årsmöte avses att hållas i mars, då sektionsstyrelserna kommer att redogöra för sina planer inför det kommande året. Kallelse och ytterligare information kommer på nyåret. 

När året nu närmar sig sitt slut tillönskas samtliga medlemmar God Jul och Gott Nytt År och välkomnas alla till en innehållsrik och givande seglingssäsong 2021. 

Styrelsen

Klubbtröjor

Pikétröjor med YSS emblem på bröstet finns nu att beställa. Tröjorna finns i vitt eller marinblått, båda med emblemet broderat i blått, och kostar 439 kr/st. Den som så önskar, kan mot en extra avgift av 80 kr få båtnamn, segelnummer eller annat broderat på ena ärmen. Beställning sker genom Per Widén, This is a mailto link, 070-6428890.

Röjning av vår samlingsplats!

På förekommen anledning så skall det röjas och snyggas till på vår samlingsplats för båtvagn/vagga & stöttor i Ystad Marina.

Detta innebär att ägare till vaggor /vagnar eller stöttor som INTE betalt årets uppställningsplats (på land) skall ta bort dessa från denna plats innan 1/11. Efter utsatt datum kommer resterande objekt skrotas och forslas bort. Denna plats kommer i fortsättning vara för de båtägare som betalar för sin vinterplats på land med överenskommelse hos hamnkontoret.

Vill man ha en annan plats till sin vagn/vagga eller stöttor kan man hyra en plats på båtgården bakom Olssons bazar, och då kontaktar man YSS om ett årligt kontrakt.

Ni båtägare som betalt för vinterplats men inte satt sin vagn /vagga eller på sin vinterställplats ombeds flytta dit innan utsatt datum 1/11 för att kommun ska komma åt att röja.

Vid frågor Kontakta Jonas Johansson på YSS eller Magnus Hamnkontoret.

Inställd Oktoberfest

Med hänsyn till de senaste dagarnas utveckling med dramatiskt ökade smittorisker hänförliga till pågående pandemi har YSS i dag efter noggrant övervägande beslutat att ställa in instundande Oktoberfest på lördag den 24 oktober. Planerad Tyrolerafton kommer i stället att anordnas så snart det med hänsyn till smittoläget bedöms tillrådligt, förhoppningsvis redan under kommande vårvinter.

YSS ber om förståelse för beslutet. Erlagda kuvertavgifter kommer att återbetalas under innevarande vecka.

För ytterligare upplysningar hänvisas till Jonas Johansson, Fritidssektionen, telefon 070-3171869, This is a mailto link.

 

Oktoberfest  (INSTÄLLD; se ovan)

Höstmörkret kommer även detta år snart att lägga sig och för att hålla ångan och humöret uppe hälsas alla medlemmar välkomna till stor Oktoberfest i klubbhuset den 24 oktober kl. 18.00. Arrangörerna utlovar en Tyrolerafton med levande musik och allsång som sent ska glömmas. Festdeltagare som verkligen anammar kvällens tema anländer klädda i Tyrolerkläder, de manliga med Lederhosen och Tyrolerhatt, men det är fullt frivilligt. Traditionell buffé kommer att serveras, medan drycker medtas efter tycke och smak. 

Bindande anmälan sker genom att den facila kuvertavgiften om 200 kr/person betalas till YSS via bankgiro 5269-5087 eller Swish 123 636 53 40. Glöm inte att ange namn och att betalningen avser Oktoberfest. Med hänsyn till rådande restriktioner och förväntat stort intresse är deltagarantalet begränsat. Anmälan kommer därför att beaktas i turordning efter när betalning kommit YSS till handa.

 Fritidssektionen

Speciellt årsmöte 2020 

Lördagen den 19 september hälsades närvarande medlemmar välkomna till ordinarie årsmöte i solskenet utanför klubbhuset, ett möte som skulle ha hållits under vårvintern men senarelagts på grund av föreliggande restriktioner föranledda av rådande pandemi.

Vid mötet redogjorde styrelsen för sin förvaltning under 2019 och beviljades ansvarsfrihet. Vidare beslutades verksamhetsplan, medlemsavgifter och budget för 2020, lite speciellt då större delen av säsongen 2020 redan passerat. Mötet valde funktionärer i enlighet med stadgarna och beslutade på styrelsens förslag att införskaffa ett nytt låssystem. Årsmötet avslutades med kaffe och tilltugg utomhus. 

 

Kallelse till årsmöte

Medlemmarna i Ystads Segelsällskap kallas till ordinarie årsmöte lördagen den 19 september 2020 kl. 15.00 i/vid klubbhuset. Årsmötet har detta år senarelagts på grund av rådande smittorisk och därav föranledda restriktioner och kan av samma skäl komma att hållas utomhus. Årsmöteshandlingarna kommer att finnas tillgängliga i klubbhuset från den 11 september 2020.

YSS bjuder på kaffe. Någon eftersits med föredrag kommer inte att anordnas.

Kallelse med Förslag till föredragningslista och Valberedningens förslag hittar du här.

 Styrelsen

Mastskjulet kommer att tömmas - åtminstone delvis 

I YSS mastskjul får medlemmarna vintertid utan kostnad förvara sin mast och i mån av utrymme även bom. Det är en medlemsförmån. Annan egendom - såsom täckställningar och pallningsvirke - får inte förvaras där. Sådan egendom får man hitta annan förvaringsplats för. Den som inte är medlem i YSS får inte förvara någonting i mastskjulet över huvud taget, inte ens masten.

Av styrelsen beslutade ordningsregler för mastskjulets användning finns anslagna på mastskjulets portar och finns till för att vi ska kunna samsas om det begränsade utrymme som står till buds.

Det kan konstateras att det nu samlats så mycket föremål i mastskjulet att det måste till en rejäl utrensning innan höstens avmastningar kan ta sin början. Styrelsen har därför beslutat att egendom som efter den 11 september förvaras i mastskjulet i strid med gällande ordningsregler kommer att i enlighet med samma regler bortforslas på ägarens risk och bekostnad

Om du inte är medlem och förvarar mast eller annan egendom i mastskjulet, är det hög tid att själv ta hand om egendomen. Samma sak gäller för dig som är medlem och som förvarar något i mastskjulet som inte får förvaras där. Senast den 11 september...

Styrelsen

Kölbåtsseglingar 2020

Nytt för i år är onsdagsseglingarna, där vi startar vid valfri tidpunkt efter kl. 18.30, seglar mellan fasta sjömärken och går i mål senast kl. 20.00. Varje båt väljer själv bana och det gäller att segla så långt som möjligt. Den båt som under säsongen seglat längst distans vinner ära och pris. Enkla seglingsföreskrifter finns i klubbhuset och efter seglingarna grillar vi medhavd korv.

Kappseglingarna kommer liksom tidigare år att beräknas enligt SRS för att olika båttyper ska kunna jämföras med varandra på ett rättvist sätt. Nästan alla båttyper har ett eget SRS-tal. Vilket SRS-tal just din båttyp har hittar du på https://matbrev.svensksegling.se/Home/BoatListOm minst fyra båtar av samma båttyp deltar, bildar dessa båtar entypsklass.   


  Kappseglingssektionen

Jollekappsegling den 29 augusti

Alla gröna optimistseglare inbjuds till Öresunds-Race i Ystad den 29 augusti. Inbjudan hittar du här. 

 

Navigationskurs i september!

Den 3 september startar Sjövärnskåren en navigationskurs. Det kan även starta en kurs för sjöbefäl klass 8. Kontakta Tommy Nilsson för mer information och anmälan, 0705-486 001.

 

Årsmöte i september

Liksom mycket annat i vår omvärld ställdes årets ordinarie årsmöte i mars in på grund av rådande pandemi. Styrelsen, som tror och hoppas att smittorisken ska minska framöver, har nu beslutat att försenat ordinarie årsmöte ska hållas i klubbhuset lördagen den 19 september 2020 kl. 15.00. Kallelse kommer att ske i enlighet med stadgarna. Skulle årsmötet återigen behöva ställas in, kommer medlemmarna att informeras om detta. 

Styrelsen

Ormen Friske 22/8

Respitsegling där långsammast båt startar först. Rorsmansträff 9.30 i YSS Klubbhus och start 10.30. Prisutdelning efter segling. 

På kvällen 18.00 är det Kräftskiva i klubbhuset. Var och en tar med vad den vill äta och dricka.

Hjärtligt välkomna till segling och fest önskar Kappseglingsektionen!

 

Jolleseglarskolan

Nedsatt kursavgift

Årets jolleseglarskola har nu startat och den första kursen för nybörjare pågår för fullt. YSS hoppas att de flesta av sommarens kursdeltagare, helst alla, blir så bitna av segling att de vill fortsätta i klubben.

Kursavgiften är liksom tidigare år 1 800 kr/deltagare och kurs, förutom årets medlemsavgift i YSS (200 kr). För att locka så många kursdeltagare som möjligt att fortsätta i jolleseglarskolan har beslutats att sätta ned kursavgiften för en andra och följande kurser samma år till 1 200 kr/deltagare och kurs. Den sammanlagda kursavgiften för två kurser blir därmed 3 000 kr (1 800 + 1 200) och för tre kurser 4 200 kr (1 800 + 1 200 + 1 200).

Styrelsen och Ungdomssektionen

 Lär dig segla i sommar

YSS anordnar liksom tidigare år jolleseglarskola för ungdomar mellan 8 och 15 år som kan simma 200 meter. Under en kurs för nybörjare lär du dig grunderna i segling och att hantera en Optimistjolle. Du kommer garanterat att få uppleva en spännande och rolig vecka!

Efter genomgången kurs för nybörjare – hos YSS eller på annat håll – är du välkommen att delta i kurs för fortsättare, där du utvecklar dina seglingskunskaper och även kan prova på att segla de lite större enmansjollarna Open Bic och E-jolle och tvåmansjollarna RS Feva och Triss-jolle.   

Se närmare under fliken Jolleseglarskolan.

Ungdomssektionen 

 Den 26/6 är det dags!

YSS första Kubbturnering med mixade lag drabbar samman. 

18.30 är grillarna upptända så man kan grilla och njuta av egen medhavd mat och dryck. Umgås prata lite taktik osv.

 

 

20.00 -20.30 är det dags med att sätta igång Kubbturneringen med direkt utslagning.
Lagindelning och banindelning sköts av fritidskommittén. 
Till sist har vi ett vinnande lag (mindre pris utlovas).

Gamla som nya medlemmar är välkomna, allt för en gemenskap på YSS
Så boka upp 26/6 18.30 klubbvillan YSS varmt välkomna.


Egen mat och dryck medtages, ingen anmälan krävs och vi hoppas att vädergudarna är med oss. Om det blir för dåligt väder kommer evenemang att skjutas fram så håll koll på Facebook eller här på vår hemsida.

Mvh Fritidskommittén YSS 

 

Välkommen till båtsäsongen 2020

YSS hälsar välkommen till en ny båtsäsong när våren nu äntligen har anlänt. Årets inledning med pandemi har redan inneburit prövningar för oss alla och särskilt för den som tillhör riskgrupperna, men förhoppningsvis också gjort oss en aning ödmjukare inför vad som är viktigt här i livet. Ett otal planerade aktiviteter och tävlingar har fått ställas in och YSS verksamhet har inte undgått pandemins följdverkningar.

YSS tar den uppkomna situationen på allvar och anpassar verksamheten till en mängd nya regler och rekommendationer från statsmakter och överordnade förbund. Styrelsens målsättning är att, med de hänsyn och anpassningar som förhållandena kräver, i största möjliga utsträckning ändå genomföra planerad verksamhet.

Mot bakgrund av rådande situation har styrelsen beslutat att ställa in årsmötet, som var tänkt att hållas den 28 mars, och även Laser Grand Prix i Ystad den 2-3 maj, med bortåt 100 jolleseglare. Årsmöte kommer att hållas så snart förhållandena medger och sittande styrelse och sektionsstyrelser arbetar vidare till dess. Laser GP planeras att anordnas senare under säsongen.

 

Vårprogrammet

Vårens arbetsdag                          Lördagen den 25 april kl. 09.00

Förutom årlig översyn av YSS jollar, följebåtar och övrig utrustning står detta år bl.a. klubbhusets och jollehusets fönster på tur. Företrädesvis utomhus i mindre grupper. Skaffning utlovas. Ingen anmälan.

Säsongsinvigning                         Fredagen den 1 maj kl. 10.00

Säsongen invigs av ordföranden med standerthissning vid klubbhuset. Enklare förplägnad, detta år utomhus. Ingen anmälan.

Programmet, som anpassats efter rådande förhållanden, kan med hänsyn till omständigheterna komma att ändras med kort varsel.

Glöm inte Jolleseglarskolan        Pågår den 14 juni – den 14 augusti

Anmäl dig, dina barn eller barnbarn i god tid. Se närmare under fliken Jolleseglarskolan.

 

Medlemsavgiften

Det är nu dags att påminna om årets medlemsavgift. Enligt stadgarna ska avgiften vara betald senast den 1 maj.

Betalning sker lämpligen via YSS bankgiro nr 5269-5087. Glöm inte att ange vem avgiften avser.

Styrelsen

 

Årsmötet ställs in!

 

Styrelsen har tidigare kallat medlemmarna i YSS till ordinarie årsmöte i klubbhuset lördagen den 28 mars 2020 kl. 15.00 och inbjudit till efterföljande eftersits med föredrag av Jan Kullenberg. Såväl eftersitsen som föredraget har med hänsyn till rådande smittorisk ställts in, vilket samtliga som anmält sitt deltagande meddelats särskilt.

 

YSS stadgar föreskriver att ordinarie årsmöte ska hållas under februari eller mars månad. Mot bakgrund av de utomordentligt extraordinära omständigheter som landet pga. rådande smittorisk för närvarande befinner sig i har styrelsen i dag den 24 mars 2020, medveten om stadgarnas lydelse, enhälligt beslutat

 • dels att ställa in årsmötet den 28 mars 2020,
 • dels att vid en senare tidpunkt, då smittorisken kan antas ha minskat till en acceptabel nivå, på nytt kalla medlemmarna till ordinarie årsmöte.

Styrelsen hoppas på medlemmarnas förståelse för beslutet.

Styrelsen

 

Hallo städgänget!

Då rådande virus är i farten så tänk på allas bästa att ni kommer utan hosta feber eller liknande covid19 symtom. Om ni har detta råder jag den person att stanna hemma.

För övrigt så är kakan bakad grillkorv hamstrad och ett glatt humör laddat.
Ses och syns imorgon för städning av klubbhuset mm.


Mvh Jonas & Therese

 

Byggstäda klubbvillan!

Nu närmar det sig slutet på den enorma renovering i klubbvillan.

Den 21/3 (ev även den 22/3 om vi inte blir färdiga dagen innan) så behöver vi hjälp av er medlemmar, släkt och vänner att städa klubbvillan.

Alla utrymmen ska städas, all porslin diskas, och all inredning dammtorkas från byggdamm.Gör vi detta tillsammans med start kl 10.00 21/3 så blir allting mycket roligare.

Kaffe kaka 🧁utlovas och en korv🌭 på grillen. Skicka gärna sms till mig, Jonas, 070-3171869 så vet jag hur mycket förtäring som ska inhandlas

Välkomna önskar Jonas & Therese

 

Kallelse till årsmöte

Medlemmarna i Ystads Segelsällskap kallas till ordinarie årsmöte den 28 mars 2020 kl. 15.00 i klubbhuset. Ärenden enligt stadgarna, förslag till föredragningslista se bilaga 1. Övriga årsmöteshandlingar kommer att finnas tillgängliga i klubbhuset från den 20 mars 2020.

På valberedningens uppdrag meddelas dess förslag, se bilaga 2.

Efter årsmötet blir det, liksom föregående år, eftersits. Detta år kommer Jan Kullenberg att hålla föredrag under titeln ”Från latitud 55 Nord Ystad till latitud 55 Syd Kap Horn – När jag rundade Kap Horn 2016” samt kommer landgång med vatten, kaffe och kaka att serveras till självkostnadspris. Andra drycker medtages efter tycke och smak.

Föranmälan till eftersitsen sker via This is a mailto link eller per telefon 070-8577609 senast den 22 mars 2020. 

Styrelsen

God Jul och Gott Nytt År

Julfesten i klubbhuset den 14 december i form av knytkalas samlade ett 25-tal medlemmar, ett uppskattat och lovvärt initiativ av Fritidssektionen. Samtliga festdeltagare fick efter festen med sig hem såväl lotterivinst som en förtida julklapp. Therese och Jonas är förtjänta av idel lovord för sina insatser. 

Planeringsarbetet inför 2020 har redan kommit en god bit på väg. Klubbhuset genomgår just nu en rejäl uppfräschning för att vid Laser Grand Prix i Ystad den 2-3 maj kunna ta emot ett hundratal jolleseglare från hela landet i åldern 14-65 år. Under ett veckoslut i augusti kommer YSS sedan att arrangera Öresunds Race och Liros Cup med ett 30-tal unga jolleseglare från olika platser i Skåne. Årsmötet kommer att hållas i klubbhuset den 28 mars. Kallelse och ytterligare information kommer på nyåret. 

När året nu närmar sig sitt slut tillönskas samtliga medlemmar God Jul och Gott Nytt År och välkomnas alla till en innehållsrik och givande seglingssäsong 2020. 

 

Styrelsen

 

Ho ho ho nu är det dags för julfest i klubbhuset 

Lördagen den 14/12 klockan 15.00 träffas vi för julfest med knyte. Alla tar med sig en julklapp för ca. 50 kr som läggs i tomtens säck (med God Julhälsning från givaren) för utdelning under kvällen.

 

Vi börjar med glöggmingel som fritidssektionen bjuder på. Vi bjuder även på julmust, kaffe & kakor. Starkare drycker medtages själv.

 

Bas till julbordet: Ägg, sill (olika sorter), julskinka, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, bröd, smör, julost, Janssons, lax, hovmästarsås, Ris á la Malta & saftsås. Har ni något som saknas är det frivilligt att ta med sig till knytet. 

 

Julmaten knyter vi alla ihop till genom en anmälan till Therese med ett sms till 0709-491663 eller mejl till This is a mailto link senast 5/12. Ni anmäler vad ni kan tänka er att bidra med till julbordet och eventuella specialiteter samt hur många ni blir, namn och kontaktuppgifter. Tänk på att även anmäla barn som följer med. 

 

Therese fördelar efter anmälningar som kommer in och meddelar vad som ni kan ta med er. Vi försöker fördela så att prisbilden blir någorlunda rättvista. 

 

Fritidssektionen önskar alla hjärtligt välkomna till YSS julfest!

 

Aktivitet 20/11 kl 19.00 klubbstugan YSS

 

Jan Pontho kommer att berätta och visa bilder från sin nonstop seglats Ystad-Sopot. 

En som deltog som crew var Fredrik Hagenkötter. Fredrik som också är krögare kommer att göra räkmackor alt rostbiffsmackor för endast 50 kr/st. 

 

Anmälan görs fram tills 18/11 till Jan Pontho på sms 0706-629824

Anmäl hur många ni är och och hur många av de smarriga mackor ni vill ha.

Swish eller jämna pengar lämnas till Jan. Lättare dryck och kaffe står klubben för.

 

Dessutom kommer Jonas Johansson att hålla i en outletförsäljning för Ystad Skeppshandel med riktiga vrakpriser på ett utvalt sortiment där du kan betala kontant eller via Swish direkt till Jonas.

 

Fritidssektionen hälsar alla varmt välkomna till en trevlig, inspirerande och underhållande kväll.

   

Lite information om småbåtshamnen

Denna vecka är delvis vattnet avstängt på bryggorna, men nästa vecka stängs det i övrigt då vintern närmar sig och det finns lite att tänka på.


Har ni adapter till landström föreslår jag en egen kontroll då vår nya hamngäst tar sig friheten att stjäla ström via ett 220 uttag. En hel sladd med kontakt direkt i skåp är ett tips just nu, så bjuder ni inte in objudna gäster. Om ni inte ligger kvar vid er båt plats så glöm inte att nolla stolpen. 

 

Hoppas se så många som möjligt i hamnen även i vinter för att kolla båten, byta erfarenheter, njuta av havsluften, dricka kaffe eller bara försumma andra ( Det sista är jag själv specialist på).


Önskar er en trevlig Halloween helg. 
Mvh Jonas, Fritidskommitte YSS

Höstkampanj Ystad Skeppshandel

Ystad Skeppshandel erbjuder just nu Ystads Segelsällskaps medlemmar förmånliga priser på presenningar och andra produkter som man som båtägare kan ha god nytta av inför båtens vinterförvaring.  

 • Kampanjen gäller ENDAST medlemmar i Ystads Segelsällskap.
 • Kampanjen gäller t.o.m. den 26 oktober 2019.
 • För att få kampanjpris måste kunden informera personal i kassan/butiken om att han eller hon är medlem i Ystads Segelsällskap.

Närmare information om vilka produkter som omfattas av kampanjen hittar du här.

PS!

En bortglömd kärcher tvätt som stod på parkering 7-13 är insatt i mastskjulet. 

Höstens kölbåtsseglingar genomförda

Ormen Friske seglingen den 24 augusti bjöd på mestadels strålande väder och hade samlat hela 11 deltagande båtar. Seglingen avgjordes på en distansbana med jaktstart, dvs. båtarna startade efter sina respektive SRS-tal med långsammaste båt först och snabbaste båt sist. Första båt i mål stod därmed som segrare. För flera nyare båtägare var seglingen en debut i kappseglingssammanhang och förhoppningsvis har de alla nu fått "blodad tand" och kommer att delta i andra kappseglingar framöver. Först i mål och därmed segrare blev Andreas Ericsson med besättning i båten Kanin. På kvällen efter seglingarna anordnades välbesökt kräftskiva i klubbhuset.

Den 7 september avgjordes årets Klubbmästerskap i kölbåt på två korta kryss-länsbanor ömsom ösregn och ömsom strålande solsken. Fem båtar gjorde upp om titeln och klubbmästare för året blev Lars Holmgren med besättning i Nordiska Folkbåten NN.

Som säsongsavslutning för kölbåtskappseglarna genomfördes den 14 september årets Kommunmästerskap i Nordisk Folkbåt i gynnsamt Folkbåtsväder - ganska blåsigt - på två kryss-länsbanor, denna gång med grindstart. Lars Holmgren med besättning i båten NN lyckades återigen hålla motståndarna stången och slutade som segrare efter två ganska ohotade förstaplaceringar.

Deltagarna tackar Mats Duvander och medarrangörer för väl genomförda arrangemang.

Se resultatlistorna här.

Kappseglingssektionen

Öresunds-Race Ystad 2019

Lördagen den 17 augusti anordnar YSS Öresunds-Race, en kappsegling med Optimist-jolle för nybörjare som vill prova på kappsegling. Banorna är korta, reglerna är färre och man har möjlighet att få stöd av instruktörer under kappseglingen. Allt för att så många som möjligt ska ta sig runt banan och få en trevlig dag på havet. Skulle det blåsa för mycket för nybörjare seglar vi inte. Seglare från närliggande klubbar förväntas delta. 

Välkommen. Passa på tillfället att vara med!

Inbjudan hittar du på https://www.sailarena.com/sv/se/club/yss/oresunds-race-6-ystad/ 

 

 TRIM Kväll 

 Nu på Tisdag den 11/6 kl 18,00 är alla medlemmar välkomna på Trim kväll.

Pontus Johnsson F,d. Segelmakare kommer att hjälpa er att trimma in rigg och segel.

Alla intresserade seglar ut med sin båt där Pontus kommer att hoppa runt på olika båtar för att trimma in segel och rigg.

Vi kommer använda oss av ribb/Gummi båten för att förflytta oss mellan båtarna.

Beroende på vädret har vi alternativ.

 

Med vänliga hälsningar,

Pontus Johnsson 

 

Jolleseglarskola 2019

Lär dig segla jolle i sommar.

Det är nu dags att anmäla sig till årets jolleseglarskola.

Se flik ovan.  

 

Kölbåtsseglingar 2019 uppdaterat

Årets seglingsprogram för kölbåtarna är nu spikat. 

Seglingarna beräknas enligt SRS för att  båtar med olika egenskaper ska kunna segla mot varandra på ett rättvist sätt. Nästan alla båttyper har ett eget SRS-tal. Vilket SRS-tal just din båt har hittar du på https://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/srs2/SRSTabeller/.

Om minst fyra båtar av samma klass deltar, bildar dessa båtar entypsklass. 

 

Varje söndag den 19 maj - den 22 september Träningssegling
   
Lördagen den 25 maj YSS Cup
   
Lördagen den 15 juni Sydostcupen
   
Lördagen den 24 augusti Ormen Friske seglingen
   
Lördagen den 7 september Klubbmästerskap kölbåt
   
Lördagen den 14 september Kommunmästerskap
  Nordisk Folkbåt
 

Samling, fika och anmälan i klubbhuset före seglingarna kl. 09.30.

Första start beräknas ske kl. 10.30. Seglingarna brukar ta ett par timmar.

Kappseglingssektionen

 

Vårprogrammet 2019

I januarimörkret fick vi besök av Jan Pontho och Fredrik Hagenkötter, som berättade om Sjöräddningens verksamhet. I samband med årsmötet visade Stefan Nilsson bilder från och berättade om sina långseglingar. Dessa båda medlemsträffar var uppskattade och välbesökta. 

Vårens medlemsträffar fortsätter och utöver tidigare program har en träff med Tommy Nilsson och Olle Svärd tillkommit. Det fortsatta vårprogrammet ser därmed ut som följer.

 • Onsdagen den 27 mars kl. 18.30 får vi besök av krögaren och seglaren Fredrik Hagenkötter, som lämnar värdefulla tips om Mat och proviant ombord.
 • Onsdagen den 3 april kl. 18.30 kommer Tommy Nilsson och berättar allt vi behöver veta för att framgångsrikt ha Motor ombord. Samma kväll får vi besök av Olle Svärd som berättar om hur vi bäst tar hand om våra uppblåsbara flytvästar. Passa på att ta med egna flytvästar, då tillfälle kommer att ges till utbyte av uttjänta kolsyrepatroner. 
 • Lördagen den 27 april med början kl. 09.00 träffas vi för vårens sedvanliga arbetsdag, då vi tillsammans ser över och snyggar till klubbhuset och klubbens övriga tillhörigheter inför säsongen. Skaffning utlovas. 
 • Onsdagen den 1 maj kl. 10.00 är det dags för traditionell säsongsinvigning med standerthissning i signalmasten. 

Ambitionerna att även anordna medlemsträffar om segeltrim samt om skötsel av segel och kapell kvarstår, dock utan att tidpunkt ännu kunnat fastställas. Ytterligare information följer. 

Samtliga evenemang äger rum i klubbhuset och någon föranmälan krävs inte.  

Styrelsen

 

Årsmötet 2019

Sällskapets ordinarie årsmöte i klubbhuset den 23 februari var välbesökt med drygt 40 närvarande medlemmar. Ordföranden Mats Duvander inledde mötet med att framföra sällskapets tacksamhet för mottagna donationer, dels Nordiska Folkbåten Lady, donerad av medlemmen Sven Uhler för att användas i sällskapets utbildningsverksamhet, dels en vacker modell av en fullriggare med anor från Ystad, donerad av tidigare medlemmen Anders Fagerström och som nu pryder sin plats i klubbhuset.

Vid mötet redogjorde styrelsen för sin förvaltning det gångna året och beviljades ansvarsfrihet i enlighet med revisorernas tillstyrkan. Föreliggande förslag till reviderade stadgar diskuterades och beslutades enhälligt, varefter beslutades budget och medlemsavgifter för 2019 och förrättades val av funktionärer. Liksom vid föregående årsmöte framkom medlemmars oro för förekommande stölder från båtar inom hamnområdet. Ordföranden redogjorde för att styrelsen återkommande tagit upp frågan vid dess regelbundna samverkansmöten med företrädare för Ystads kommun och att kommunen därutöver formellt tillställts skrivelse med förslag till åtgärder. Årsmötet beslutade uppdra åt styrelsen att fortsätta sitt arbete med frågan. Vidare diskuterades behovet av en genomgripande översyn av klubbhuset. 

Efter avslutade årsmötesförhandlingar berättade Stefan Nilsson om sina långseglingar till Island och andra avlägsna färdmål, samtidigt som han visade bilder från seglingarna. Efter uppskattat föredrag serverades soppa med tilltugg.  

Styrelsen

 

Årsmöte

I enlighet med utsänd kallelse håller Ystads Segelsällskap ordinarie årsmöte den 23 februari 2019 kl. 15.00 i klubbhuset, varvid ärenden enligt stadgarna kommer att behandlas. Till mötet föreligger förslag om stadgeändring. Årsmöteshandlingarna finns tillgängliga i klubbhuset från den 16 februari 2019. 

Efter årsmötet kommer Stefan Nilsson att visa bilder från hans långseglingar till Island och andra avlägsna platser. Gulaschsoppa med tillbehör serveras till självkostnadspris. Dryck medtages efter eget tycke och smak.

Föranmälan till eftersitsen sker via This is a mailto link eller per telefon 070-8577609 senast den 17 februari 2019.

Styrelsen 

 

Hamnkontoret informerar

Vattnet Marinan

Vattnet på bryggorna är nu avstängt. Det finns fortfarande möjlighet att använda vatten vid servisbryggan, spolplattan och uppställningsplatsen. Även detta vatten kommer att stängas av den 15 november, under förutsättning att det inte har blivit kalt tidigare.

Som tidigare år är det helt förbjudet att bottenspola båten efter det att den har placerats på uppställningsplatsen. All sådan solning ska ske på spolplattan.

Mvh Magnus - Hamnkontoret

 

Klubbseglingar 2018

Årets seglingsprogram för kölbåtarna är nu fastlagt. Se under Kölbåtskappsegling.

 

Säsongen är här

Båtsäsongen invigdes traditionsenligt den 1 maj av ordföranden Mats Duvander, varefter klubbstanderten hissades i signalmasten. Efter invigningsceremonin bjöds det närvarande 25-talet medlemmar på kaffe och smörgåstårta i YSS klubbhus, som under den gemensamma arbetsdagen den 29 april hade fått ett rejält ansiktslyft. Stort tack till alla medlemmar som då drog sitt strå till stacken genom att avvara några timmar för klubben.

 

Årsmötet 2018

Sällskapets årsmöte i klubbhuset den 24 februari samlade drygt trettiotalet medlemmar. Innan mötet inleddes informerade kommunekologen vid Ystads kommun Andrea Nowag om olika risker som båtlivet innebär för miljön och vad man som båtägare ska och bör tänka på. Väl komna till årsmötet redogjorde styrelsen för sällskapets verksamhet och räkenskaper under 2017 och beviljades på revisorernas förslag ansvarsfrihet för det gångna året. Årsmötet beslutade budget och medlemsavgifter för 2018, varefter val av funktionärer förrättades i enlighet med stadgarna.

Det framkom vid mötet att förekommande stölder ur båtar oroade flera av de nävarande. Saken diskuterades och det uppdrogs åt styrelsen att vid sina kontakter med Ystads kommun och även i övrigt verka för en ökad säkerhet och trygghet inom småbåtshamnen och uppställningsplanen. 

 

Pontus världsmästare

När VM för A-catamaraner nyligen anordnades i Sopot i Polen med 125 båtar på startlinjen var Pontus Johnsson, YSS, en av deltagarna. Efter åtta seglingar i omväxlande vindar stod det klart att Pontus lyckats med bedriften att vinna mästerskapets non-foilingklass i konkurrens med seglare från jordens alla hörn.

Pontus gratuleras av YSS till världsmästartiteln, såvitt känt den första i sällskapets historia, och uppvaktades av styrelsen i samband med senaste styrelsemötet.

Pontus Johnsson, t.h., uppvaktas av sällskapets ordförande Mats Duvander efter sin bedrift i Polen.

 

Kommunmästerskap Nordisk Folkbåt 2017

Söndagen den 17 september avgjordes årets Kommunmästerskap i Nordisk Folkbåt. Efter två mycket jämna seglingar i lätta brisar stod det klart att Mats Sjöberg med Wilma var årets segrare och därmed erövrade vandringspriset, en statyett i brons, som donerats av Marianne och Jan Kullenberg.

 

 

 

 

   

 

 

Race 1

Race 2

Total Plac

Mats Sjöberg

Wilma

1

1

2 1

Pehr Ola Pehrsson

Anna

4

2

6 2

Kenneth Göransson

Julle

2

4

6 3

Lars Holmgren

 

3

3

6 4

Mats Cederholm

Fin-Fin

5

5

10 5

 

Klubbmästare 2017 

 Kenneth Göransson och hans besättning, Anders Wijk t.v. och Krister Göransson t.h.

Kenneth Göransson och hans besättning, t.v. Anders Wijk och t.h. Krister Göransson.

 

Årets klubbmästerskap i kölbåt avgjordes söndagen den 10 september i stundtals hårda vindar.

Vinnare och klubbmästare blev Kenneth Göransson i Nordiska Folkbåten Julle.

Hela resultatlistan

1. Kenneth Göransson, Nordisk Folkbåt      2 poäng     

2. Lars Holmgren, Nordisk Folkbåt              5 poäng

3. Carl-Gustav Eriksson, BB 10                    6 poäng

4. Mats Cederholm, Nordisk Folkbåt           6 poäng

5. Pehr Ola Pehrsson, Nordisk Folkbåt       11 poäng

6. Andreas Ericsson, Micro Ton                  12 poäng

 

 

 ____________________________________________________


 

 

 

 

 
   
   

imagezdmxm.png

HamelSails logo

 

image44gxb.png

 

imageywdym.png

 

image0rmtq.png

 

imagedz0cb.png

 

Ystad Skeppshandel

 

imagejjtt.png

 

imagepet94.png

 

 

Postadress:
Ystads SS - Segling
c/o Pehr Ola Pehrsson, Kupolgatan 8
27136 Ystad

Kontakt:
Tel: 041114859
E-post: This is a mailto link

Se all info