Hoppa till sidans innehåll

Ystads SS - Segling

Här kommer en bild på den viktigaste leverantören till YSS! Missar inte en gång.Seglingsåret 201
Nu när man vandrar fram i snön nere vid båten, och julafton närmar sig med stormsteg, är det lätt att glömma de fantastiska dagarna runt midsommar. Alla som gav sig iväg då, hade en underbar tid på sjön, om man tycker om mycket sol och värme. Aktiviteten i hamnen var emellanåt stor och det var roligt att vandra runt och titta på alla gästbåtar, samt äta en bit på någon av de båda matställena. Att det blev två matställen har varit jättebra då man haft möjlighet att variera sig litet, både vad gäller kosten och musiksmaken. Själv hade jag och Lotta litet tidsbrist just då, och hade varken möjlighet att ge oss iväg eller vistas nere i hamnen så mycket som vi önskade, även om det drog väldigt i “seglingsådran”.
Tyvärr så drabbade sorgen YSS, då Arne Hansen gick ur tiden. Han var ju välkänd inom YSS och jag hade tur som hann lära känna honom litet grand, några underbara dagar i juni innevarande år, då jag hjälpte honom med att montera tampar och kablar i hans mast. Ni som kände honom väl, håller säkert med när jag konstaterar att det var en synnerligen trevlig man. I fantasin kan jag se honom och de andra väderbitna "distingerade kompisarna" framför mig, när de tog sig från Norge, i full storm, via Skagen till Ystad med Arnes nyinköpta båt.
Hamnen ja, den kommer ju att börja byggas om till vintern och YSS har hållit sig framme till en viss del varit inblandad, då det utformats en "hamngrupp" som har haft till uppgift att granska kommunens förslag och tillvarata medlemmarnas intressen. Generellt tycker hamngruppen att kommunens förslag är bra, och att det blir ett lyft för all verksamhet i hamnen, när det blir färdigt. Den uppmärksamme har säkert sett artiklarna i tidningen. Trots allt det goda, med ombyggnaden av hamnen, kommer medlemmarna i YSS att få utstå något som sannolikt kan upplevas som negativt, och det är att båtplatserna kommer att förändras på ett sätt som innebär att den båtplats man har i dag, kanske inte blir den båtplats man har när allt är färdigt med hamnen. Det går jättebra att höra av sig till YSS styrelse om det är något man undrar över både vad gäller hamnen och i största allmänhet. Det gäller att vara litet försiktig då det, innan man vet ordet av, kan innebära att man fått en uppgift att utföra eller ansvara för. Den nuvarande styrelsen är väldigt mån om sina medlemmar, och vill att de skall ta aktiv del i verksamheten, då ju fler som hjälper till gör det mycket enklare och sparar tid för alla.
Det skall bli spännande att se vad tomten har med sig för seglingspryl i år, det brukar ju bli något sådant "bra att ha". Storleken avgörs av skatteåterbäringen som kommit i dagarna och kanske lyst upp flera medlemmars tillvaro, liksom för mig. Nu har jag i och för sig köpt en ny motor, (tack Tommy),men jag låtsas att den inte räknas, så kan det säkert bli nåt mer. Och som vi alla vet, det tomten inte har med sig, det köper jag själv!
Jag skulle nu vilja passa på att önska alla YSS;are en god jul och ett gott nytt seglingsår 2011, med allt vad det innebär. Framför allt vill jag själv ha en fin vår så jag kan montera min motor utan att behöva krångla så med värmare och annat "jox
.  

 

 

Höstens kölbåtsseglingar genomförda

Ormen Friske seglingen den 24 augusti bjöd på mestadels strålande väder och hade samlat hela 11 deltagande båtar. Seglingen avgjordes på en distansbana med jaktstart, dvs. båtarna startade efter sina respektive SRS-tal med långsammaste båt först och snabbaste båt sist. Första båt i mål stod därmed som segrare. För flera nyare båtägare var seglingen en debut i kappseglingssammanhang och förhoppningsvis har de alla nu fått "blodad tand" och kommer att delta i andra kappseglingar framöver. Först i mål och därmed segrare blev Andreas Ericsson med besättning i båten Kanin. På kvällen efter seglingarna anordnades välbesökt kräftskiva i klubbhuset.

Den 7 september avgjordes årets Klubbmästerskap i kölbåt på två korta kryss-länsbanor ömsom ösregn och ömsom strålande solsken. Fem båtar gjorde upp om titeln och klubbmästare för året blev Lars Holmgren med besättning i Nordiska Folkbåten NN.

Som säsongsavslutning för kölbåtskappseglarna genomfördes den 14 september årets Kommunmästerskap i Nordisk Folkbåt i gynnsamt Folkbåtsväder - ganska blåsigt - på två kryss-länsbanor, denna gång med grindstart. Lars Holmgren med besättning i båten NN lyckades återigen hålla motståndarna stången och slutade som segrare efter två ganska ohotade förstaplaceringar.

Deltagarna tackar Mats Duvander och medarrangörer för väl genomförda arrangemang.

Se resultatlistorna här.

Kappseglingssektionen

  

TIDIGARE

Öresunds-Race Ystad 2019

Lördagen den 17 augusti anordnar YSS Öresunds-Race, en kappsegling med Optimist-jolle för nybörjare som vill prova på kappsegling. Banorna är korta, reglerna är färre och man har möjlighet att få stöd av instruktörer under kappseglingen. Allt för att så många som möjligt ska ta sig runt banan och få en trevlig dag på havet. Skulle det blåsa för mycket för nybörjare seglar vi inte. Seglare från närliggande klubbar förväntas delta. 

Välkommen. Passa på tillfället att vara med!

Inbjudan hittar du på https://www.sailarena.com/sv/se/club/yss/oresunds-race-6-ystad/ 

 

 TRIM Kväll 

 Nu på Tisdag den 11/6 kl 18,00 är alla medlemmar välkomna på Trim kväll.

Pontus Johnsson F,d. Segelmakare kommer att hjälpa er att trimma in rigg och segel.

Alla intresserade seglar ut med sin båt där Pontus kommer att hoppa runt på olika båtar för att trimma in segel och rigg.

Vi kommer använda oss av ribb/Gummi båten för att förflytta oss mellan båtarna.

Beroende på vädret har vi alternativ.

 

Med vänliga hälsningar,

Pontus Johnsson 

 

Jolleseglarskola 2019

Lär dig segla jolle i sommar.

Det är nu dags att anmäla sig till årets jolleseglarskola.

Se flik ovan.  

 

Kölbåtsseglingar 2019 uppdaterat

Årets seglingsprogram för kölbåtarna är nu spikat. 

Seglingarna beräknas enligt SRS för att  båtar med olika egenskaper ska kunna segla mot varandra på ett rättvist sätt. Nästan alla båttyper har ett eget SRS-tal. Vilket SRS-tal just din båt har hittar du på http://www.svensksegling.se/matbrevbatteknik/srs2/SRSTabeller/.

Om minst fyra båtar av samma klass deltar, bildar dessa båtar entypsklass. 

 

Varje söndag den 19 maj - den 22 september Träningssegling
   
Lördagen den 25 maj YSS Cup
   
Lördagen den 15 juni Sydostcupen
   
Lördagen den 24 augusti Ormen Friske seglingen
   
Lördagen den 7 september Klubbmästerskap kölbåt
   
Lördagen den 14 september Kommunmästerskap
  Nordisk Folkbåt
 

Samling, fika och anmälan i klubbhuset före seglingarna kl. 09.30.

Första start beräknas ske kl. 10.30. Seglingarna brukar ta ett par timmar.

Kappseglingssektionen

 

Vårprogrammet 2019

I januarimörkret fick vi besök av Jan Pontho och Fredrik Hagenkötter, som berättade om Sjöräddningens verksamhet. I samband med årsmötet visade Stefan Nilsson bilder från och berättade om sina långseglingar. Dessa båda medlemsträffar var uppskattade och välbesökta. 

Vårens medlemsträffar fortsätter och utöver tidigare program har en träff med Tommy Nilsson och Olle Svärd tillkommit. Det fortsatta vårprogrammet ser därmed ut som följer.

  • Onsdagen den 27 mars kl. 18.30 får vi besök av krögaren och seglaren Fredrik Hagenkötter, som lämnar värdefulla tips om Mat och proviant ombord.
  • Onsdagen den 3 april kl. 18.30 kommer Tommy Nilsson och berättar allt vi behöver veta för att framgångsrikt ha Motor ombord. Samma kväll får vi besök av Olle Svärd som berättar om hur vi bäst tar hand om våra uppblåsbara flytvästar. Passa på att ta med egna flytvästar, då tillfälle kommer att ges till utbyte av uttjänta kolsyrepatroner. 
  • Lördagen den 27 april med början kl. 09.00 träffas vi för vårens sedvanliga arbetsdag, då vi tillsammans ser över och snyggar till klubbhuset och klubbens övriga tillhörigheter inför säsongen. Skaffning utlovas. 
  • Onsdagen den 1 maj kl. 10.00 är det dags för traditionell säsongsinvigning med standerthissning i signalmasten. 

Ambitionerna att även anordna medlemsträffar om segeltrim samt om skötsel av segel och kapell kvarstår, dock utan att tidpunkt ännu kunnat fastställas. Ytterligare information följer. 

Samtliga evenemang äger rum i klubbhuset och någon föranmälan krävs inte.  

Styrelsen

 

Årsmötet 2019

Sällskapets ordinarie årsmöte i klubbhuset den 23 februari var välbesökt med drygt 40 närvarande medlemmar. Ordföranden Mats Duvander inledde mötet med att framföra sällskapets tacksamhet för mottagna donationer, dels Nordiska Folkbåten Lady, donerad av medlemmen Sven Uhler för att användas i sällskapets utbildningsverksamhet, dels en vacker modell av en fullriggare med anor från Ystad, donerad av tidigare medlemmen Anders Fagerström och som nu pryder sin plats i klubbhuset.

Vid mötet redogjorde styrelsen för sin förvaltning det gångna året och beviljades ansvarsfrihet i enlighet med revisorernas tillstyrkan. Föreliggande förslag till reviderade stadgar diskuterades och beslutades enhälligt, varefter beslutades budget och medlemsavgifter för 2019 och förrättades val av funktionärer. Liksom vid föregående årsmöte framkom medlemmars oro för förekommande stölder från båtar inom hamnområdet. Ordföranden redogjorde för att styrelsen återkommande tagit upp frågan vid dess regelbundna samverkansmöten med företrädare för Ystads kommun och att kommunen därutöver formellt tillställts skrivelse med förslag till åtgärder. Årsmötet beslutade uppdra åt styrelsen att fortsätta sitt arbete med frågan. Vidare diskuterades behovet av en genomgripande översyn av klubbhuset. 

Efter avslutade årsmötesförhandlingar berättade Stefan Nilsson om sina långseglingar till Island och andra avlägsna färdmål, samtidigt som han visade bilder från seglingarna. Efter uppskattat föredrag serverades soppa med tilltugg.  

Styrelsen

 

Årsmöte

I enlighet med utsänd kallelse håller Ystads Segelsällskap ordinarie årsmöte den 23 februari 2019 kl. 15.00 i klubbhuset, varvid ärenden enligt stadgarna kommer att behandlas. Till mötet föreligger förslag om stadgeändring. Årsmöteshandlingarna finns tillgängliga i klubbhuset från den 16 februari 2019. 

Efter årsmötet kommer Stefan Nilsson att visa bilder från hans långseglingar till Island och andra avlägsna platser. Gulaschsoppa med tillbehör serveras till självkostnadspris. Dryck medtages efter eget tycke och smak.

Föranmälan till eftersitsen sker via This is a mailto link eller per telefon 070-8577609 senast den 17 februari 2019.

Styrelsen 

 

Hamnkontoret informerar

Vattnet Marinan

Vattnet på bryggorna är nu avstängt. Det finns fortfarande möjlighet att använda vatten vid servisbryggan, spolplattan och uppställningsplatsen. Även detta vatten kommer att stängas av den 15 november, under förutsättning att det inte har blivit kalt tidigare.

Som tidigare år är det helt förbjudet att bottenspola båten efter det att den har placerats på uppställningsplatsen. All sådan solning ska ske på spolplattan.

Mvh Magnus - Hamnkontoret

 

Klubbseglingar 2018

Årets seglingsprogram för kölbåtarna är nu fastlagt. Se under Kölbåtskappsegling.

 

Säsongen är här

Båtsäsongen invigdes traditionsenligt den 1 maj av ordföranden Mats Duvander, varefter klubbstanderten hissades i signalmasten. Efter invigningsceremonin bjöds det närvarande 25-talet medlemmar på kaffe och smörgåstårta i YSS klubbhus, som under den gemensamma arbetsdagen den 29 april hade fått ett rejält ansiktslyft. Stort tack till alla medlemmar som då drog sitt strå till stacken genom att avvara några timmar för klubben.

 

Årsmötet 2018

Sällskapets årsmöte i klubbhuset den 24 februari samlade drygt trettiotalet medlemmar. Innan mötet inleddes informerade kommunekologen vid Ystads kommun Andrea Nowag om olika risker som båtlivet innebär för miljön och vad man som båtägare ska och bör tänka på. Väl komna till årsmötet redogjorde styrelsen för sällskapets verksamhet och räkenskaper under 2017 och beviljades på revisorernas förslag ansvarsfrihet för det gångna året. Årsmötet beslutade budget och medlemsavgifter för 2018, varefter val av funktionärer förrättades i enlighet med stadgarna.

Det framkom vid mötet att förekommande stölder ur båtar oroade flera av de nävarande. Saken diskuterades och det uppdrogs åt styrelsen att vid sina kontakter med Ystads kommun och även i övrigt verka för en ökad säkerhet och trygghet inom småbåtshamnen och uppställningsplanen. 

 

Pontus världsmästare

När VM för A-catamaraner nyligen anordnades i Sopot i Polen med 125 båtar på startlinjen var Pontus Johnsson, YSS, en av deltagarna. Efter åtta seglingar i omväxlande vindar stod det klart att Pontus lyckats med bedriften att vinna mästerskapets non-foilingklass i konkurrens med seglare från jordens alla hörn.

Pontus gratuleras av YSS till världsmästartiteln, såvitt känt den första i sällskapets historia, och uppvaktades av styrelsen i samband med senaste styrelsemötet.

Pontus Johnsson, t.h., uppvaktas av sällskapets ordförande Mats Duvander efter sin bedrift i Polen.

 

Kommunmästerskap Nordisk Folkbåt 2017

Söndagen den 17 september avgjordes årets Kommunmästerskap i Nordisk Folkbåt. Efter två mycket jämna seglingar i lätta brisar stod det klart att Mats Sjöberg med Wilma var årets segrare och därmed erövrade vandringspriset, en statyett i brons, som donerats av Marianne och Jan Kullenberg.

 

 

 

 

   

 

 

Race 1

Race 2

Total Plac

Mats Sjöberg

Wilma

1

1

2 1

Pehr Ola Pehrsson

Anna

4

2

6 2

Kenneth Göransson

Julle

2

4

6 3

Lars Holmgren

 

3

3

6 4

Mats Cederholm

Fin-Fin

5

5

10 5

 

Klubbmästare 2017 

 Kenneth Göransson och hans besättning, Anders Wijk t.v. och Krister Göransson t.h.

Kenneth Göransson och hans besättning, t.v. Anders Wijk och t.h. Krister Göransson.

 

Årets klubbmästerskap i kölbåt avgjordes söndagen den 10 september i stundtals hårda vindar.

Vinnare och klubbmästare blev Kenneth Göransson i Nordiska Folkbåten Julle.

Hela resultatlistan

1. Kenneth Göransson, Nordisk Folkbåt      2 poäng     

2. Lars Holmgren, Nordisk Folkbåt              5 poäng

3. Carl-Gustav Eriksson, BB 10                    6 poäng

4. Mats Cederholm, Nordisk Folkbåt           6 poäng

5. Pehr Ola Pehrsson, Nordisk Folkbåt       11 poäng

6. Andreas Ericsson, Micro Ton                  12 poäng

 

 

 ____________________________________________________


 

 

 

 

 
   
   

Aktuellt YSS

            

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Ystads SS - Segling
c/o Pehr Ola Pehrsson, Kupolgatan 8
27136 Ystad

Kontakt:
Tel: 041114859
E-post: This is a mailto link

Se all info