Hoppa till sidans innehåll

Konståkningsskola


Välkommen till Åstorps Konståkningsklubb

Vår Konståkningsskola (grupp Opal) vänder sig till alla barn från ca 3-4 års ålder och uppåt. Vi har inga krav på förkunskaper, men vi måste informeras innan om barnet inte kan åka skridskor utan stöd. I Konståkningsskolan lär man sig skridskoåkningens (och speciellt konståkningens) grunder.

Skridskor

Det är en fördel att använda konståkningsskridskor i Konståkningsskolan, men även hockeyskridskor går bra till en början. Skridskorna måste vara stabila och ge ett ordentligt stöd runt fotledens vrist. Med ostabila skridskor lutar fötterna oftast inåt eller utåt vilket medför att barnet kommer att få svårt att åka samt få ont i fötterna. Riktiga skridskor finns ofta att köpa begagnade till en rimlig peng på konståknings-köp- och säljsidor. Har ni frågor kring skridskor så kolla antingen med tränarna eller någon ur styrelsen.

Skridskorna bör vara välslipade eftersom det då går mycket lättare att åka. Torka av skridskorna efter träning, låt inte de hårda skydden sitta kvar, utan linda gärna in skenorna i en handduk eller dylikt. Taggarna ska inte slipas bort då de är viktiga i konståkningen!

Slipning utförs antingen av Stefan Bornell (kontaktuppgifter finns att få om ni mailar klubben på This is a mailto link) eller på Ishuset i Mellbystrand.

Klädsel

Varma men smidiga kläder, gärna fleecekläder eller dylikt. Barnet ska kunna röra sig utan svårigheter och ska därför inte ha på sig overaller eller utomhusjackor. Vantar (gärna lite tjockare) är ett måste. Kraftigt nedsmutsade kläder är inte tillåtna, då sand på isen förstör slipningen på skridskornas skenor och är en fara för åkarna. Barnen rör sig hela tiden på isen och fryser därför inte lika lätt som åskådarna.

Alla åkare måste bära hjälm fram tills de har tagit skridskomärke 8.

Träningstid

Konståkningsskolan tränar på lördagar kl 11-12. Tänk på att alltid komma i god till träningen så att era barn hinner snöra skridskorna i lugn och ro samt titta lite på de högre grupperna. Många barn behöver hjälp med knytningen så att skridskorna kan ge det förväntade stödet. Gå inte ut på isen förrän din tränare eller någon vuxen säger till.

Märkestagning

Vi kommer att anordna märkestagningar (Svenska Konståkningsförbundets LEO-märken) 1-2 gånger per termin. Det finns 8 märken i varierande svårighetsgrad där 1 är den lättaste. För att erövra dessa märken måste åkaren visa att hen behärskar fastställda grundläggande övningar. Märkena erövras i turodning (det går alltså inte att ”hoppa” över vissa märken) och det är tränaren som bedömer om åkaren har klarat av övningarna och motsvarande LEO-märke.

Uppflyttning

Tränaren meddelar om ert barn är redo att flyttas upp till nästa grupp (om barnet själv och föräldrarna vill det), detta då nivån på gruppen ska hållas så homogent som möjligt. Eftersom konståkningen är en individuell idrott och barn utvecklas i olika takt så kan det hända att vissa kompisar flyttas upp medan andra får gå kvar i gruppen ett tag till. Så småningom kommer dock alla ikapp och flyttas till högre grupper.

Information

Större delen av informationen som rör Konståkningsskolan kommer att skötas via mail samt kommer att hängas upp på anslagstavlan. Kolla gärna igenom er skräppost lite då och då eftersom mailen ibland kan hamna där. Mail kommer oftast skickas från Åstorps Konståkningsklubb (This is a mailto link).

Avgifter

Träningsavgiften i Opal ligger på 800:- per termin (erläggs en gång på höstterminen och en gång på vårterminen). Det tillkommer dessutom medlemsavgift på 300:- som dock gäller hela säsongen (skolår). 

När man flyttas upp till högre grupper så gäller följande avgifter.

Föräldrar

Föräldrastödet är en förutsättning för vår verksamhet. Ett aktivt intresse från er föräldrar stimulerar barnen och ungdomarna. Ge barnen och ungdomarna det stöd de behöver både på och utanför isen. Harmoniska barn får större möjlighet att utvecklas till duktiga idrottsutövare och samhällsmedlemmar.

Vi ber dock alla att respektera att det är tränarna som sköter träningen på is och som avgör när barnen är redo att flyttas upp eller för märkestagning. Har ni något ni vill diskutera med tränaren så tar ni det med styrelsen. Vi ber även föräldrar respektera att det EJ är tillåtet att vistas i båsen under träning! (läktaren och cafeterian är ok)

För vidare information maila oss på This is a mailto link

Följ oss också gärna på sociala medier för löpande information – Facebook ”Åstorps Konståkningsklubb” (både en sluten och en öppen grupp), Instagram ”astorpkonstakning

Postadress:
Åstorps KK - Konståkning
Michelle Svedberg Polfer, Kolonigatan 1
26538 Åstorp

Besöksadress:
Trädgårdsgatan 63
26536 Åstorp

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info