Hoppa till sidans innehåll

FAQ

FAQ


Är du ny i sporten och osäker på vad du behöver göra och hur, eller du kanske har varit med ett tag och behöver fräscha upp minnet?

På den här sidan försöker vi samla vanligt förekommande frågor och lite tips. Är det något som saknas eller är felaktigt, skicka ett mail till This is a mailto link!

OBS!

Denna FAQ är inte att anse som ett komplett underlag för att börja tävla och/eller träna. Som förare förväntas du kunna reglerna som finns angivna nedan och om motstridiga uppgifter återfinns i FAQ så är det reglementena som gäller!


Vad är roadracing, hur ung/gammal får man vara, etc?

Läs mer om vad roadracing är på Svemos hemsida. Regelverken är för omfattande för att publicera så här utan dessa kan du läsa och ta del av här.


Ta licens?

Om du vill börja tävla och/eller delta i licensträningar i roadracing är förarlicens ett krav. På Svemos hemsida framgår det när det bedrivs förarlicensutbildningar. Det är dock få registrerade just nu (6/1 2022).

Filip Backlund Motorförening anordnar förarlicensutbildning ett par gånger per år. Utbildningstillfällen hittar du här.

De flesta motorföreningar/-klubbar bedriver förarlicensutbildning och för att få reda på om och när de genomför dessa hänvisar vi till dem för mer information. Här kan du söka efter en motorförening i din närhet. Välj gren Roadracing i rullisten.

Kostnad för förarlicensutbildning varierar hos de olika arrangörerna. Kontakta därför arrangören för att få korrekt information.

OBS!

För att delta i sk. trackdays behövs i de flesta fall ingen förarlicens. Vi kan dock inte svara för alla arrangörer av trackdays. För att vara på den säkra sidan, kolla med arrangören vad som behövs för att få delta (t ex om körkort är ett krav)!


Hur får jag ut min licens efter genomförd utbildning?

När du har genomfört din förarlicensutbildning behöver du "ta ut", eller köpa förarlicensen. Detta görs hos Svemo och kostnad framgår på deras hemsida. Men för att kunna ta ut din licens behöver du vara medlem i en förening/klubb och även skapa en profil i Svemo TA. Utbildningsbeviset/licensansökan som du får efter avslutad och godkänd kurs skall skickas till din förening/klubb för påskrift och därefter skickas den till Svemo.


OBS!

Utbildningsbeviset/licensansökan är att betrakta som en värdehandling. Skulle den komma bort kan du behöva gå om utbildningen!

Se därför till att ta en kopia på beviset/ansökan alternativt ta ett foto på det innan du skickar in det till föreningen.


Det kan ta några dagar att få din licensansökan behandlad och när det väl är klart kan du gå in under Licenser i Svemo TA och köpa din licens.

Licensen är en sk. årslicens dvs. den behöver förnyas varje år. Svemo brukar öppna för uttag av nästkommande roadracingsäsongs licenser i början av december.


Hur blir jag medlem i Filip Backlund Motorförening?

Under rubriken Medlemsansökan fyller du i din ansökan. När ansökan är ifylld och inskickad skall årsavgiften på 260 kronor betalas genom swish till 123 685 2172 eller genom att scanna qr-koden som finns på sidan. Saknar du swish, hör isf av dig till This is a mailto link så ser vi till att skicka ut en faktura.

Här kan du läsa mer om vår förening, våra ambitioner och visioner. Utöver det som nämns där så har du som medlem även möjlighet att delta till rabatterat pris i sk. trackdays som arrangeras av Trackdays by Filip Backlund.


Vilka tävlingar kan jag delta i och var/hur anmäler jag mig?

För det första så finns det olika tävlingsformer som beskrivs mera utförligt här.

Vilka tävlingsklasser som finns och dess beskrivning hittar du här.

Utöver ovan klasser finns även Pro Superbike, sporten som det slår gnistor om!

Anmälan till tävling görs via Svemo TA.

SM i roadracing

Nationella individuella tävlingar för SSP300, Moto3/125GP, Open 600/1000, Superstock 600 och Superbike hittar du här.

Pro Superbike

Tävlingskalender för Pro Superbike hittar du här.

Classic Roadracing

Information om Classic Roadracing, dess tävlingar och övrig information hittar du här.

Endurance

Är du sugen på att tävla i lag finns något som kallas för Svenska Endurance Cupen. Här hittar du mer information om dess evenemang (tävlingskalender, hur du registrerar lag osv.)

Märkescuper

Det finns i dagsläget två märkescuper, Yamaha R6 Cup och Aprilia RS660 Cup, där båda är att anses som instegsklasser, precis som med Open 600/1000. R6 Cup körs tillsammans med Open 600 och RS660 Cup körs tillsammans med Svenska Encurance Cupen.

För mer information kring Aprilia RS660 Cup, klicka här (information på hemsidan för Svenska Endurance Cupen).

För mer information kring Yamaha R6 Cup: Kontakta Filip Backlund, This is a mailto link


Hur får jag ett startnummer för tävling?

För de klasser där startnummer beställs via Svemo TA gör du på följande vis.

 • Logga in i Svemo TA
 • Klicka på rubriken Startnummer och därefter på Lägg till nytt startnummer. Välj därefter
  • Gren
  • Säsong
  • Startnummerklass t ex Open 600
  • Nummer (det är endast tillgängliga nummer som visas i rullisten)
  • Klicka därefter på Lägg till.

Ska du köra i flera klasser behöver du välja ett nummer i resp. klass.

När kan jag beställa ett startnummer inför kommande säsong?

 • Har du ett startnummer sedan tidigare har du förtur till det. Svemo öppnar normalt upp för att kunna välja om sitt nummer i månadsskiftet nov/dec och sedan har man en månad på sig. Därefter släpps numret för alla att välja.
 • Har du inget startnummer sedan tidigare öppnar Svemo normalt upp för beställning den 1/12. 

OBS!

Beställ endast ett startnummer i den/de klasser som du VET att du kommer delta i!


SM roadracing

Startnummer för att delta i de individuella klasserna i SM beställs genom Svemo TA

Svenska Endurance Cupen (SEC)

Startnummer för att delta med ett lag i SEC administreras genom SEC. Mer information finns på deras hemsida.

Classic Roadracing

Startnummer för att delta i Classic Roadracing beställs genom Svemo TA.

Märkescuperna

Startnummer för att delta i RS660 Cup beställs genom Svemo TA.

Startnummer för att delta i R6 Cup beställs genom Svemo TA. Välj ett ledigt startnummer ur klassen Open 600.


Vilka är reglerna inom roadracing?

För roadracing har vi följande regelverk att följa:

Utöver ovan regelverk tillkommer sk. tilläggsregler (TR) för varje tävling. Det är tävlingsarrangören som tar fram dessa och de gäller för den specifika tävlingen. TR återfinns i Svemo TA under resp. tävling.


Vad behöver jag tänka på kring min motorcykel och utrustning om jag ska tävla/träna?

Regelverket för motorcyklarna i de olika klasserna och förarens utrustning är för omfattande för att beskriva här. Dessa finns beskrivna i Specialreglemente Roadracing. Några exempelkapitel/avsnitt anges nedan:

 • 2.2 Klädsel och skyddsutrustning
 • 3 Tävlingsfordon och bränsle
 • 8 Tekniska regler för svenska mästerskapsklasser
 • 9 Övriga klasser
 • 10 Classic Roadracing (Tävling- och maskinreglemente för Classic Racing hanteras av MCHK-racing)

Du ska även registrera ditt/dina fordon i Svemo TA under rubriken Fordon.

Glöm inte att införskaffa en transponder för roadracing!


TIPS!

När det gäller inställningar på motorcykeln t ex fjädring och dämpning, val av däck, tillbehör som t ex rearsets, quickshifter, snabbgas m.m.

Så klart kan du vända dig till MC-firmor/verkstäder för hjälp men i depån i samband med trackdays, träningar och tävlingar kan du också få en massa hjälp och tips. En bra hjälp finns oftast närmare än du tror nämligen hos någon av dina depågrannar eller t ex instruktörerna (vid träningar och trackdays). Det finns mycket kunskap och erfarenhet bland dessa och de hjälper gärna till. Om inte annat ser de till att slussa dig vidare till någon som har kunskap i just din fundering eller ditt problem. Sammanhållningen och gemenskapen i depån är oslagbar!

Oftast finns det däckservice genom en eller flera däckfirmor som är där för att stödja oss utövare med allt ifrån nya däck, balansering, kolla lufttryck eller allmän rådgivning.

I samband med lite större evenemang finns oftast återförsäljare av utrustning och tillbehör på plats med ett lite mindre sortiment (pga platsbrist).


MC-ID, vad är det?

MC-ID är ID-kortet för din (dina) racing-MC och styrker dess identitet. Utan giltigt MC-id kan din motorcykel inte besiktigas inför tävling, vilket betyder att du inte får tävla.

 • MC-id är personlig. Den är din och följer inte med motorcykeln vid eventuell försäljning.
 • Du kan ha hur många motorcyklar som helst på ditt MC-id.
 • Kostnaden för MC-id är 210 SEK och är en engångskostnad.
 • När du ansöker om MC-id för första gången får du en faktura på avgiften, när den är betald skickas id-kortet hem till dig.
 • MC-id är bland annat till för att du kan vara säker på att du inte kör t ex med en stulen motorcykel.
 • Fyll i samtliga uppgifter (personuppgifter och tekniska detaljer) i din MC-Id ansökan. Om det saknas uppgifter returneras din ansökan.
 • Vid tilläggsregistrering fyll i alla personuppgifter för att säkerställa att adress och kontaktuppgifter är uppdaterade.

Blankett för ansökan om MC-ID


Förarlicensutbildning - datum klara

Under Utbildningar-Förarlicensutbildning presenteras tillgängliga datum för när FBMF arrangerar föraslicensutbildningar.

Trackdays by Filip Backlund - bokningen är öppen!

Boka på filipbacklund.se!

OBS!

Som medlem i Filip Backlund Motorförening har du 5% på alla bandagar 2022. Skicka ett mail till This is a mailto link för att få koden som du använder vid bokningen. Är du inte medlem, klicka på Medlemsansökan för att bli det!

Meddelande till våra medlemmar:

Årsmötet kommer hållas den 29/1 kl.14.00. Mer info kommer inom kort så se till att hålla koll på e-posten. Det har hänt att föreningens utskick hamnar i skräppostfiltret hos vissa mottagare så kontrollera även där om ni inte fått någon e-post från föreningen. /Styrelsen

SM i roadracing

FBMF kommer även under 2022 arrangera SM PÅ MANTORP PARK!

2021 års deltävling blev en succé och nästa år kommer bli ännu bättre!

Vi ser till att hålla er uppdaterade här t ex när anmälan öppnas!

Vi hälsar alla varmt välkomna redan nu och lovar att göra vårt bästa för att ni ska ha en superrolig och minnesvärd tävling!

Väl mött!

Följ oss på våra sociala medier!

 Instagram

Postadress:
Filip Backlund Motorförening - Motorcykel och Snöskoter
Åskledargatan 20
72350 Västerås

Kontakt:
Tel: 0704916969
E-post: This is a mailto link

Se all info