Hoppa till sidans innehåll

Vad är cheerleading?


Cheerleading kom till Sverige i mitten på 80-talet och har sedan dess haft en enorm utveckling. Svenska Cheerleaderförbundet arrangerar varje år ett svenskt mästerskap, ett riksmästerskap samt fyra distriktsmästerskap. ACA hör till det norra distriktet.
 
I Sverige finns fyra divisioner: Mini-minor, Minior, Junior och Senior.
Dessa divisioner är indelade i olika klasser, även kallat levels. Dessa klasser är Level 1, Level 2, Level 3, Level 5 och Level 6, där Level 6 är den mest avacerade.
 
Cheerleading
 
Idrotten cheerleading består av bland annat gymnastik, hopp, dans, bygg/stunt och pyramider. Allt kännetecknas av ett högt tempo samt ett skarpt och koncist rörelsemönster. Momenten utövas var och ett för sig eller koreograferas samman till ramsor eller musik.
 
En pyramid är en serie av stunts som ofta består av alla medlemmar i laget. Man använder baser, toppar, bakpersoner och frampersoner. Även hopp och gymnastik är en viktig del av cheerleading. Dessa moment kan utföras på olika svårighetsnivåer beroende på vilken nivå man tränar och tävlar på. En cheerleader arbetar även mycket med sin utstrålning för att entusiasmera åskådarna, det kallas ofta för SPIRIT!

Cheerdance
 
Cheerdance är en blandning av cheerleading och dans. Laget utför dans, grundläggande hopp, leaps, piruetter och höga kickar. Ingen handstående, akrobatik, ramsa eller bygg tillåtet. I cheerdans ska en tredjedel av programmet utföras med pompons. Även cheerdance är uppdelade i olika divisioner och svårighetsnivåer.
 
Group Stunt och Partner Stunt
 
Förutom att träna cheerleading i lag kan man även träna group stunt eller partner stunt. I en group stunt tävlar man som en byggrupp där man utför basket tosses, volter och andra trix i luften. Fokus är enbart på stunt. Man kan tävla antingen enbart tjejer eller i en mixad grupp. Partner stunt består av ett par med en manlig bas och en kvinnlig topp. Koreografin har fokus på stunts. Group stunt och partner stunt är endast öppen för juniorer och seniorer.

sponsorhuset

 

 gräsroten

 

 

sponsorer & partners

 

 

Postadress:
För.Luleå Arctic Cheerleading Avalanches - Gymnastik
Källgatan 2 (gavel)
97331 Luleå

Kontakt:
Tel: 0793046443
E-post: This is a mailto link

Skylt

 

teamsportia