Hoppa till sidans innehåll

Vad skjuter vi med?


Vi har som mål att kunna ta emot alla typer av bågskyttar oavsett vilken båge du än skjuter. Vissa gillar att hålla det simpelt och efterlikna skyttet som Robin Hood utövade och tittar gärna efter en långbåge/jaktrecurve, vissa gillar det högteknologiska och vill ha en compound, eller mellantinget, recurve (fristil) med maximal precision. Andra söker efter steget ovanför enkelheten och väljer en barebow. Du väljer själv vad som intresserar dig mest.

Barebow är vad vi kommer att använda som skjutstil att lära ut till nybörjare för att sen ge er möjlighet att kunna välja vilken skjutstil som passar dig bäst när du tänker skaffa en egen utrustning.

För en ny kan ovanstående läsas som rena grekiskan. Vad är vad? En liten förenklad förklaring ska vi ge oss på här näst.

Långbågen

I princip är en gammal engelsk långbåge en trästav, gjord av idegran (det finns andra träslag som fungerar jättebra) med en sträng. En sådan vi gjorde när vi var yngre och sprang runt i skogen och lekte. Modernare varianter består av laminerade lemmar där diverse material används och det kan innefatta även väldigt moderna material som glas- och kolfiber.

Jaktrecurve

Det är en vidareutveckling av långbågen som gjorde möjligheterna större att kunna korta längden men bibehålla kraften och till det få ökad rörlighet/smidighet. Skjuts instinktivt, hjärnan tillsammans med arm och öga ger dig var du ska skjuta. Som dart, hjärnan säger till armen hur mycket kraft som behövs för att träffa där du tittar.

Barebow

En recurve i modernare material där man utvecklat en siktesmetod genom att strängvandra. Enkelt förklarat, man ändrar träffpunkt genom att flytta draghanden på strängen för olika avstånd. 

Compound

Högteknologisk båge där strängen utväxlas med hjälp av kamhjul som får bågen att bli explosiv och genererar höga pilhastigheter trots sin litenhet i jämförelse med en vanlig båge. Här har du hjälpmedel som sikte och en form av avtryckare som släpper strängen.

Olympisk Recurve

Olympisk recurve, även kallad Fristil är en bågtyp som barebow men inkluderat sikte, klicker och stabilisatorer. En båge i modernt material som glasfiber, aluminium och kolfiber. Hög precision på långa avstånd. Detta är än så länge den enda bågtypen som kan synas i de Olympiska spelen.

Uppdaterad: 11 FEB 2018 17:10
Skribent: JK
Epost: This is a mailto link

Hjälp oss att tjäna pengar genom att ge några minuter av din tid! 
Gå in på https://www.paneljakten.se/index.php?c=kavlingebsk och bjud in dig själv och tipsa sedan familj och vänner. 

30 kr när du blir aktiv medlem + pengar i lång tid framöver!
Som medlem i Panel.se får man frivilliga undersökningar till sin mejl. När du svarar på dessa får både du och vi pengar. Den första undersökningen du besvarar ger en extra bonus på 30 kr. 
Alla över 15 år kan vara med. Gå in på https://www.paneljakten.se/index.php?c=kavlingebsk och bjud in dem du känner!

Du får mer info om Sponsorhuset om du klickar dig vidare här.

 

 

Träning UTEBANAN

Högalid IP Träningsvägen 3 Kävlinge

(Tider justeras i viss mån vid behov efter solljuset)

Tisdagar 18-21  (Prova på 18.30-19.30) 

Torsdagar 18-22

Söndagar 12-14 Egen träning medlemmar

 

Träning INNEBANAN

Rinnebäckshallen Rinnebäcksskolan Östergatan 2 Kävlinge

Tisdagar 19.30-22.00

Torsdagar 20.30-22.00

Söndagar 12.00-14.00

Postadress:
Kävlinge BSK - Bågskytte
Upplandsgatan 5
24432 Kävlinge

Besöksadress:
Högalids Idrottsplats (Sommar-Ute), Träningsvägen 3
24436 Kävlinge

Kontakt:
Tel: 046-710441
E-post: This is a mailto link

Se all info