Hoppa till sidans innehåll

Skaffa egen utrustning


Innan du skaffar egen utrustning

Den som vill fortsätta skjuta efter att ha provat på bågskytte några gånger kan bli medlem och låna utrustning av klubben. Men det kanske lockar att skaffa egen utrustning? Fördelarna med att skaffa egen utrustning är många; man kan anpassa sin utrustning efter sina egna förutsättningar, man får en klart bättre utrustning att skjuta med och man kan börja träna på egen hand.

Vi vill dock rikta några uppmaningar till den skytt som avser köpa utrustning:

  • Vänta gärna ett tag efter innan du köper egen utrustning. Det kan ta ett tag innan man utvecklat en tillräckligt jämn skjutform för att kunna avgöra vilken styrka och draglängd du bör anpassa din utrustning för.
  • Pröva gärna flera skjutstilar. Även om du skjutit och uppskattat barebow eller långbåge på prova på-tillfällena kan du upptäcka att du föredrar någon av de andra skjutstilarna.
  • Planera noggrant ditt köp. Det är lätt hänt att man köper utrustning som senare visar sig inte riktigt stämma.
  • Ta alltid hjälp av någon av klubbens instruktörer eller någon annan skytt innan du köper din första utrustning. Vi har erfarenhet av att hantera utrustning och kan hjälp dig hitta rätt.
  • Börja inte med en för tung båge! Dragvikten, alltså den vikt du håller på dina fingrar i fullt uppdrag (eller, för compound, under uppdraget) har betydelse. Du ska klara av att skjuta i ett par timmar i sträck utan att bli så trött att du börjar skjuta sämre eller får skador. Om du börjar med för tung båge riskerar du att lära dig dåliga vanor som skadar din skjutteknik, så som att skjuta för fort eller att etablera en dålig ankring / hållning / uppdrag. Det är väldigt vanligt att nya skyttar börjar med för tunga bågar, så om du har minsta misstanke om att bågen är för tung för dig så bör du utgå från att så är fallet. Bara för att du, utvilad, kan skjuta i 20 minuter i sträck med en viss båge så betyder inte det att dragvikten är rätt för dig.

Vad måste du veta innan du köper din första utrustning?

Ta hjälp av en instruktör eller en annan skytt för att reda på följande information:

  • Din draglängd. Hur långt du drar avgör (till viss del) bågens längd, pilarnas längd, pilarnas styvhet (spine / dimension) och hur mycket kraft du får ut av bågen, vilket i sin tur avgör vilken styrka du bör eftersträva.
  • Din dragvikt. Som vi tidigare påpekat är det viktigt att inte ha en för tung båge. Fördelen som tyngre dragvikt ger är försumbar inomhus för till och med de bästa skyttarna, och även utomhus kommer nackdelarna med en för tung båge kraftigt överstiga fördelarna.
  • Rätt pilar. Marknaden för pilar och piltillbehör är en djungel även för mer erfarna skyttar. Du vill ha en aning om hur långa de bör vara samt vilken spine / dimension de bör ha samt av vilket material de bör vara. Även fenor, spetsar och nockar spelar roll. Fråga en instruktör om hjälp med att hitta bra pilar, och be gärna om att få provskjuta med olika pilar så att du hittar några som passar dig.

Vi har även sammanställt en guide för att hjälpa dig i den viktigaste frågeställningen, vilken bågtyp vill jag ha?
Köpa egen utrustning

Uppdaterad: 04 SEP 2019 13:32 Skribent: Paul Raukas
E-post: This is a mailto link

Våra sponsorer

 

 

 

 

 

 

 

 

Följ oss på Facebook 

Vi heter "Bågskytte i Leksand"

 

Tävlingar & resultat

Kommande Tävlingar ArcRez

Kommande tävlingar IANSEO

Postadress:
Leksands BSK - Bågskytte
Sunnanäng Siljansvägen 168
79390 Leksand

Kontakt:
Tel: 0723305400
E-post: paul.raukas@egenvall...

Se all info