Hoppa till sidans innehåll

Börja köra Supermoto


 Har du funderingar kring supermoto?

Supermoton som gatkörning har utvecklats till något som vi kan likna vid en livsstil. Man ser ofta större grupperingar med hojar komma körandes och det finns idag ett flertal motarder att köpa för att åka på gatan med färdiga från fabriken. Många väljer även att bygga om sin gatregistrerade enduro och göra den mer lämplig för asfaltskörning. Det finns nästan ett oändligt antal typer av motarder, den gemensamma nämnaren är att det ska vara enkelt och roligt. Oavsett om du vill åka gata eller prova på att köra bana så är supermoton en underhållande maskin att åka på.

Supermoton som tävlingsform är en fartfylld sport tack vare de mindre banorna samt utförande med både asfalt, grus och hopp. I Sverige har vi en bra spridning av banor för både träning och tävling. Vill du hitta en bana nära dig så kika på svemos sida för banor. Kontakta utsatt ansvarig för mer information om aktuella tider och tips och trix för dig som nybörjare. Om det inte finns någon aktiv klubb i din närhet så kan man ta kontakt med någon närliggande go-kartbana och se om det finns intresse att starta upp en verksamhet.

Man behöver inte vara orolig för att man ska bli överkörd när man åker som nybörjare på en träning. Under träningspassen visas respekt för alla förare, åldrar och motorcykelklasser. När du kommer till en supermototräning för första gången, prata med den som är träningsledare på plats. Den personen kan visa dig det du behöver veta för just den banan. Det är av säkerhetsskäl som du behöver veta hur vissa saker fungerar, te.x på- och avfart från banan.

Funderar du redan på att börja tävla kontakta närmaste klubb, oss i Mälardalens MK eller Svemo och Supermotosektionen.

Om du överväger att prova supermoto på bana så har vi här en liten lathund åt dig:

För att träna måste du…

 • Ha eller ha tillgång till en motorcykel som uppfyller de regler som beskrivs i NT, SR och TR (se Regler samt nedan).
 • Ha en supermoto som uppfyller kraven ställda av arrangerande klubb. Det kan skilja lite från bana till bana, men fråga så får du information om vad du behöver utrusta din hoj med. Vanligast är att man byter ut kylarvätskan till vatten med vattenpumpssmörjning (watervetter), krashpuckar på hjulaxlar och fotpinnar samt handtagsskydd.
 • Ha skinnställ (delat är tillåtet om det går att sätta ihop med en dragkedja), skinnhandskar, ryggskydd, hjälm samt crosstövlar.
 • För att få träna måste du antingen ha löst en klubblicens via ta.svemo.se eller köpa en ”prova-på” licens hos klubben du ska träna hos. Har du en förarlicens i t.ex motocross får du träna supermoto på denna. 
 • För att kunna lösa en licens så krävs det även att du är medlem i en Svemoansluten klubb.

För att tävla måste du…

 • Vara medlem i en Svemoansluten klubb.
 • Ha genomgått och blivit godkänd vid en av Svemo arrangerad licenskurs. Du hittar här kontaktinfo till uppkörningsansvariga på svemos hemsida.
 • Ha löst helårslicens (om du inte tänker lösa tillfällig licens).
 • Ha, eller ha tillgång till, en motorcykel som uppfyller de regler som beskrivs i NT, SR och TR (se Regler samt nedan).
 • Ha personlig utrustning som uppfyller de regler som beskrivs i NT och SR (se Regler).
 • Ha ansökt om och blivit tilldelad ett startnummer (se Startnummer).

 

info från www.supermotosweden.se

Uppdaterad: 08 MAJ 2018 13:35 Skribent: Johanna Karlsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Mälardalens MK - Motorcykel och Snöskoter
Energigatan 1
73339 Sala

Kontakt:
Tel: 0723951774
E-post: This is a mailto link

Se all info