Hoppa till sidans innehåll

Medlemsstoppet

30 JAN 2022 23:14
Varför har föreningen inte tagit in nya medlemmar på snart två år?
  • Uppdaterad: 30 JAN 2022 23:14

Sätila Skytteförening grundades i sin nuvarande form 2017. I början var man mycket generös med att släppa in medlemmar. Det räckte med att man hade vapenlicens. Eftersom det är mycket sällsynt att det är så lätt att komma med i en skytteförening växte medlemsantalet stadigt under 2018 och 2019. Den sittande styrelsen tyckte att det var jätteroligt att så många ville vara med i föreningen men efterhand började man inse att det kanske var ett misstag att inte introducera nya medlemmar på något sätt. I samband med att man försökte införa introduktionsdagar under 2019 så växte antalet till över 400. Säkerheten på banan var hotad om bara en tjugondel av medlemmarna bestämde sig för att åka och skjuta samtidigt. Styrelsen började försöka utvärdera vad som var smärtgränsen för antal medlemmar på banan men detta visade sig vara svårt. Det man i alla fall kunde slå fast var att det var direkt olämpligt att bli ännu fler. I synnerhet som många av de medlemmar man hade aldrig fått någon säkerhetsgenomgång på banan. 

Föreningen arbetade nu även för att hitta bättre sätt att planera och organisera träningarna för alla medlemmar och arrangera tävlingar på banan. Även här blev det stora medlemsantalet ett problem. Om man bjöd in alla medlemmar skulle eventuellt arrangemanget falla på att det kom för många deltagare. Inte ens parkeringsmöjligheterna skulle räcka till. Detta ledde dessvärre till att man började sprida information i begränsade kanaler så som Facebook, Whatsapp och Signalgrupper. Man fyllde träningar och tävlingar men alla medlemmar fick inte ens information om att något hände på banan. 

Våren 2020 beslutade styrelsen att inte ta in fler medlemmar förrän man kunde garantera säkerheten på banan. Sedan dess har medlemsantalet sjunkit till något över 300, en siffra som fortfarande är för hög för att man skall öppna upp för nyintag av medlemmar. 

I de flesta skytteföreningar känner alla medlemmar till varandra och man har förtroende för att de som besöker banan följer säkerhetsföreskrifter och allmänna riktlinjer. I vår förening känner vi inte varandra i så hög utsträckning och detta, i kombination med att man under åren hittat allt möjligt skjutet till sallad framme vid vallarna, har lett till en misstro mot de “okända” medlemmarna från markägare och styrelse. Denna misstro har i sin tur lett till kameror på banan och ännu sämre kommunikation inom föreningen. Styrelsens försök att komma till rätta med detta genom att arrangera säkerhetsgenomgångar, arbetsdagar och “kom och hälsa på styrelsen”dagar på banan har minst sagt försvårats av Coronapandemin.

Styrelsen kan i dagsläget inte säga något om när man kommer att kunna öppna upp för nya medlemmar. Vad man däremot kan säga är att när det händer kommer det att ske på ett annat sätt än tidigare, med mycket större krav på de som vill gå med och med säkerhetsintroduktioner på banan som skallkrav.


E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Sätila Skytteförening - Skyttesport
Box 91
43822 Landvetter

Besöksadress:
Jägmästarvägen 25
51199 Sätila

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link