Hoppa till sidans innehåll

Stockholms Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna Stockholm är två stödorganisationer under Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
Vi företräder, utvecklar, utbildar och stödjer idrottsföreningarna i Stockholmsdistriktet.

Parasport

Parasport är idrott för personer med funktionsnedsättning. Till år 2025 vill vi ha en idrottsrörelse där alla får plats att idrotta utifrån sina villkor oavsett ålder, kön, etnisk bakgrund, funktionsnedsättningar eller andra förutsättningar. En inkluderande idrott för alla, där föreningens verksamhet ger människor med olika förmåga möjlighet att vara med. Viktigt är att alltid se människan och utgå från varje individ.
  • Uppdaterad: 19 AUG 2019 14:45

Inkluderande idrott för alla

Idrotten vill inte göra skillnad på idrott oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte, vill också få fler personer med funktionsnedsättning att börja idrotta samt att vill man skapa så bra förutsättningar för ALLA att kunna delta inom idrotten, gärna så nära hemmet som möjligt.

Om idrotten kan skapa förutsättningar och möjligheter för inkludering av alla så kommer fler personer att börja med idrott och därmed få en högre livskvalitet och en bättre hälsa.

Inom idrotten och i allt ledarskap är det alltid viktigt att inte generalisera, utan att alltid utgå från varje enskild individ. Detta oavsett om du har en funktionsnedsättning eller inte.

Föreningarna är nyckelfaktorn om vi ska lyckas inkludera fler men det är viktigt att de får det stöd och utbildning som de behöver.

Parasportförbundet organiserar idrott för personer med olika funktionsnedsättningar. Dessa är personer med intellektuellnedsättning, rörelsenedsättning, synnedsättning samt personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Merparten av personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har inte behovet av parasporten, men kan ha behov av ett anpassat ledarskap. Dövsportsförbundet organiserar idrott för personer med hörselnedsättning.

Flera specialidrottsförbund (SF) t ex ridsportsförbundet, golfförbundet samt curlingförbundet har redan idag parasport inom sitt förbund. Flera SF tar nu över ansvaret för parasporten inom sin idrott. T ex simförbundet, vilket också gör att vi tar steg framåt i vår gemensamma strategi 2025.

Parasport Sverige >>>

Parasport Stockholm >>>

Parasport Sveriges Youtube-kanal >>>

Inkluderande idrott, på Riksidrottsförbundets hemsida >>>

Vill din föreningen, SDF eller kommun komma igång eller utveckla parasport ta kontakt med Peter Melander, This is a mailto link

Skribent: Pontus Gyllensten

Kontaktperson distrikt

Peter Melander,
Stockholmsidrotten

08-627 46 07
This is a mailto link

 

Lyckad satsning på NPF-utbildning för Farsta Sportscamp

Glädjebeskedet till Parasporten i Stockholmsdistriktet

Postadress:Stockholms Idrottsförbund
Vretenvägen 4
171 54 Solna

Kontakt:Tel: [saknas] Information
E-post: [saknas] Information

Vi finns på Twitter Följ oss

Vi finns på Facebook Gilla oss