Hoppa till sidans innehåll

Slutsammanfattningen av träningslägret i Högbo bruk 2010

08 APR 2010 22:15
Det är med glädje och med vemod som jag tänker tillbaka på lägret, för jag längtar tillbaka :)
  • Uppdaterad: 08 APR 2010 22:25

VCF:s påskläger 2010 i Högbo bruk, Sandviken

Efter en tradition som Härnösands cykelklubb hållit vid liv, med träningsläger nere i Sandviken varje påsk, så arrangerade VCF i år (2010) ett påskläger i Högbo bruk med hjälp av de verkställande klubbarna Härnösands CK och Sundsvallscyklisterna.

Påsken 2010 var tidig, så väderläget var lite emot oss som cyklister, för det låg decimeterdjup snö överallt utom på asfaltsvägarna, så årets läger blev ett landsvägsläger, även fast många av de yngre deltagarna, samt en del ledare cyklade på sina mountainbikecyklar.

Då det kunde kännas lite enformigt att harva runt på asfalten med mountainbikecyklarna, så hittade vi på en hel del alternativ träning med hjälp av vår så positiva och energirika Malin Thelberg, för är det något den tjejen är duktig på så är det att hitta på roliga och jobbiga gymnastikpass :)

Lägret inleddes på långfredagen i år. HCK-gänget var uppe med tuppen och lastade bussen full med cyklar, sen åkte de ner till Sundsvall och tog med Peder & Tina. Resan gick snabbt och smidigt, så strax efter elva var vi nere på vandrarhemmet i Högbo bruk, ett par kilometer norr om Sandviken.

På plats på fanns Anders-, Linda-, Malin- och Hanna Thelberg och välkomnade oss. Vi packade ur bilen medan Linda och Malin fixade med lunchen. Under tiden vi höll på så kom även killarna från Gävle och anslöt till lägret.
Då alla fått ett rum att ställa väskorna i och ställt undan cyklarna på nedsidan huset, så satte vi oss alla till bords och avnjöt den goda maten som Linda har för vana att skämma bort oss med :)

Då magarna fått sitt och vi röjt undan i kök och matsal, så bar det av till rummen för att svida om till cykelkläder. Första passet skulle nämligen dra igång vid lunchtid enligt planeringen. Många var både spända och förväntansfulla, kanske speciellt småkillarna Edvin och Vilgot, för detta var deras första läger nånsin, så en hel del spring i benen hade de ju :)

Strax efteråt var det uppställning med cyklar ute på gården. Då alla börjat samla sig hyfsat, så hjälpte Linda oss med en gruppbild, så att alla skulle få vara med och synas :)

Vi grupperade oss i två grupper, en racergrupp och en mtb-grupp.
Kenneth, Yngve och Emil drog iväg på långväga träning och blev borta långt fram mot middagen. Vi andra körde i klunga på två led över skogen mot Valbo, så att alla fick chansen att bli lite varm i benen, komma sig till rätta på cykeln och finna sin plats i klungan. Småkillarna hade lite svårt i början med att hålla jämn fart, inte vingla och sånt där som kan störa lite i leden, men de kom snabbt på grejen med det hela och sen körde de som vem som helst, snabbt och elegant :)

Linda var snäll nog att bjuda oss på en underbar kycklinglåda till middag, som var så god att ingen lämnade matsalen innan de var fullständigt sprickfördiga :)

Efter middagen så tog en del hand om sina cyklar och några höll på bädda sina rum och fixade med packningen. Nån enstaka som var klar med allt redan, tittade lite på TV.
Men allt detta kom Malin och satte stopp för med ett jättestort och inspirerande leende :)
För Malin hade låst upp vandrarhemmets gymnastiksal och ordnat med cirkelträning (stationsövningar), så hon jagade ihop alla lägerdeltagare och föste in dem i hallen, förklarade hur de olika övningarna skulle gå till och hur det skulle kännas.
Varje station kördes i 30 sekunder, sedan växlade hela hallen ett snäpp och körde igång igen.
Så höll de på i cirka 15-20 minuter, sen gav deltagarna trötta och rödblommiga upp och gick i strejk :)
Vilket hade föga effekt på Malin, för hon dirigerade snabbt om hela gänget, så de fick köra 15 minuters krabb-fotboll istället :)
Det var knappt att en del hann med att borsta tänderna innan de slocknade den långfredagskvällen :)

Lördagsmorgonen startade tidigt med en guldgul sol som sakta steg upp över träden nere vid golfbanan och gamla bruket.
Natten hade varit kall, så det var inte så bråttom att komma ut, för solen var tvungen att få värma upp lite först.
En alldeles för morgonpigg Peder var uppe och störde de sovande strax efter 6-tiden, så när klockan började närma sig 8:00, som var tänkt att deltagarna skulle kliva upp, så hade Peder hunnit med att skramla med porslinet i diskmaskinen så Tomas kom ner i köket och hjälpte till med frukosten :)
Så när de sömniga små lägercyklisterna kom tassande nedför trappen, så var äggen nykokt och lagomt varma, gröten precis färdig och resten av frukosten var det bara att ta för sig av.

Förmiddagspasset började lite senare än planeringen för att temperaturen skulle hinna stiga lite innan avfärd. Medan småkillarna väntade och höll på förbereda sig, så passade de på att prova hur stark skarsnön på nedsidan vandrarhemmet var. Mot alla odds så höll den för att cykla på, vilket gav upphov till en hel del ovanliga spår i snön :)
Det blev flera grupper den dagen. Kenneth, Emil och Yngve gav sig iväg på en riktig långtur uppåt Ockelbo, Hagsta och sen ner till Gävle igen. Vi andra körde också uppåt Ockelbo, så alla hade vi samma riktning, men vi körde i 2 grupper, så sträckorna varierade innan vi vände hemåt Högbo igen.

Det märktes att det var andra dagen på lägret, för flera hade börjat finna formen och sin plats på cykeln igen efter vintern, så det gick snabbare och smidigare på lördagens första pass.
Även om den del av oss (ingen nämnd, ingen glömd *L*) hade sviter av turen dagen innan som gjorde sig påmind efter några minuter på sadeln :)

Hemma på Högbo igen så lekte killarna lite på skarsnön igen, tills Simon körde igenom då han var som längst bort, så var det roliga slut och det jobbiga tog vid, så de gick in för lite mellis och dusch istället :)

Till lördagslunch så bjöds Tomas, Helena och Peder på pytt i panna med stekt ägg och rödbetor. Dryga 30 ägg stektes och ändå så tog de slut i ett nafs, precis som maten :)
Tur att det fanns lite rester att värma åt våra hungriga cyklister. Tror inte ens att en medelstor skola har samma åtgång på maten i sitt kök som vi på träningsläger :)

Efter lunch så hade långåkarna inte kommit hem ännu. Så vi andra gjorde oss klar för eftermiddagspasset. De äldre åkte på en sväng neråt Kungsgården. Vi andra åkte en uppvärmningsrunda nedåt Sandviken och sedan upp runt golfbanan tillbaka till Högbo igen.
Vi körde förbi och stannade på cykelvägen nån kilometer uppåt.
Där arrangerade vi intervaller med individuell start och sen stafetter med två fyrmannalag.
Vi avslutade pulslekarna med att trampa ur benen på cykelvägen upp till sjön Öjarens strand och tillbaka till lägergården igen.

Väl tillbaka så hade långåkarna precis packat och gjort klart för bilresan hem, efter att ha duschat, ätit och städat ur rummen. 18 mil hade de fått ihop på sin lilla sväng :)
Som tur var så valde Emil att stanna kvar, så våra ungdomar fick sin idol kvar på lägret tiden ut. Kenneth och Yngve däremot åkte hem på lördagseftermiddagen.

På lördagseftermiddagen så åt vi frukt, mackor och rester till sent och lite kraftigare mellanmål, för sen var det brått att hinna med, för vi hade bokat bowlingbanor för hela lägret på Bowlingen i Sandviken på kvällskvisten. Hela gänget drog iväg på bowling. Tre banor hade vi hyrt, så det blev en tjejbana, en knattebana och en målbrottsbana åt grabbarna :)
Det var störtskoj. Alla härjade och hade skoj i en hel timme. Tröttheten efter dagens träningspass visade sig då alla skrattade och flamsade så kloten åkte lika mycket i rännan som på parketten :)
Tur att det är cykling vi tävlar i och inte bowling :)

När vi kom hem från bowlingen hade Anders och Helena lagat kvällsmat åt oss, köttbullar, pasta och grönsaker. Så himla gott efter en hel dag full med aktivitet.

På kvällen så kom den glada muskelmarodören Malin smygandes igen och jagade in oss i gympasalen igen, för lite kvällsgymnastik igen, precis som på fredagskvällen.
Det enda som höll lägerdeltagarna vaken efter detta var sockret från allt påskgodis som någon gömt överallt på vandrarhemmet, för våra små att finna :)
Men strax sov de ändå, för att ladda för söndagens äventyr.

Söndagsmorgonen var inte lika gyllene som lördagen, mer iskall och disig, hur nu dessa två egenskaper kan höra ihop. Men där i Högbo så gick de hand i hand den dagen i alla fall :)

Efter en riktig påskfrukost med ägg och gröt, så var alla snabbt pigga, ombytta och cykelklar ute på den kylslagna vandrarhemsgården.
För att undvika skador och sjukdom, så bad vi Malin leda en uppvärmingsövning. Så alla stod i en stor ring ute på gården och gjorde alla möjliga uppmjukande övningar på plats och såg troligen ganska skoj ut för en utomstående betraktare :)

Landsvägsgubbarna Kenneth och Yngve hade åkt hem och Emil och Adam hade lite halsproblem, så det blev en lite mindre skara cyklister som rullade ut i sydvästlig riktning, mot Kungsgården i två grupper, Helena, Simon, Vilgot, Edvin och Peder i den första gruppen som skulle köra en lugnare 3-mila sväng.
Resten av gänget, Oskar, Hanna, Malin, Tina, Erik och Emma leddes av Tomas och Anders hela vägen ner till Kungsgården och tillbaka denna kylslagna förmiddag.

Kylan var vår största fiende denna dag, för frosten som klädde naturen i vit vinterskrud, gjorde även så att våra kläder blev fuktiga, speciellt skor och skoöverdrag, så kylan fick grepp om oss innan vi hann åter till Högbo igen. Tårna domnade och störde känslan lite, kinderna blev rejält rödblommiga och kalla.
Detta löste vi fint med en liten paus i gatuköket vid småbåtshamn Boöfjärden. Där köpte Helena chokladdryck åt de små, som vi lät servitrisen värma i mikron, så hux flux hade vi varm värmande välgörande choklad som tog oss gott och väl hela vägen hem :)

När vi kom till vandrarhemmet, så kom vi ungefär samtidigt som ”lång”-gänget. Kanske för att de inte stannat och fått nån choklad :)
Cia hade satt igång med lunchen redan, så det var bara att duscha och byta om lite snabbt, så var maten dukad. Härligt varm och välsmakande korvstroganoff med ris och sallad.

Emil hade piggnat till efter vår avfärd på morgonen, så trots sina 18mil dagen innan, så tog han racern och rullade iväg en sväng. Så han var inte hemma än då vi satte oss och åt lunch. Han hade inte heller kommit åter då vi gick ut på eftermiddagens äventyr :)

Vi hade sagt att söndagen skulle bestå av ett cykelpass på förmiddagen och ett lekpass med Malin i snön på eftermiddagen. Malin skulle ta med dem ner till en slalomkulle invid brukets golfbana. Där skulle de spela lite snörugby och köra intervaller i backen.
Nu blev det inte nån rugby, men väl droppboll med snöbollar och löpning i backen, samt en hel del annan lek, så de var alldeles glad och trött då de kom åter efter sin dag.

Tomas, Helena, Anders och Peder tog en eftermiddagstur på egen hand istället efter lunchen. Cyklade bakvägen på samma slinga som vi körde på fredagen. Mot Sandviken, Valbo och över skogen tillbaka till Högbo. På väg ner mot Sandviken så mötte vi Emil. Han hade kört en 11-mils runda då. Vi förklarade att maten stod på bordet, men han tog följe på oss i stället och körde några mil till med oss :)

När vi alla var tillbaka på vandrarhemmet så var det dags att börja avrunda lägret.
Vi duschade och gjorde oss klar. Började packa lite, sen gick vi ner och åt upp all mat som fanns kvar :)
Efter det så packade vi ut allt till bilarna och började städa ur hela vandrarhemmet.
Tvillingarna var väl de som satte ord på det som flera av oss kände, att vi ville stanna några dagar till, för vi tyckte det var så skoj :)

Så blev det inte, tyvärr! Så vid 18-tiden var vi klar, bilarna packade och alla rummen skinande ren och fin, så då kramade vi alla varandra farväl för denna gång med hopp om snart återseende. Sen bar det av hemåt. Nöjd och belåtna, med många nya roliga och fina minnen att tänka tillbaka på hela vägen hem och lång tid där efter med.

Ett stort tack till alla som gjorde detta påskläger till detta underbara minne, både ledare och deltagare, Tack!
Utan er hade det inte blivit någonting alls.
Hoppas att ni hänger med nästa påsk igen :)

Skribent: Peder Lindström