Hoppa till sidans innehåll

Cykelorienteringen på Bondsjöhöjden

05 JUL 2010 23:19
Vilse i pannkakan! Eller kanske hellre vilse på Bondsjöhöjden i stekhet sol. Ja, det är Västernorrlandscupens cykelorientering det :)
  • Uppdaterad: 26 JUL 2010 06:58

Det var tretton pigga och solbrända cyklister som dök upp på Bondsjöbadet i Härnösand på söndagsförmiddagen.

Tretton stycken som trotsade sol, värme, bad och semestertider, för att trampa runt på Bondsjöhöjdens kuperade stigar med kartan i högsta hugg.

 

Det var alltså inte en vanlig mountainbiketävling denna helg, utan det bjöds på en liten joker i cupen, nämnligen cykelorientering.

Det går till så att deltagarna får en karta var med kontrollerna utritade på.

Sedan startar de med en halv minuts mellanrum.

Det finns ingen turordning mellan kontrollerna, utan det är fritt fram att välja dem i den ordning som passar var och en bäst.

De flesta gick dock ut på den såkallade ”standardrundan”, så de följdes åt på ett litet pärlband. Det är dock inte alltid så lämpligt, för om den som ligger först kör fel, så kommer efterföljarna att göra så med, om de inte har koll på kartan :)

Några ensamvargar fanns det dock, som valde att köra sin egen väg :)

Däribland Markus som körde på rekordsnabba 36 minuter :)


Nybörjarna bestod av de Sundsvallstrion Filip, Lucas och William.

Som nybörjare så körde de den första halvan av banan, den närmast badet.

På så vis så blev de 6 kontroller som nybörjarna skulle pricka in på kartan.

Killarna följdes åt mest hela loppet, så att då en körde fel, så körde alla fel :)

William berättade stolt för mor sin då han kommit i mål att han hade då minsann inte använt sin karta på hela tiden :)

Så det gick tydligen bra i alla fall :)

Då grabbarna pratat av sig så gick de in på badet och tog för sig av varmkorv med bröd och dricka, som Sundsvallscyklisterna bjöd på.


Precis medan killarna var i full färd med att äta korv, så kom Markus Strömsten i mål. Han hade kört den långa banan på minimal tid, endast 36 minuter och han hade prickat in alla 11 kontrollerna med :)

Det var också en ganska känd silvermedaljör som körde på ungefär den tiden med, så han fick silver även denna dag :)

Emil startade dock 10 minuter efter de andra, då han vilat lite extra på söndagsmorgonen :)

Riktigt bra kört av dessa kvicka juniorer.

Vid efterföljande tävlingssnack så visade det sig att Markus, som har orientering i blodet, hade tagit ut banan så fint på kartan och i verkligheten, så han hade 10km på sin dator, vilket bara är 500 meter mer än vad banläggarna hade fått ihop :)

Emil hade en annan taktik, nämligen köra idiotfort och lite extra, men så snabbt att Emils extrakilometrar inte tog mer än minuten mer än Markus tid då totalen räknades ut :)


Damerna var snabb de med. Vilket inte är så konstigt med tanke på att Markus mamma Ann-Marie varit svensk mästare i orientering :)

Dock så hade Anna och Ann-Marie lite otur denna dag, så de fick springa med cyklarna på axlarna över en högt bevuxen äng. Troligen samma äng, vars gräs trasslade till bakväxlarna på Annas cykel.


Då det gällde ungdomarna, som dagen till ära var 4 stycken, så var det bara Tomas som hade koll på kartan och kunde komma i mål på en bra tid. Våra andra, Erik, Tina och Fredrica var mer ute på en upptäcktsfärd denna dag :)

Dock så upptäckte de inte alla kontrollerna, men nästan :)

Nästa gång lär de ägna mer tid åt kartan och mindre tid åt att cykla runt omkring och titta på naturen :)


Då alla gått i mål, kartorna kollats och tiderna registrerats, så var det dags att börja packa ihop. Medan Tomas, Emil, Anders, Filip, William och Lucas började plocka ner kontrollerna från banan, så fick ungdomarna äta upp de sista korvarna, så de återfick lite energi efter att ha cyklat så länge i hettan :)


En skoj dag och en skoj tävlingsform. Det gör vi om igen :)

Mvh//Peder!

Skribent: Peder Lindström