Hoppa till sidans innehåll

Västernorrlandscupen 2010, deltävling 1

25 APR 2010 20:14
I strålande sol möttes vi västernorrlänningar för invigningen på MTB-säsongen 2010.
  • Uppdaterad: 25 APR 2010 20:54

Västernorrlandscupen 2010

Gänget som körde Västernorrlandscupen 2010-04-25

(resultat)

Deltävling nr. 1 – Ryggisbanan i Sundsvall

Det är nästan så att vi börjar bli lite bortskämd med vackra vårdagar då vi kör Västernorrlandscuppen på Ryggisbanan :)
Förra året så hade vi en tidig deltävling där med, med många cyklister och ännu större publik som stod och hejade på cyklisterna och njöt av den varma vårsolen.
Samma lika var det i år.
Banan var lite förändrad sedan i fjol, för stora delar av den ”gamla” banan ligger fortfarande i skydd under snön, så de cyklister som var med idag och har sett logotypen för cykelmärket Kona, skulle nog kunna hålla med mig på att banan hade samma struktur med, fram och tillbaka hela tiden, fast på olika spår :)

 

För att Anders, Willy, Christer och jag skulle hinna med att vakna, få till banan, samt att solen skulle få en chans att hinna börja värma, så la vi starten så sent som 12:00. Så för en gångs skull så slapp vi kliva upp innan tuppen :)

Vi hade hjälp av våra ungdomar Fredrica och Tina då banan skulle dras upp, för vi var där och bestämde den slitliga sträckningen på lördagseftermiddagen. Så det var bara för gubbarna att rätta sig efter tjejerna :)

 

Allt gick bra, så vi började bli klar strax vid 11:15-tiden. Alldeles lagomt för att hinna fika lite medhavda smörgåsar och kaffe innan tävlingen skulle dra igång.
Men det var då nog så tidigt som på första, andra tuggan som den så välbekanta HCK-bussen gled in på området :)
Så det var bara att börja skriva anmälningslistor och dela ut nummerskyltar :)
Fast, nog hann vi få i oss mackorna med, även om Anders sölade ut det mesta av kaffet på sin baklucka :)

 

Det var med stor glädje som jag delade ut nummerskyltar även till Tomas och Helena, så vi fick några vuxna med i tävlingen med. Nästa gång ska vi allt se till att några SC-föräldrar får bekänna färg på banan med :)

 

Första gruppen att starta var nybörjarna.
De kallas så på grund av åldern, men jag skulle nog vilja påstå att det gänget inte är några duvungar direkt, utan ett mer hårdfört och erfaret gäng, som tävlat massor, trots sin ringa ålder. De kommer bli så grym mot resten av cykelsverige då de åker ut och möter dem på tävlingsbanorna :)

5 nybörjare ställde upp på startlinjen, även om linjen var smal, så det borde ha varit två led, men vem skulle våga ställa någon av dessa tuffingar i bakre led :)
Så det fick bli ett brett startled, styre mot styre och en massa spända/nervösa föräldrar :)
3 varv körde de alla på den kortare banan, cirka 800meter.
Det var en strid hela vägen in i mål, för de låg och snuddade vid varandras hjul och jagade placeringar hela tiden, så det gick inte många meter händelselöst per varv.
Vann gjorde Edvin Lind från Härnösand, efter varit med i tätstriden ända från starten, tillsammans med brorsan Vilgot som fick bryta på tredje varvet efter sviterna från en öroninflammation och Filip.
Alla tre, Filip, Vilgot och Edvin hann med att inneha första placeringen flera gånger under loppet.

 

Starten av övriga deltagarna, de som skulle köra det längre varvet på 1,25km, fick ställa upp sig strax efter sista nybörjare kommit i mål.
Dessa var vi inte lika rädda för, så vi dirigerade dem till att stå i flera startled redan från början, så att det inte skulle bli så trångt in på den snöiga stigen nedåt skogen till :)
Nu är det ju så att man kan ju inte planera för alla händelser, så Tomas Sellstedt från Härnösand, som stod i första startled, så som en P15-16 bör, han var så taggad idag att han klev av kedjan med en stor ljudlig smäll på första tramptaget, så han blev stående mitt i vägen då de andra skulle ut på banan. Snacka om typiskt :)
Det var synd på Tomas race, för han hade nog kunnat ge sin tränare Tomas Lind en ganska skaplig match på banan bara cykeln hållit för honom.
Nu fick Tomas S. heja på de övriga istället, tillsammans med alla mammor och pappor som samlats som publik :)

 

Det var inte bara HCK som råkade ut för missöden denna första tävlingsdag, även SC hade lite trubbel då dagens toppladdade Fredrica körde så hårt att kurvan neråt vändningen vid institutet skulle ha behövt dosering för att kunna hålla för hennes fart.
Kurvan saknade nu denna dosering, så istället gjorde Fredrica en kullerbytta med cykel och allt ut i snöslasket, så hon tappade värdefull tid mot sin klubbkamrat Tina, tid som hade behövts för att slå henne idag. Nu blev det dock svårt att ta igen, så Fredrica dundrade i mål 47sekunder efter Tina, topp tunnor rasande över sitt misstag på första varvet.
Nästa tävling lär jag ju få skotta doserade kurvor åt Fredrica :)

 

Tomas som körde 4 varv, tillsammans med Helena, var så snabb, så att han började varva några av de andra deltagarna innan han gick i mål. Kanske hade det något att göra med att Erik Gunnarsson jagade honom som en liten iller hela tiden, eller med att han hade slimmat och lättat både cykeln och stilen till max dagen till ära, så pass mycket att till och med håret fått stryka med :)

 

Så, sammanfattningsvis!
Det var en toppendag, med många härligt glada och pigga cyklister från både Sundsvall och Härnösand. 15 startande och 13 som gick i mål. Ett riktigt bra resultat för årets första derby :)
Om två veckor så är det upp till kamp igen, fast denna gång i Härnösand.
Väl mött då!

 

Vid pennan //Peder Lindström – Sundsvallscyklisterna.

Skribent: Peder Lindström