Hoppa till sidans innehåll

Riktlinjer


Västmanlands Cup – Riktlinjer pdf

Västmanlands Cup – Riktlinjer och tips


Syftet med Västmanlands Cup är att ge barn och ungdomar i vårt distrikt möjlighet att tävla under enkla och säkra former, i närheten av bostadsorten. Det viktigaste är att delta, träffa andra cyklande barn och ungdomar, och ha roligt.


Allmänna regler
Distriktstävlingserie, öppen för tävlande från eget och angränsande distrikt [1] [2]. Deltävlingarna läggs upp i swecyclingonline som distriktstävling. Svenska Cykelförbundets (SCF) tävlingsregler (TR) gäller.
Deltagare skall vara medlem i en förening ansluten till SCF, via något av de distriktsförbund som nämns ovan, (klubbtillhörighet) och ha tävlingslicens, med några undantag:
·        Nybörjare (till och med 10 år) behöver ej ha tävlingslicens [3], men skall ha klubbtillhörighet [4]
·        Barn och ungdomar upp till och med 15 år kan delta på ”prova-på-tillfällen” (max 2 per del­tagare och kalenderår) utan klubbtillhörighet eller tävlingslicens [5] [6]. Därefter gäller klubb­tillhörighet, och licens för alla utom nybörjare.

Följs dessa regler så gäller försäkringsskyddet.
Viktigt! Hjälm och fungerande bromsar är villkor för start. Hjälm skall sitta ordentligt fast­spänd. Detta skall kontrolleras av startern.


Klasser
Deltagarna är indelade i tävlingsklasser enligt följande. Rätt att delta i viss åldersklass räknas efter det kalenderår som cyklisten uppnår den åldern.
·        Nybörjare med flickor och pojkar som under året fyller 6 t.o.m. 10 år, ingen resultatlista endast deltagande. Tävlingslicens behövs ej, men den som fyller 10 under året och har licens måste delta i åldersklass 10-12 år i stället [7]. Starterna i denna klass kan delas upp per ålder.
·        10-12 år med flickor och pojkar i var sin resultatlista.
·        13-14 år med flickor och pojkar i var sin resultatlista.
·        15-16 år med flickor och pojkar i var sin resultatlista.
·        Gemensam 17+ klass. För alla damer och herrar som är 17 år eller äldre.

Nummerlapp
Alla deltagare skall ha nummerlapp. Nummerlapparna hämtas på tävlingsområdet och återlämnas efter målgång. Utdelning av nummerlappar kan göras klubbvis.
Cyklister utan klubbtillhörighet får nummerlapp när man gör efteranmälan.


Tävlingsbanor och startordning
De yngre klasserna bör ha en enklare och kortare bana. OBS! Enligt reglerna skall tävling för ny­börjare arrangeras som följer (valfri cykel tillåtet) [8].
·        Landsväg: Tempolopp på helt avstängd väg med maxdistans 1 km
·        MTB: Tekniskt lätt bana med max åktid 10 minuter

Flickor och pojkar i samma åldersgrupp kan starta samtidigt men resultaten räknas i flick- respektive pojkklass.
Starttid för deltävlingar skall framgå av inbjudan. Normalt brukar de yngsta klasserna starta först. Avslutningens starttid bestäms av arrangerande klubb.


Start- och målområde
·        Någon form av skylt bör visa var start och mål finns
·        Ljudanläggning finns att hyra från VCF. Kontakta Tommy Bergh, tfn 070-645 09 66.
·        En speaker behövs för att underlätta kommunikationen till alla
·        Fika (saft, kaffe och bullar) ordnas av Göran Sandberg, tfn 070-675 18 65. Deltagarna i Västmanlands Cup, upp till och med 16 år, får gratis bulle och saft. Föräldrar och övriga betalar 10:-.


Sjukvård
Den arrangerande klubben skall ha minst en sjukvårdskunnig på plats. En första-hjälpen-väska finns i ljudvagnen.


Anmälningar
Anmälningar görs i första hand i swecyclingonline, men det skall även gå att anmäla sig direkt till arrangerande klubb (för deltagare som ännu inte gått med i en klubb). Efteranmälan skall göras senast en halv timme före start, i samband med tävlingen.
Inga startavgifter tas ut.
Cyklister utan klubbtillhörighet måste skriva upp fullständigt namn samt adress, telefonnummer och ev. e-postadress. Syftet är att närmaste klubb ska ta kontakt med honom/henne.

 
Resultatlistor, poängberäkning och priser
Resultat- och deltagarlistan efter varje deltävling e-postas till Västmanlands Cykelförbund (VCF), This is a mailto link, för sammanställning. Resultat anges för deltagare från och med 10 år och äldre. För Nybörjare anges deltagandet.
Startpoäng: 5 startpoäng till alla startande, även till dem som bryter tävlingen (DNF).

Placeringspoäng (ej Nybörjare): Vinnare får 10 poäng, tvåan ett poäng mindre, trean ytterligare ett poäng mindre, och så vidare. De som bryter (DNF) får dock ingen placeringspoäng.

Sammanställd resultat- och deltagarlista räknas ut efter varje deltävling, och anslås på VCF hemsida. Pris delas ut vid avslutningen till alla deltagare.

Det är valfritt för arrangerande klubb om uppmuntringspris ska delas ut vid deltävling.


Inbjudan
Inbjudan till respektive deltävling e-postas av arrangerande klubb senast en vecka innan tävlings­dagen, till cykelklubbarna i Västmanland och till Västmanlands Cykelförbund (VCF), This is a mailto link, för att anslås på VCF hemsida. Dessutom bör man sända inbjudan till klubbar i granndistrikt som kan vara intresserade.
Inbjudan skall innehålla information om tävlingsdag, plats, disciplin/gren, klasser, starttider, distanser och gärna beskrivning av banorna, eventuella toaletter och möjlighet till ombyte, väg­beskrivning till startplatsen, arrangerande förening, samt kontaktperson och kontaktuppgifter.
Sprid gärna information om tävlingen i skolor och på platser där många ungdomar är, inför er tävling.


Rekryteringstips
·        Inför tävlingen, kontakta några skolor på orten och be att få komma dit och informera om klubbens verksamhet och om tävlingen, ta med ungdomstränaren och en äldre cyklist som kan berätta lite om cykelsporten.
·        Starta eventuellt en cykelskola som håller på under sommaren med tävlingarna som en del och teknikträning och annan info om klubben, tävlingsprogram, och så vidare
·        Idrottslyftspengar finns att söka för dessa aktiviteter. Prata med VCF om ni är osäkra.
·        Informera om att klubben eventuellt har cyklar att hyra ut eller låna ut och betala gärna licensen första året om de vill börja tävla

Presskontakter
Det är viktigt att vår verksamhet syns i media. Färdiga artiklar eller underlag till artiklar brukar ofta publiceras i tidningarna.
Resultat, bilder och eventuella referat från tävlingarna kan e-postas till Västmanlands Cykelförbund (VCF), This is a mailto link, och kommer då att finnas på VCF hemsida.
 
Välkomna till Västmanlands Cup!
 

[1] SCF TR del 1, 2017:1, 1.2.038
[2] Eget distrikt: Västmanland. Angränsande distrikt: Dalarna, Gästrikland, Uppland, Södermanland, och Örebro Län.
[3] SCF TR del 1, 2018:1, 1.1.006
[4] Folksam K59900
[5] Folksam K59900
[6] SCF TR del 1, 2018:1, 1.2.001
[7] SCF TR del 1, 2018:1, 1.1.006
[8] SCF TR del 1, 2018:1, 1.1.038

 

 


Uppdaterad: 25 MAJ 2018 18:09 Skribent: Bengt Johansson

Postadress:
Västmanlands Cykelförbund
Pontus Widéns väg 18
722 23 Västerås

Kontakt:
Tel: +46703156684
E-post: vastmanlandscf@scf.s...

Se all info