Hoppa till sidans innehåll

Mountainbike


Mountainbikesporten föddes i Marin County norr om San Fransisco i slutet av 1970-talet och är cykelsportens yngsta gren. Under 80-talet började sporten utvecklas till en tävlingsidrott och discipliner som cross country och downhill utkristalliserade sig. 1990 gick första officiella världsmästerskapet i Durango, Colorado och året efter hölls första världscupen och Europamästerskapet. 1996 introducerades cross country på det olympiska programmet vid OS i Atlanta. Sporten hade en explosionsartad utveckling från slutet av 80-talet fram till slutet av 90-talet. Sedan dess har grenen haft en betydligt långsammare, men ändå stadig, utveckling.

 

I mountainbike (MTB) tävlar man i följande mästerskapsdiscipliner.


Cross Country Eliminator (XCE)

Kval med individuell start, oftast ett varv på tävlingsbanan, som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Banan ska vara 500 – 1000 meter lång och innehåller normalt platt, uppför och utför samt kurvor, mindre hopp och andra hinder/svårigheter. Banan rekommenderas ta < 180 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången.

Olympisk Cross Country (XCO)

Masstartslopp på en bana som ska vara mellan 4 – 6km lång och ofta med ~1000 höjdmeter klättring per lopp. Antal varv avgörs för varje klass för att hamna inom de angivna vinnartiderna (nedan). Banan ska vara kuperad och gå i skogsterräng på grusväg, gräs, fält eller stigar med varierande underlag (< 15 % får vara på asfalt). De flesta internationella banor idag innehåller handbyggda sektioner som testar åkarnas mod och tekniska skicklighet. Banan ska innehålla 2 zoner för langning och teknisk hjälp som ligger på ett platt och lättåkt parti.

Elit (damer och herrar)

90 – 105 minuter

U23 (damer och herrar)

75 – 90 minuter

Junior (damer och herrar)

60 – 75 minuter

Veteran (damer och herrar)

75 – 90 minuter

Cross Country Marathon (XCM)

Masstartslopp på en lång bana som inte passerar samma plats (undantaget start-/målplats) två gånger per lopp och ska innehålla minst 3 zoner för langning och teknisk hjälp. 

Elit (damer och herrar)

> 60 km och 80 – 120 km vid mästerskap

Cross Country Stafett (XCR)

Nationsvis med fyra cyklister (Herr Elit, Dam Elit/U23, Herr U23 och Herr Junior)

Varje åkare i laget kör ett varv på tävlingsbanan var i en ordningsföljd som laget själv avgör

Individuell Downhill (DHI)

Individuell start på en 1500 – 3500m lång bana där tävlingstiden för vinnaren ska vara 2 – 5 minuter. Banan ska främst pröva åkarens tekniska färdigheter och innehålla en mix av sektioner som inbjuder till höga hastigheter och sektioner med mycket hinder och svårigheter.

Four Cross (4X)

Kval med individuell start som leder till en serie med elimineringslopp (16, 8, 4, 2st beroende på antal deltagare) genom heat med 3 – 4 åkare där de två första går vidare till nästa omgång. Banan är en utförsbana innehållandes kurvor, hopp och andra hinder och svårigheter som ska ta 30 – 60 sekunder att genomföra för vinnaren av kvalomgången.

Uppdaterad: 25 MAR 2015 14:07

Postadress:
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Idrottens Hus, Skansbron 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +46086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info